Skolestart betyr at veldig mange fem- og seksåringer skal ut i trafikken - med svært begrenset trafikforståelse. Derfor trapper også UP opp aktiviteten i denne perioden, Illustrasjonsfoto: Scanpix.
Skolestart betyr at veldig mange fem- og seksåringer skal ut i trafikken - med svært begrenset trafikforståelse. Derfor trapper også UP opp aktiviteten i denne perioden, Illustrasjonsfoto: Scanpix.

Nå er UP på plass for å ta trafikksynderne

Trapper opp til skolestart.

annonse

Flere tusen fem- og seksåringer skal de neste dagene debutere i trafikken.

Det er klart for skolestart, og dermed en sterk økning i trafikken rundt landets skoler. Og mange av dem som skal ferdes her, har liten trafikkforståelse.

Dermed blir det spesielt viktig for alle bilister å være observante og passe farten. 

Foreldrene har ansvar

Utrykningspolitiet (UP) vil sammen med politidistriktene gjennomføre synlige trafikkontroller rundt barneskoler.

- Målet er å gjøre skoleveien trygg for de minste, og gjøre bilistene oppmerksomme på skolebarna som skal ut i trafikken, sier UP-sjef Runar Karlsen.

- . For de aller yngste kan det være en spesiell utfordring. Alle bilister må vise ekstra hensyn på skoleveien. Samtidig har foreldrene selv et ansvar å gi barna en trygg skolevei. UP vil legge stor vekt på å være tilstede på skoleveier og ved skolene de nærmeste ukene, sier Karlsen på UPs egen Facebook-side.

Slik lager Facebook problemer for UP

Stoppe et stykke unna

Laster biltester...

Trafikken rundt skolen er ofte kaotisk ved skolestart og skoleslutt. Jo flere som kjører, dess flere uoversiktlige og farlige situasjoner blir det for elevene. Et forebyggende tiltak vil være å stoppe et stykke unna skolen slik at barnet kan gå det siste stykket alene eller sammen med andre.

Norges Automobilforbund (NAF) NAF oppfordrer også alle bilister til å vise respekt for skolepatruljer og skolestart-skilt.

Må læres

Barn har ikke de samme forutsetninger som voksne i trafikken. I tillegg til at de er lavere og derfor har dårligere oversikt, har de ennå ikke utviklet evnen til å vurdere avstand. Når man ikke kan vurdere avstand, kan man heller ikke vurdere hastighet – faktisk ikke en gang vite hvilken vei en bil eller sykkel kjører.

– Avstand vurderer vi ut fra vinkelen vi får i trekanten mellom våre to øyne og målet. Jo lenger unna gjenstanden befinner seg, jo spissere blir vinkelen. Hjernen trenger tid til å lære seg dette ”regnestykket”. Denne evnen er først utviklet omkring 10-12-årsalderen. Før den tid har barna liten forutsetning for å forstå hvor raskt for eksempel en bil nærmer seg, forteller Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF.

Røverhistorie til UP? Nei - denne er faktisk sann!

 

Laster inn forumet...