LENA HERJET I BERGEN: BKK og brannvesenet rydder et tre som har blåst over strømledninger i Alvøveien i Bergen søndag. Det nye uværet som er på vei er ikke ventet å gi like mye vind, men vått blir det. Foto: Tane Holm Høisæter/TV 2
LENA HERJET I BERGEN: BKK og brannvesenet rydder et tre som har blåst over strømledninger i Alvøveien i Bergen søndag. Det nye uværet som er på vei er ikke ventet å gi like mye vind, men vått blir det. Foto: Tane Holm Høisæter/TV 2

Bertha kan gi uvanlig store nedbørsmengder

Finn fram paraplyene! Restene av den tropiske orkanen Bertha treffer Norge og gir flomvarsel i Sør-Norge.

Sørlandet, og spesielt områdene fra Kristiansand og vestover, blir hardest rammet av Bertha. 

– Det blir vesentlige nedbørsmengder. I løpet av mandag og de to kommende døgnene venter vi 250 millimeter nedbør over Vest-Agder, og det er mye, sier meteorolog Stig-Arild Fagerli hos Storm Geo til TV 2.

Lavtrykket vil skape vesentlig mer vind enn normalt, men ikke så mye som ekstremværet Lena skapte i helgen.

SEND OSS DINE BILDER AV VÆRET PÅ MMS 02255 ELLER TIPS@TV2.NO.

Mandag ettermiddag er vinden oppe i over 20 m/s ved Lindesnes og Utsira fyr. 

– Det øker stadig på langs kysten og det blir mer nedbør utover kvelden. Det blir mye nedbør, og det er uvanlig mengder med tanke på årstiden, sier meteorolog i Storm Geo, Ina Wollertsen til TV 2.  

Hun sier den tropiske stormen Bertha har tatt med seg mye nedbør på sin ferd over Atlanterhavet. 

– Vi kan få opp 70 mm per døgn, både i Vest-Agder og Rogaland, sier Wollertsen. 

Varsler flom

Norges vassdrags- og energidirektorat sendte søndag ut flomvarsel for Vest-Agder og Aust-Agder. Mandag formiddag ble også Rogaland omfattet av flomvarselet.

– Nedbørssystemet er ventet å holde seg i ro, og Rogaland og Vest-Agder er mest utsatt. Nedbøren har ikke bygepreg, det vil komme jevnt og det kan komme 30 til 50 millimeter på 12 timer i dag og samme våte 12-timersbolk i morgen og kanskje på onsdag, sier vakthavende hydrolog Ingeborg Kleivane i NVE til TV 2.

Aktsomhetsnivået er satt til 2, noe som innebærer at det er fare for lokale oversvømmelser og det kan forekomme store flomskader og problemer lokalt.

Det er spesielt elver og bekker i tettbygde strøk som er utsatt for oversvømmelse.

– Der hvor det er gater og mindre kulverter, klarer ikke vannet å trenge ned i bakken, og det gir større fare for oversvømmelse, sier Kleivane.

Hun oppfordrer folk i de utsatte områdene til å sjekke at sluk og kulverter i nærheten er åpne så vannet kan renne unna.

Uvanlig stort lavtrykk

I alle fylkene i Sør-Norge kan det også forekomme jordskred, advarer NVE.

Mandag formiddag ligger lavtrykket ganske midt i Nordsjøen, mellom Aberdeen og Lindesnes.

– Lavtrykket er stort og ligner på et vinterlig lavtrykk med store fronter. Frontsonen strekker seg helt fra Vestlandet inn over Norge, via Sverige og så langt sør som til Baskerland i Nord-Spania, sier Stig-Arild Fagerli.

På vei nordover

Oslo ble grundig vasket av Bertha mandag morgen. Fronten beveget seg da videre nordover mot Østerdalen og Dovre.

Politiet i Vestfold har mottatt flere meldinger om båter som er i drift og oppfordrer båteiere til å sjekke båter og fortøyninger.

Mandag ventes det lokalt store nedbørsmengder sør for Mjøsa, hvor det kan komme 20-30 millimeter nedbør på 6 timer.

Det er også sendt ut OBS-varsel for Rogaland og Hordaland for mandag.

– Det er mer vær enn vanlig i august, sier Fagerli.

(TV 2/NTB)