VANT VALGET: Fide-president Kirsan Iljumzjinov blir sittende i den samme rollen etter å ha slått utfordrer Garri Kasparov.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
VANT VALGET: Fide-president Kirsan Iljumzjinov blir sittende i den samme rollen etter å ha slått utfordrer Garri Kasparov. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Iljumzjinov fortsetter som FIDE-president

Den sittende presidenten vant valget i konkurranse med Garri Kasparov.

Bli med på galskapen. Se alt av engelsk fotball.
Klikk her for å bestille det riktige abonnementet for deg før seriestart!

Sittende FIDE-president Kirsan Iljumzjinov har beseiret utfordrer Garri Kasparov og fortsetter som president i det internasjonale sjakkforbundet.

Det betyr at Magnus Carlsens VM-kamp mot Vishy Anand vil gå av stablen i Sotsji i november, som planlagt.

Overlegen seier

Putin-motstander Kasparov gjorde det klart at dersom han ble valgt, så ville kampen bli flyttet.

Iljumzjinov, som har vært FIDE-president de siste 19 årene, vant valget overlegent, med 110 stemmer mot Kasparovs 61.

Magnus Carlsen ga på forhånd sin støtte til den gamle stormesteren Kasparov.

– Jeg er stolt av dette, og jeg vil bruke hele livet mitt på FIDE. Jeg vil også takke den største sjakkspilleren gjennom tidene, Garry Kasparov, for at han var med, sa Iljumzjinov ifølge NRK.

Hevder han har møtt romvesener

Kontroversielle Iljumzjinov har stått for en rekke oppsiktsvekkende uttalelser, og har blant annet flere ganger hevdet at han ble hentet av et romskip i 1997.

– Du innser at sjakk er et «kosmisk» spill? Utgravninger har vist at det ble spilt med like regler på forskjellige kontinenter for mange århundrer siden. Det var ikke noe internett tidligere, så hvordan kom deg seg verden rundt? Det betyr at det ble bragt hit av noen, sa han i et intervju med Independent i 2010.

Han mener det er en slags kode i sjakken, og mener han har bevis for det ettersom det er 64 ruter på sjakkbrettet, samtidig som det er 64 kondoner i menneskets genetiske kode.

– Jeg er ikke syk. Jeg er psykologisk normal. Jeg skjulte det ikke (kontakten med romvesenene), selv om jeg visste at folk vil le av meg og si jeg var galt. Kanskje var det en slags selvoppofrelse, uttalte Iljumzjinov.

©NTB/TV 2 Sporten