SEXKJØPSLOVEN:
Etter at forbudet mot kjøp av sex inntrådte fra 1. januar 2009 er det færre prostituerte i Kongensgate i Oslo. Bildet er tatt i 2009. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
SEXKJØPSLOVEN: Etter at forbudet mot kjøp av sex inntrådte fra 1. januar 2009 er det færre prostituerte i Kongensgate i Oslo. Bildet er tatt i 2009. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Evaluering: Sexkjøpsloven har hatt effekt

Oslo (NTB): Formålet med sexkjøpsloven er innfridd. Loven har bidratt til å redusere prostitusjonen, ifølge en uavhengig evalueringsrapport som ble lagt fram mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Loven ble innført av den rødgrønne regjeringen og trådte i kraft 1. januar 2009.
Det er Vista Analyse som har evaluert sexkjøpsloven, og rapporten på 200 sider ble lagt fram mandag.
– Denne rapporten vil være en av flere sentrale kilder til kunnskap om prostitusjonsmarkedet i Norge. Vi vil nå sette i gang et arbeid med en stortingsmelding som løfter fram alle utfordringene knyttet til prostitusjon. Vi vil ha en grundig og prinsipiell debatt omkring dette, sier statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet Vidar Brein-Karlsen.

Ifølge rapporten er etterspørselen etter prostituerte redusert som følge av sexkjøpsloven.

– Dette bekreftes blant annet av at de prostituerte sier at sexkjøpsloven har bidratt til et kjøpers marked. Flere opplever at det ofte er stille i markedet med mer dødtid mellom hver kunde. Kundene har dårligere tid, er mer stresset og ønsker å bli raskere ferdig enn tidligere. Dette kan også innebære lavere prisen, heter det i rapporten. (©NTB)