Qoros 3 er allerede lansert i Euroa og merket har flere modeller på gang.
Qoros 3 er allerede lansert i Euroa og merket har flere modeller på gang.

Det neste nye bilmerket i Norge?

Qoros har store planer for Europa-lansering. 

annonse

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny har dere skrevet noe særlig om Qoros på broom eller vist den på TV? Jeg har lest ganske mye om dette nye merket som virker veldig spennende. Særlig det at de har tatt sikkerhet sånn på alvor, i forhold til de andre kinesiske merkene.

Tror du det er sannsynlig  at de snart kommer til Norge også? Hilsen Anders.

Benny svarer:

Hei Anders! Ja, Qoros er spennende saker. Vi har skrevet om merket flere ganger her på broom.no - men så langt har det ikke vært så veldig mye å vise fram på TV. Men der kan det nok også komme til å skje ting!

For de som ikke har hørt om merket, bør vi kanskje ta en kjapp presentasjon først. Qoros er et kinesisk/israelsk samarbeidsprosjekt, selskapet er basert i Shanghai. Deres første bilmodell ble vist på bilutstillingen i Geneve i 2013, og gikk i salg senere samme år.

Forretningsideen er altså å bygge opp en helt ny merkevare. Qoros har knyttet til seg en rekke erfarne medarbeidere, særlig fra tysk bilindustri. Men også flere tidligere Saab-ansatte jobber nå for Qoros. Målsetningen er å bli det første kinesiske bilmerket som for alvor klarer å etablere seg i Europa.

Det har da også startet bra. Der en rekke kinesiske biler har blitt slaktet i europeiske krasjtester, gikk det helt motsatt da Qoros 3 var gjennom det tøffe programmet hos Euro NCAP. Den fikk fem stjerner og toppscore - og var den sikreste bilen av alle 33 modeller som ble testet i 2013.

Qoros har nå så smått begynt å etablere seg i Europa, og ambisjonene er store.

Les saken: Denne krasjen er historisk

Tåle å tape penger

Såvidt jeg vet har flere fra norsk bilbransje allerede snust på merket. Foreløpig har ingen av de kinesiske bilmerkene kommet hit til lands, men det er nok gode muligheter for at Qoros kan bli det første.

Jeg tipper et større modellutvalg vil være viktig for en eventuell importør, kanskje også at man har fått litt mer erfaring med Qoros og bilene deres først også.

Skal man lykkes med et helt nytt merke, er det avgjørende med langt perspektiv - og økonomiske muskler som gjør at man kan investere og tåler å tape penger i starten. I dag er det flere som tjener mye mer på deler og oppfølging av bilene som er ute på veiene - enn på selve salget av nybiler. Når man begynner helt fra scratch med et nytt merke, har man jo ikke slike inntekter.

Som du skjønner: Her vil nok de aktuelle importørene bruke litt tid før man kaster seg over noe som er såpass nytt som Qoros. Men at dette kan bli det neste, nye bilmerket som kommer til Norge, det ser jeg slett ikke bort fra. 

De slo seg konkurs - og trakk seg fra stort marked

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no

Du kan også lese alle svarene i Spør Benny-seksjonen.

Helt nytt billigmerke kom til Norge

 

Laster inn forumet...