Magnus Carlsen gikk på et sjokktap da Norge ble slått av Tyskland i sjakk-OL. 
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Magnus Carlsen gikk på et sjokktap da Norge ble slått av Tyskland i sjakk-OL. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Carlsen tapte i sjakk-OL

Verdensmesteren rotet vekk en vunnet stilling, og ble syndebukk da nordmennene tapte mot Tyskland.

Det så lenge lyst ut for Norges førstelag i syvende runde av sjakk-OL. Magnus Carlsen hadde Arkadij Naiditsch rundt lillefingern, og klappet fornøyd Jon Ludvig Hammer på ryggen etter at tredjebordspilleren hadde skaffet laget et halvpoeng. Da var verdensmesteren trolig sikker på at han skulle vinne og sikre Norge to seieren. 

Klandrer ikke Carlsen
Naiditsch var derimot ikke i humør til å bli presset i senk av Carlsen. Ut fra det som tilsynelatende var ingenting skaffet tyskeren seg et farlig motspill. Nordmannen hadde en bonde mer, men måtte allikevel kjempe hardt for å holde fasaden oppe. Etter et langt sluttspill klarte han ikke lenger å stå imot presset. Norge tapte kampen knepent 2,5-1,5.

Da Jon Ludvig Hammer forlot spillelokalet var utsiktene for det norske laget gode. Magnus Carlsen så ut til å ha full kontroll på sin tyske motstander, og lagseieren virket å være i boks. Da TV2 opplyste ham om de dramatiske endringene i partiet, trodde han ikke sine egne ører. 

- Hva?! Kommer han til å tape? utbrøt han. 

Men Hammer bærer ikke nag til lagkameraten. 

- Uten ham ville vi jo ikke kjempet i toppen uansett. Magnus har vært matchvinner tidligere, og er den viktigste spilleren vi har på laget. 

- Idag var jeg like heldig som Magnus pleier å være

I det som så ut til å bli et smertelig nederlag, tryllet Arkadij Naiditsch frem kontring etter kontring. Det tar han derimot ikke æren for selv. 

- I dag var jeg like heldig som Magnus selv pleier å være i sine partier. Jeg gikk fra en klart dårligere stilling, til å vinne fordi motstanderen min gjorde flere tabber. 

For Magnus Carlsen gjorde flere dårlige trekk i dagens parti. Det overrasket den tyske stormesteren. 

- Han pleier å være umenneskelig, så jeg forstår ikke hvorfor han spilte så rart, sa han til TV2 etter partiet. Deretter trakk han frem gårsdagens parti mot Caruana, hvor verdensmesteren tidlig havnet i trøbbel. Slik lot han spørsmålet om hvordan han opplevde formen til Carlsen henge. 

I morgen spilles en ny runde i sjakk-OL. Hvem Norge møter bestemmes senere i kveld. Følg med på tv2.no for å finne ut hvem.