«Lena» herjer i vest - 2300 evakuert fra festivaler

Ekstremvær herjer på Vestlandet lørdag kveld. Både politiet og meteorologene ber folk holde seg innendørs.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ekstremværet «Lena» har lørdag kveld truffet sørlige deler av Vestlandet, og den kraftige vinden fører til problemer for festivaldeltakere i Rogaland.

På grunn av det dårlige været, evakuerer politiet i Rogaland 1500 festivaldeltakere på Bore, samt 800 publikummere på Den store sommerfesten på Viste. 

– Minst to personer skal være lettere skadet på Viste. Ellers har vi fått inn mange meldinger om trær som har blåst over ende i hele distriktet, men i disse tilfellene er det kun snakk om materielle skader, sier Henning Andersen, operasjonsleder i Rogaland politidistrikt.

SE VIDEO av da uværet traff sommerfesten på Viste øverst!

Del dine uværsbilder med oss: tips@tv2.no eller MMS: 02255!

EKSTREMVÆR: Lørdag klokken 14 ble det registrert vindkast med en styrke på over 25 meter i sekundet lengst sør i landet. Lørdag kveld og natt til søndag beveger ekstremværet «Lena» seg nordover langs vestkysten. FOTO: Meteorologisk institutt
EKSTREMVÆR: Lørdag klokken 14 ble det registrert vindkast med en styrke på over 25 meter i sekundet lengst sør i landet. Lørdag kveld og natt til søndag beveger ekstremværet «Lena» seg nordover langs vestkysten. FOTO: Meteorologisk institutt

Åge måtte avbryte konserten

Det var Åge Aleksandersen og Sambandet som stod på scenen da vindkastene traff den store sommerfesten på Viste. De avbrøt, midt under konserten.

«Heldigvis gikk det bra. Vet ikke om noen blant publikum ble skadet. Håper det beste», skriver Åge Aleksandersen på sin Facebook-vegg.

– Det var tilløp til dramatikk da vindkastene tok det store teltet, men heldigvis klarte de siste 200 å komme seg ut i tide, sier Gaute Tjøstheim som var lydtekniker på festivalen til TV 2.

Han forteller at det største teltet var vel 60 meter langt og at Dum Dum Boys skulle spille senere i kveld, noe som er avlyst.

– Evakueringen gikk relativt rolig for seg, heldigvis fikk vi ett varsko noen minutter før vindkastene ble altfor sterke, sier Tjøstheim.

Uvanlig for årstiden

– Været blir ganske heftig for årstiden. Det er jo fortsatt sommer, og slike stormer er vanligere om høsten, sier Lillian Bergheim, meteorolog hos StormGeo.

At været er så uvanlig for årstiden, er grunnen til at Meteorologisk Institutt i dag valgte å oppgradere stormen til ekstremvær. Stormen har fått navnet «Lena», og vil ramme deler av Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane. 

Meteorolog Berit Hagen ved Meteorologisk institutt sier det ikke er like sannsynlig at «Lena» ville kvalifisert som ekstremvær dersom dette skjedde midt på vinteren.

– Vi vet at folk er ute i båter, på festivaler og andre arrangementer, og derfor er det greit å advare litt ekstra. På Fedje nord i Hordaland har det for eksempel aldri vært observert vind opp i storm styrke i august tidligere, så dette er ikke noe vi er vant med i sommermånedene, utdyper Hagen.

Ekstremværet skyldes et svært kraftig lavtrykk som kommer inn fra Nordsjøen.

– Hold deg inne
Tidlig lørdag ettermiddag gikk politiet i Hordaland ut med en advarsel på Twitter. De ber folk sikre hagemøbler og andre løse gjenstander før ekstremværet ankommer fylket. Også meteorologen oppfordrer folk til å være varsomme.

– Hold deg gjerne innendørs, og ta inn løse hagemøbler. De som har båt, bør knytte denne ekstra fast og være litt på vakt i kveld og i natt, sier Bergheim.

Stille før stormen

Lørdag kveld ventes sørøstlig sterk kuling utsatte steder på Vestlandet, og vindkastene kan komme opp i 25-35 meter i sekundet. I løpet av natten kan vinden komme opp i full og sterk storm i Hordaland og Sogn og Fjordane. Det melder Meteorologisk institutt i sitt ekstremvarsel.

Klokken 22.00 lørdag kveld er det foreløpig rolige værforhold i Hordaland og Sogn og Fjordane. Men meteorolog Roar Teigen i StormGeo lover at uværet er på vei.

– Her er det stille før stormen, men i løpet av de neste timene vil det blåse kraftig opp. Samtidig som det blåser opp i Hordaland og Sogn og Fjordane, vil det avta i Rogaland. Dette er fordi ekstremværet går nordover, sier Teigen.

Han legger til at selv om sunnmøringer trolig vil merke vinden i morgen, vil det ikke være like kraftige vindkast som lenger sør.

– Ekstremværet strekker seg bare til Stad.

Bobil veltet

Allerede klokken 17 lørdag ettermiddag meldte Meteorologisk institutt at det var registrert vindkast på 30 meter i sekundet i Rogaland. På Lysefjordbrua fikk en bobil problemer på grunn av den sterke vinden.

TATT AV VINDEN: Denne bobilen ble i ettermiddag tatt av vinden og veltet over rekkverket og inn på fortauet på Lysefjordbrua i Rogaland. FOTO: Leif Roar Larsen
TATT AV VINDEN: Denne bobilen ble i ettermiddag tatt av vinden og veltet over rekkverket og inn på fortauet på Lysefjordbrua i Rogaland. FOTO: Leif Roar Larsen

– Det var et sterkt vindkast som vippet bobilen over rekkverket og inn mot fortauet på broen. Ingen personer ble skadet i ulykken. Broen er stengt inntil videre på grunn av vinden, forteller Henning Andersen, operasjonsleder i Rogaland politidistrikt.

Klokken 18.40 meldte politiet at broen var åpnet igjen, men Statens vegvesen og Mesta vurderer situasjonen fortløpende.

Også Rogalands-politiet la tidligere i dag ut advarsel om ekstremværet på Twitter. 

Vinden knekte trær

Selv om det tidlig lørdag kveld var stille før stormen i Hordaland, merket politiet i fylket likevel at ekstremværet var på vei. Både i og utenfor Bergen sentrum ble det meldt om greiner som hadde knekt og trær som hadde veltet på grunn av vindkastene.

– Store greiner er knekt og til fare for gående i parken ved Den Nationale Scene, meldte politiet på Twitter klokken 17.33.

Politiet i Hordaland la i kveld ut følgende melding til sine følgere: 

– Vi har flere meldinger på trær som har veltet og som er i ferd med å velte. Publikum henstilles til å være oppmerksom på omgivelsene man ferdes i om man befinner seg utendørs. Trær og løse gjenstander kan være til fare.

Meteorolog Teigen i StormGeo sier naturen ikke er forberedt på ekstremvær på denne tiden av året.

– Det er fortsatt mye løv på trærne, og da knekker greinene lettere, sier han.

Nedbør ikke det største problemet

Ekstremværet «Lena» bringer også med seg nedbør, men det ser derimot ikke ut til å bli et stort problem det neste døgnet.

– Det er ikke ventet store mengder. De største nedbørsmengdene ser ut til å komme i Agder-fylkene. For Vestlandet sin del er det østlig vind, og det gjør at denne delen av landet ikke får så mye nedbør, sier meteorolog Bergheim i StormGeo.