COMEBACK: Inga Berit Lein var med i «Jakten på kjærligheten» for ti år siden. Nå gjør hun TV-comeback. Foto: Espen Solli
COMEBACK: Inga Berit Lein var med i «Jakten på kjærligheten» for ti år siden. Nå gjør hun TV-comeback. Foto: Espen Solli

Jakten-Inga Berit er tilbake på skjermen – 10 år senere

Bonden Inga Berit Lein tror hun vil skjemmes over seg selv i TV 2s nye satsing «Bønder i By’n».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bonden Inga Berit Lein (33) er kjent fra «Jakten på kjærligheten» hvor hun var med for ti år siden. Nå er hun tilbake på TV i programmet «Bønder i By’n» som skal gå på TV 2 denne høsten.

Her skal hun lære byfolket sunt bondevett, gjennom planting av grønnsaker og foredling av mat. 

– Jeg er jo bonde selv, og gleder meg til å lære bort det jeg kan bidra med til byfolket, sier Inga Berit.

Ikke like naiv

At hun var med i «Jakten på kjærligheten» for ti år siden tror hun er en fordel nå som hun gjør comeback på TV.

– Nå er jeg ikke fullt så naiv. Jeg snakker jo ofte lenge uten å tenke. Det er jo veldig underholdende, men jeg skjemmes av meg selv etterpå. Jeg kommer sikkert til å gjøre det nå også, sier hun lattermild til TV 2.

Det ble ingen kjæreste på Inga Berit under «Jakten på kjærligheten» den gang, men etter TV-serien møtte hun sambygdingen Svein Jarle Bjørnås.

De giftet seg i 2008, men ekteskapet sprakk to år senere. 

– Nå bor jeg alene med mine tre jakthunder, og en robot-plenklipper som heter Knut, tilføyer hun.

Mangler kunnskap

Aldri har nordmenn kjøpt mer ferdigmat, og kunnskapen om sunne norske mattradisjoner er for lengst forsvunnet fra tettstedene. I programmet skal derfor åtte byfamilier få hjelp av tre erfarne bønder til å ta grep for å leve et sunnere og bedre liv.

– I dag er det et fåtall som vet hvor kjøttet de kjøper i butikken kommer fra på dyret og hva det skal brukes til. I tillegg ligger hageflekkene i tettstedene ubrukt, mens byfolket kaster penger ut av vinduet på urtekvaster, grønnsaker, bær og frukter de med letthet kunne ha dyrket selv. Ofte er det ikke viljen det står på, men kunnskapen, sier programdirektør Jarle Nakken i TV 2.

Ny programleder

Programleder for «Bønder i By’n» er ordfører i Gjerdrum kommune, bonde Anders Østensen.

Ordføreren takket ja til programlederrolen fordi han har lyst til å øke interessen for hva bondeyrket innebærer.

– Jeg føler at kompetansen fra våre forfedre er i ferd med å bli borte og jeg vil være med å vise byfolk hvordan man selv kan slakte, dyrke grønnsaker og utnytte den lille hageflekken eller terrassen man har, selv om man bor i en by.

Driver alt økologisk

Sammen med Inga Berit skal bonde Ingvald Erga, som driver familiegården på Jæren med bare økologisk drift, gjøre folk mer bevisste.

– Vi fylles hele tiden av giftstoffer gjennom mat vi spiser. Det er mye en husholdning i byen kan gjøre selv for å få et godt liv og en bedre helse, ved påfyll av sunne grønnsaker, sier Ingvald. 

Premiere på «Bønder i By’n» er torsdag 28. august klokken 20.00.

Bøndene Ingvald Erga, Inga Berit Lein og Anders Østensen er klare for å lære byfolket sunt bondevett. Foto: Espen Solli
Bøndene Ingvald Erga, Inga Berit Lein og Anders Østensen er klare for å lære byfolket sunt bondevett. Foto: Espen Solli