USA med nye flydropp til desperate flyktninger

Det amerikanske forsvaret bekrefter at de har gjennomført et nytt flydropp med mat og vann til flyktningene i Nord-Irak. Demonstranter ber norske myndigheter komme på banen.

John Kirby, pressetalsmann ved Pentagon, sier til nyhetsbyrået AP at tre amerikanske militærfly har utført nytt flydropp med nødhjelp over Nord-Irak. Flydroppet bestod av mer enn 28 000 måltider og ca. 5600 liter vann. 

Etter at Islamsk stat, tidligere kjent som ISIS, i forrige uke avanserte nordover i Irak og inntok flere kristne byer, har opp mot 50 000 medlemmer av den religiøse minoriteten yezedi-kurdere vært fanget på Sinjar-fjellet uten mat og vann.

Flyangrep

Amerikanske fly har gjennomført ytterligere to luftangrep mot Islamsk stat i Nord-Irak, opplyser det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon.

Fredagens andre runde med angrep inkluderer et droneangrep mot terrorgruppens artilleri og et angrep med fire F/A-18-fly mot artilleri og en av deres kolonne nær byen Arbil, ifølge Pentagon.
Dagens første angrep rammet også terrorgruppens artilleri som har blitt brukt mot kurdiske styrker ved den kurdiske provinshovedstaden Arbil. Amerikanske F/A-18-fly slapp bomber på over 200 kilo.

Under begge angrepene kom flyene fra hangarskipet H.W. Bush, som ligger i Persiabukta.
USAs president Barack Obama åpnet natt til fredag for luftangrep mot opprørerne, blant annet for å beskytte amerikanere i den kurdiske provinshovedstaden Arbil.

Beskytter amerikansk personell

Fram til Irak blir enige om en samlingsregjering, vil USAs luftangrep kun beskytte amerikansk personell og bistå flyktningene på Sinjar-fjellet i Nord-Irak, opplyser Det hvite hus.

– Dersom Irak får på plass en samlingsregjering, kan amerikansk militærstøtte etter hvert inkludere støtte til irakiske sikkerhetsstyrker som kjemper mot opprørere fra Islamsk stat, sier talsmann i Det hvite hus, Josh Earnest.

Ifølge AFP er totalt 150 kurdiske militære drept og 500 drept i kamper med Islamsk stat de siste to månedene, melder stabssjefen for den kurdiske presidenten fredag kveld. 

Slapp 200-kilos bomber

To amerikanske F/A-18-fly slapp fredag bomber på over 200 kilo rettet mot Islamsk stats artilleri ved den kurdiske provinshovedstaden Erbil, opplyser Pentagon fredag ettermiddag.

Ifølge John Kirby, talsmann i Pentagon, er artilleriet brukt mot kurdiske styrker som har forsøkt å forsvare provinshovedstaden.

Erbil huser amerikanske militærrådgivere og diplomater.

45 soldater fra terrorgruppen er drept, og 60 skadd i luftangrepene i den nordlige byen Sinjar i Irak, opplyser det statlige irakiske nyhetsbyrået, ifølge CNN.

– Vil forhindre folkemord

USAs president Barack Obama åpnet natt til fredag for luftangrep mot opprørerne, blant annet for å beskytte amerikanere i området.

I en tale til det amerikanske folket, i natt norsk tid, sa presidenten at han har godkjent to luftoperasjoner. Han sa samtidig at det ikke ville være aktuelt å sende amerikanske bakkestyrker tilbake til Irak.

Obama sa også at irakiske myndigheter har bedt om hjelp, og at USA vil handle forsiktig og ansvarlig, for å beskytte yezidi-kurdere og kristne mot et folkemord.

– Må fortsette kampen på bakken

– USA har nå sett seg nødt til å gå mer direkte inn, sier kommandørkaptein Per Christian Gundersen ved Forsvarets høgskole til TV 2.

Han mener USA har sett med bekymring på terrorgruppens framgang denne sommeren, og tror fredagens angrep vil gjøre det vanskelig for Islamsk stat å vokse videre.

– Islamsk stat opererer i mindre enheter, så det kan være vanskelig å slå dem ut i større omfang med luftstyrker. Irakiske styrker må fortsette kampen på bakken nord for Bagdad, forteller Gundersen.

– Hva kan du si om størrelsen på luftangrepene?

– Først og fremst er det nok snakk om å stanse fremrykkingen, slik at det ikke blir noen massakre, og så at de ikke kommer lengre nordøstover mot de kurdiske områdene.

– Store endringer de neste timene

Iraks hærsjef mener det vil bli store endringer på bakken som følge av de amerikanske luftangrepene mot opprørerne i Nord-Irak.

Stabssjef i den irakiske hæren, Babakir Zebari, forventer at de amerikanske luftangrepene vil føre til at de irakiske regjeringsstyrkene og de kurdiske peshmerga-styrkene vil klare å ta tilbake store områder fra Islamsk stat.

– Det vil bli store endringer på bakken i løpet av de neste timene, sa generalløytnant Zebari etter angrepet.

– Mot en uungåelig død

I nattens tale trakk president Barack Obama fram de mange tusen flyktningene som er fanget i fjellene, uten mat, vann og medisiner.

– De står overfor en uungåelig død, sa Obama i sin tale.

Islamsk stat har den siste tiden tatt kontroll over områder som tidligere har vært kontrollert av de kurdiske peshmerga-styrkene, blant dem Sinjar. Mange har derfor flyktet opp i fjellet.

TV 2 snakket natt til fredag med en offiser i det kurdiske militæret, Peshmerge, som befinner seg ved frontlinjen nær byen Mosul i Nord-Irak som nå er kontrollert av Islamsk stat. Offiseren deltar daglig i kampene mot jihadistene, og ønsker å være anonym.

– Sinjar-fjellet er stort, varmt, tørt og nesten uten trær. Vi har noen soldater sammen med yezidi-kurdere som har spredt seg utover hele fjellet, men kan ikke beskytte alle. I tillegg skyter terroristene, som har omringet fjellet, på oss, når vi prøver å fly opp mat og vann med helikopter, sier offiseren til TV 2.

Krever tiltak fra Norge

Rundt 1000 kurdere fra ulike religiøse minoriteter gikk fredag ettermiddag i demonstrasjonstog gjennom Oslo sentrum. De krever at norske myndigheter nå kommer på banen.

Se video øverst!

– Obama har tatt tak i det, men det er veldig synd at norske myndigheter ikke har gjort noe. De har ingen reaksjon på dette.

– Hva vil du at norske myndigheter skal gjøre?

– De må sende militære styrker, og hjelpe humanitært, sier Rewin Aswad, leder for yezidi-kurdere i Norge.

Utenriksdepartementet ønsket ikke å kommentere saken.

Mer innhold fra TV 2