TI ÅR BACKSTAGE:

Se Stian Andersens (41) eksklusive Øya-bilder

Stjernefotograf Stian Andersen har vært tett på festivalartistene i ti år. Se bildeserie!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange drømmer om å få møte sine store idoler og favorittband backstage under konserter eller festivaler.

Fotograf Stian Andersen har gjennom ti år gjort nettopp dette. Han har tatt bilder av Øya-musikerne der andre ikke slipper til, og resultatet er «Backstage Sessions».

26 nøye utvalgte bilder er nå plukket ut til en utstilling, som pryder veggen under årets Øyafestival i Tøyenparken.

– Utstillingen gjenspeiler hele musikksmaken min, forteller Stian til TV 2.

Se Stian fortelle historier fra de ulike fotograferingene i videovinduet over.

Mange utfordringer

Faktisk har det til tider vært kun ham fra pressen som har fått lov til å møte artistene på kloss hold, og selv om det er temmelig jevt har det også bydd på noen utfordringer.

Robyn. Foto: Stian Andersen
Robyn. Foto: Stian Andersen

– Beck hadde takket ja til en eksklusiv fotoshoot med meg foran garderoben sin fem minutter før han skulle på scenen. Dette var den eneste fotograferingen han gjorde under Øya. Vi hadde rigget lys, og alt var klart i det entouragen og sikkerhetsvaktene til Yoko Ono kom springende og forlangte at vi pakket ned alt utstyret. Da hun hadde gått pakket vi alt opp igjen, og fikk det ene minuttet med Beck, forteller Stian.

– Fullt av dop i garderoben

Han husker spesielt godt da han skulle fotografere urokråka Pete Doherty, vokalist i Babyshambles, da de spilte på Øya i 2005.

– Det er den eneste gangen assistentene mine har vært litt redd mens vi har vært på shoot. Det var så rock and roll, drøyt, og så fullt av dop i den garderoben at de ble helt satt ut. Men Pete har sykt god stil og ser dødsbra ut, forteller fotografen.

Pete Doherty fra Babyshambles. Foto: TV 2
Pete Doherty fra Babyshambles. Foto: TV 2

Livet som rockefotograf har han levd ut siden et bilde av DumDum Boys i 1989, som de brukte til singelen «Englefjes». Siden har han laget fotobøker og utstillinger med Turbonegro og a-ha, tatt en drøss med artistbilder og omslagsfotografier, og laget musikkvideoer.

Mest ergerlig

Blant artistene som har vært ergerlig å ikke få tatt bilde av, nevner Stian spesielt Iggy Pop.

– Jeg skulle fotografere The Stooges, og gledet meg veldig fordi Iggy Pop alltid ser så kul ut på bilder. Planen var å fotografere dem etter middag, men brått måtte de takke nei istedenfor. Det var sykt skuffende, røper Stian.

Noen av artistene har vært så fornøyde med bildene, at de er brukt videre, som for eksempel svenske The Knife. De brukte sitt som pressebilde i årevis. Etter Øyakonserten fredag, reiser Stian med Robyn & Røyksopp på deres verdensturné.