Russland stanser import av norske produkter

Russlands importforbud vil gjelde frukt, grønnsaker, kjøtt, fisk og melkeprodukter fra Norge, USA, EU, Australia og Canada. 

Det opplyser Russlands statsminister Dmitrij Medvedev.

Forbudet trer i kraft umiddelbart og vil vare i ett år, ifølge statsministeren.

Russland er det største og viktigste eksportmarkedet for norsk sjømat. Det er i hovedsak sild og makrell, men også laks og torsk, som eksporteres fra Norge til Russland, ifølge Nærings- og fiskeridepartementet.

Russiske myndigheter sier fisk, krepsdyr, bløtdyr og andre vanndyr inngår i importforbudet.

Norsk sjømatråd melder at Nærings- og fiskeridepartementet legger til grunn
At det russiske importforbudet vil ramme all norsk eksport av Sjømat.

– Russland er vårt viktigste marked, og forbudet vil derfor få stor betydning, sier kommunukasjonsdirektør Christian Chramer til TV2.

Umiddelbar effekt på børsen

Etter at nyheten kom torsdag morgen ga dette utslag på aksjer knyttet til fiskeselskaper på Oslo Børs umiddelbart. Marine Harvest falt med rundt 10 prosent før klokken 12, mens Lerøy Seafoods, Salmar og Bekkafrost også falt mellom 6-8 prosent i formiddag.

– Det har gitt utslag på Oslo børs umiddelbart, samtlige fiskeaksjer har falt. Det virker som at de involverte partene her er blitt like overrasket over forbudet som oss, og det er foreløpig vanskelig å få noe klart svar fra departementer eller selskaper om hva slags konsekvenser det får, sier økonomireporter i TV 2, Christian Steffensrud, til TV 2 Nyhetskanalen.

– Dette er noe som vil påvirke pris og etterspørsel, sier han.

I fjor eksporterte Norge laks verdt 4,2 milliarder kroner til Russland.

– Helt klart alvorlig for fiskerinæringen

Sjefanalytiker i Nordea Markeds, Erik Bruce, sier vi ikke må overdrive konsekvensene for norsk næringsliv i helhet. Likevel sier han at dette helt klart vil få alvorlige konsekvenser for fiskerinæringen.

Han sier det særlig vil få konsekvenser dersom forbudet faktisk blir værende i et helt år, slik russiske myndigheter har varslet.

– Her kan vi likevel se at det kanskje kan komme til å åpne opp nye markeder. Russland vil trenge fisk, og da kan det bli andre eksportører som retter seg dit mens Norske eksportører kan få muligheten på andre markeder, sier han.

Andre sanksjoner

Medvedev sier Russland også vil forby ukrainske flyselskaper å fly over landet. Han truer samtidig med å innføre samme forbud for amerikanske og europeiske flyselskaper. Et slikt forbudet vil særlig ramme flyginger til Asia.

Forbudene kommer som svar på USA og EUs sanksjoner mot Russland på grunn av situasjonen i Ukraina. Forrige uke trappet EU opp sine sanksjoner, blant annet ved å stanse eksport av rør og utstyr til russiske oljeselskaper og all eksport av våpen på unionens våpenliste.

(NTB / TV 2) 

Mer innhold fra TV 2