UTROLIG: Akua Esse tapte på tre trekk i sjakk-OL. Foto: Christian Thorkildsen / TV2
UTROLIG: Akua Esse tapte på tre trekk i sjakk-OL. Foto: Christian Thorkildsen / TV2

Derfor tapte hun på tre trekk

Den togolesiske kvinnelandslagsspilleren sjokkerte en hel sjakk-verden. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at en togolesisk landslagsspiller tapte på tre trekk i sjakk-OL, tok det ikke lang tid før verden ropte kampfiksing og bestikkelser. Før onsdagens runde snakket TV 2 med jentas lagkaptein. 

– Det var en tabbe 
At tapet på tre trekk skulle være en tabbe, var for de fleste et utenkelig scenario. Matten er velkjent som den raskeste måten man kan tape på i sjakk, og allerede som fersk sjakkspiller blir man advart om fellen. Allikevel kunne Togos lagkaptein fortelle følgende: 

– Hun sa til meg at hun var så opprømt over alle inntrykkene hun fikk i mesterskapet, og at hun dessuten hadde hodepine. Det er hennes første store turnering, lo han. 

All verdens hodepine forklarer allikevel ikke hvordan Akua Esse kunne spille både g5 og f6 - og dermed gå i verdens kanskje mest velkjente mattfelle. Lagkapteinen fortalte smilende videre hvordan det hele gikk til.

– Alle inntrykkene gjorde at hun ikke klarte å følge med på brettet eller hvilken brikke hun flyttet. Hun flyttet g5 da hun hadde tenkt å spille e5.

– I dag kommer hun til å vinne!
Da motstanderen besvarte Esses merkelige førstetrekk med å flytte d-bonden to opp og true den sorte bonden, så togoleseren så seg nødt til å forsvare den. Før hun rakk å tenke seg om, hadde hun tatt tak i bonden på f7 og løftet den opp. Da innså hun hva hun hadde gjort, men det hjalp ikke mye. «Rørt brikke må flyttes,» heter det i sjakkreglene. Dermed var det ingen vei tilbake for Akuna Esse, og etter bare tre trekk måtte hun ta motstanderen sin i hånden og takke for kampen. 

Lagkapteinen var allikevel optimistisk før dagens runde.

– I dag kommer hun til å vinne! konstaterte han. 

Togo møter i dagens kamp Seychellene, og Esse ser foreløpig ut til å stå veldig godt.