KONTROLL I ØST-UKRAINA: Væpnede prorussiske separatister fotografert ved en kontrollpost i Yasynuvata utenfor Donetsk tirsdag. Foto: REUTERS/Sergei Karpukhin.
KONTROLL I ØST-UKRAINA: Væpnede prorussiske separatister fotografert ved en kontrollpost i Yasynuvata utenfor Donetsk tirsdag. Foto: REUTERS/Sergei Karpukhin.

– 20.000 russiske soldater ved grensa til Ukraina

NATO tror Russland vil bruke den humanitære situasjonen som unnskyldning for å gå inn i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er NTB som melder dette onsdag.

Ifølge FN lider lokalbefolkningen i Øst-Ukraina, med ødelagt infrastruktur og begrenset tilgang til elektrisitet og vann.

Nye kamper

På et møte i sikkerhetsrådet nylig, gav Russland Ukraina skylden, mens Storbritannias delegater uttalte at Russland må ta ansvar for situasjonen i regionen.

Ifølge BBC fortsatte harde kamper mellom prorussiske separatister og væpnede ukrainske grupper i Donetsk tirsdag.

Området regnes for å være kontrollert av separatistene, og byen Donetsk pekes ut som en av byene hvor separatistene har best kontroll.

200.000 på flukt

FNs humanitære sjef John Ging sa på møtet i sikkerhetsrådet at «umidddelbar handling» var nødvendig for å få stoppet konflikten og forhindre at situasjonen satte flere mennesker i fare.

– De pågående forsøkene på å finne en politisk løsning på krisen i Ukraina har båret få frukter, sa Ging ifølge BBC.

FN slo tirsdag fast at mer enn 100.000 mennesker er på flukt fra Øst-Ukraina til andre deler av landet etter krigshandlingene de siste to månedene.

Ifølge CNN sier en talsmann for NATO at Russland har soldater «I et område langs hele grensen mot Øst-Ukraina.»

Russland har denne uken en massiv militærøvelse i den russiske regionen Astrakhan, 80 mil fra grensen til Ukraina.

Polen advarer

Donald Tusk, statsminister i nabolandet Polen uttrykte onsdag også stor bekymring for en russisk intervensjon i Ukraina. Han sier ifølge nyhetsbyrået Reuters at faren for et russisk inntog i landet har økt de siste dagene.

– Vi har grunn til å mistenke - vi har mottatt slik informasjon de siste timene - at risikoen for en direkte intervensjon er høyere enn den var for noen dager siden, sa Tusk på en pressekonferanse.