Søndag ettermiddag ble den 13 måneder gamle hunden til Ole Stangeland (25) skutt og drept av en bonde ved Hellestø, sør for Stavanger.

Stangeland stod kun noen få meter fra Border-Collieren sin da bonden dro frem en hagle og skjøt den to ganger, sist gang i magen slik at den døde.

  • Tlf/SMS/MMS: 02255
  • Fra utlandet: +47 915 02255
  • E-post: tips@tv2.no

Saken har skapt enormt engasjement hos TV2.nos lesere.

Klokken 21 hadde 140.000 lest saken og den er delt over tusen ganger på Facebook hvor engasjementet er enormt, noe over 1400 kommentarer viser.

Mona Staddeland er med og driver hundehjelpen.net, en frivillig organisasjon med base i Stavanger som gir råd og veiledning.

Hun er ikke overrasket over engasjementet.

HUNDEKJÆR: Mona Staddeland har selv tre hunder. Her er de på tur onsdag ved området der hundedrapet fant sted. Foto: Privat
HUNDEKJÆR: Mona Staddeland har selv tre hunder. Her er de på tur onsdag ved området der hundedrapet fant sted. Foto: Privat
PÅ STRANDEN: Ole Stangeland og Tønes var ofte på Hellestøstranden. Foto: Privat
PÅ STRANDEN: Ole Stangeland og Tønes var ofte på Hellestøstranden. Foto: Privat
DØDE: Hunden Tønes ble skutt to ganger med hagle og døde. Foto: Privat
DØDE: Hunden Tønes ble skutt to ganger med hagle og døde. Foto: Privat

– Nei, dette er en tragisk sak hvor følelsene blir sterke. Folk er steinrasende på bonden og det forstår jeg godt. Jeg er i det hele tatt sjokkert over at han kan gjøre noe så ubarmhjertig som å plaffe ned en hund på denne måten, sier Staddeland til TV 2.

– Sauebønder tror de kan gjøre hva de vil

Bonden hevder han er sikker på at han så den båndløse hunden jage sauene hans, mens hundeeieren forsikrer om at den var ved hans side hele tiden før skuddene falt.

– Sauebønder tror de kan gjøre hva de vil bare det kommer en hund inn på deres eiendom. Men det er jo ikke fare for sauens liv når hunden er sammen med eieren, sier hun.

Minnemarkering torsdag

Hundehjelpen har nå tatt initativet til en minnemarkering for hunden Tønes på Hellestøstranden torsdag kveld klokken 21.

– Vi ber alle hundekjære stille opp og minnes Tønes samt vise støtte for eieren, Ole Stangeland. Allerede har over 100 personer sagt de kommer og jeg regner med at det blir enda flere, sier Staddeland.

Hun sier hun aldri har opplevd noe lignende og er sterk kritisk til gårdbrukerens forklaring om at han skjøt hunden fordi den jaget sauene.

– Han kunne jo spurt eieren om det var den hunden som hadde vært der når han så en lignende hund jage sauene. Her har han jo bare tatt seg til rette og skutt en hund uten å spørre først, det er forkastelig, sier hun.

Har politianmeldt hverandre

Både hundeeieren og bonden har politianmeldt hendelsen.

Hundeeieren for skadeverk og inhuman avlivning, bonden for skadeverk på husdyr med krav om 3000 kroner i erstatning for en død sau han fant dagen etter.

– Vi har mottatt begge anmeldelsene og det er satt etterforsker på saken, sier Karen Mork, politiadvokat ved Rogaland politidistrikt til TV 2.

Hun sier saken vil bli etterforsket og at strafferammen på slikt skadeverk er bøter eller fengsel i inntil ett år.

I loven om hundehold heter det blant annet:

§ 14: «Hundeholderen skal sørge for å holde eller kalle hunden tilbake og gjøre det han kan for å avverge urettmessig fare når en hund jager eller angriper mennesker eller dyr.» 

§ 15: «En hund som uten ledsager går løs i utmark eller landbruksområder i båndtvangstid og utgjør en klar fare for husdyr og tamrein, kan opptas av grunneieren. Dersom det ikke lar seg gjøre å oppta hunden eller få politiet til stedet så raskt som situasjonen krever, kan vedkommende om nødvendig avlive hunden på stedet.»