POSTERBOY: Til venstre: Michael Phelps presenterer de nyeste Speedo-produktene før VM i 2011. Til høyre: En av fremsidene på ESPNs Body-magazine. Montasje: NTB scanpix/Twitter
POSTERBOY: Til venstre: Michael Phelps presenterer de nyeste Speedo-produktene før VM i 2011. Til høyre: En av fremsidene på ESPNs Body-magazine. Montasje: NTB scanpix/Twitter

Michael Phelps dropper Speedo

Svømmestjernen har signert en ny stor utstyrsavtale.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er to ting folk flest forbinder med svømming: Michael Phelps og Speedo.

Verdens beste svømmer og verdens mest kjente badetøysprodusent var lenge ett. Fra Phelps var 16 til han la opp som 27-åring etter OL i London var amerikaneren ansiktet, og kroppen, til Speedo utad.

Det var passende. Phelps var fullstendig dominerende i bassenget, mens Speedo var fullstendig dominerende i markedet.

Så dominerende var selskapet at navnet deres er blitt synonymet for en type badebukser, uansett hvem som har produsert dem, verden rundt.

Tidligere i år kastet Michael Phelps «speedoen» i forbindelse med at han stilte opp i ESPNs årlige «Body Issue», og nå har 29-åringen trolig brukt Speedo for siste gang i trenings- og konkurransesammenheng også.

Skal utvikle nytt konkurranseutstyr

Associated Press melder at Phelps etter comebacket har inngått en avtale med en helt ny utstyrsprodusent: Aqua Sphere.

Aqua Sphere har tidligere ikke hatt konkurranseutstyr for svømmere, men konsentrert seg om triathlon og mosjonssvømmere. Nå skal tidenes mestvinnende olympier få en sentral rolle i utviklingen av nykommerens konkurranseutstyr.

Det er ikke uten ambisjoner.

– Vi har hatt et godt samarbeid med Speedo, men vi kom til et punkt der vi hadde en mulighet til å endre sporten og å få den til å vokse, sier Phelps til AP.

DISKUTERER DETALJER: Michael Pehlps i samtaler med representanter for Aqua Sphere. FOTO: AP Photo/Patrick Semansky
DISKUTERER DETALJER: Michael Pehlps i samtaler med representanter for Aqua Sphere. FOTO: AP Photo/Patrick Semansky

Avtalen går til Tokyo-lekene i 2020, men storsvømmeren har ikke forpliktet seg til å svømme videre mer enn de to årene som gjenstår frem til Rio. 

– Ikke lenger uslåelig

En vesentlig del av avtalen er utvikling av konkurranseutstyr, både i form av bukser, svømmebriller og badehetter, noe Phelps kan gjøre også etter at han gir seg.

Det er kanskje passende at mannen som tok åtte gull under OL i Beijing ikke lenger er på lag med den mest dominerende produsenten innenfor vannsport.

Han er ikke lenger den dominerende, men den sultne outsideren, selv på trening i North Baltimore Aquatic Club der trener Bob Bowman har samlet flere av verdens beste mellomdistansesvømmere - deriblant den franske verdensrekordholderen Yannick Agnel.

– Det brukte å være slik at dersom Michael var i fyr og flamme, så kunne ingen slå ham. Nå, om Michael er i fyr og flamme, så er det fremdeles noen som kan slå ham. De er så gode, sier Bowman.