VIK FRA MEG TIKI-TAKA: Guardiola under Telekom Cup-finalen mellom Bayern München og Wolfsburg 27.juli. FOTO: AFP PHOTO / CARMEN JASPERSEN
VIK FRA MEG TIKI-TAKA: Guardiola under Telekom Cup-finalen mellom Bayern München og Wolfsburg 27.juli. FOTO: AFP PHOTO / CARMEN JASPERSEN

Guardiola: – Jeg hater tiki-taka

Bayern München-treneren med oppsiktsvekkende uttalelse i ny bok.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Josep Guardiola er ikke tiki-takaens far, men et stort sterkere symbol på den måten å spille fotball på finnes vel knapt i moderne fotball.

Stilen som bunner ut i Johan Cruyffs Barcelona på starten av 90-tallet og som ble perfeksjonert av spanske landslaget og Guardiola utover på 2000-tallet.

Da spanjolen trente klubben fra 2008-2012 var det en utbredt oppfatning at laget spilte den beste fotballen i verden, og de hadde resultatene til å vise til det også.

– Et virkemiddel

Selv misliker Guardiola den merkelappen på spillet som klubben hans stod for.

– Jeg hater tiki-taka, sier han i boken Herr Pep, en autorisert biografi skrevet av Martí Perarnau.

Det skriver avisen AS.

– Ballbesittelse er bare et virkemiddel for å organisere laget og å gjøre motstanderne uorganisert. Om det ikke er en sekvens på 15 tidligere pasninger er en god overgang mellom angrep og forsvar umulig. Umulig, sier Guardiola.

Ytterligere forklaring får vi ikke i artikkelen, men det loves mer i boken.

Letter på sløret

For første gang snakker han også åpent om grunnene til at han forlot Barcelona.

Det skal ikke ha vært fordi president Sandro Rosell ikke støttet Guardiola i gjenoppbyggingen av laget.

– Jeg var helt på grensen av utmattelse, og jeg var ikke sikker i det hele tatt på hva jeg kunne tilføre laget. Jeg spurte aldri om å gjenoppbygge stallen, fordi jeg var den som hadde bestemt meg for å forlate klubben.

På spørsmål om han kan tenke seg å returnere til klubben der han startet både spiller- og trenerkarrieren svarer han følgende:

– Måten klubben er styrt betyr at det bare er to muligheter: enten er du makten, eller så er du det ikke. Jeg har blitt tvunget til å velge side, mot min vilje.

Skal oversettes

Den spanske suksesstreneren, som etter 14 troféer med Barcelona har fulgt opp med fire så langt i Bayern München, har gitt Perarnau en unik innsikt i hans hverdag, men det var et viktig premiss.

– Skriv om alt du ser, og kritiser alt du vil i boken, men ikke skriv om noe underveis i sesongen som du ser bak lukkede dører, sa Guardiola til bokforfatteren.

Boken kommer i salg i september, og skal etter planen oversettes til både spansk og engelsk.