Carlsen og laget har grunn til å smile etter tirsdagens runde mot Polen. Her  fra en treningssamling i Kragerø i forkant av sjakk-OL. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
Carlsen og laget har grunn til å smile etter tirsdagens runde mot Polen. Her  fra en treningssamling i Kragerø i forkant av sjakk-OL. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Magnus Carlsen vant igjen

Verdensmesteren smadret sin motstander da Norge slo Polen 2,5-1,5.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det norske herrene møtte sin første, store utfordring da det polske landslaget ventent på andre siden av brettet. Magnus Carlsen, Simen Agdestein, Jon Ludvig Hammer og Kjetil A. Lie fikk derimot 2,5-1,5 seieren til å se latterlig enkel ut.

- Laget fungerer bedre og bedre

To runder ser ut til å være det de norske spillerne trengte for å varme opp. Med en overbevisende seier i gårsdagens kamp mot Montenegro, ventet sterke Polen i dagens runde. Til tross for tøff motstand - det er slike lag nordmennene må slå for å kunne klare målsetningen om topp 10. 

Først ferdig med sitt parti var Kjetil A. Lie. Nordmannen har hatt en tøff start, og innledet OL med kun et halvt poeng av to mulige - mot motstand som vanligvis skulle vært grei skuring.

Den norske reserven har tidligere hatt en tendens til å ha trege begynnelser på turneringer, for så å slå sterkt tilbake. Det ser ut til å være hva som skjer her i OL også. Lie møtte nemlig sterk motstand i fjerde runde, men berget remisen til tross for en skummel tidsnød underveis. Nordmannen selv var også svært godt fornøyd med dagens resultat.

- Jeg møtte en bedre spiller med svarte brikker, sa Kjetil Lie til TV2 etter partiet og la til at laget fungerte bedre og bedre.

Straks etter hadde Magnus Carlsen sikret nordmennene et helt poeng. Fra tidlig i partiet hadde det vært klart at verdensmesteren var på krigsstien. Med et kongeangrep uten like, fikk han motstander Wojtaszek til å se virkelig hjelpeløs ut - til tross for polakkens rating på 2735. 

- Jeg fikk initiativet tidlig og ga det aldri fra meg. Deretter førte jeg det greit til seier, kommenterte Carlsen etter partiet. 

Også han er fornøyd med hvordan lagets utvikling har vært.

Etter en litt dårlig start fungerer det nå veldig bra, konstaterte han fornøyd.

Landslagsgutta er fornøyd med utviklingen. Her fra en treningsleir i forkant av sjakk-OL.
Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
Landslagsgutta er fornøyd med utviklingen. Her fra en treningsleir i forkant av sjakk-OL. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Jon Ludvig Hammer havnet bonde under i et sluttspill mot 16-årige Jan-Krzyszof Duda, men det var hele tiden klart at nordmannen hadde kontroll på situasjonen. Den unge polakken ønsket derimot mer enn uavgjort mot Norges tredjebordspiller, og prøvde å skape noe ut av ingenting. Det straffet seg, og Hammer tok straks over kontrollen. Duda spilte videre svært presist, og ved å finne de riktige trekkene sikret han seg selv og laget et halvpoeng.

Simen Agdestein får gang etter gang gode stillinger mot gode spillere. Til nå har han slitt litt med å få ballen i mål. Slik var det også i dag. Etter å ha presset hele partiet, forsvant fordelen sakte men sikkert og etter over 60 trekk var remisen uunngåelig. 

Men med lagseier 2,5-1,5 tok altså Norges førstelag den første, store utfordringen på strak arm. 

- Nå er vi er klare for å møte hva enn som kommer, sa Magnus Carlsen etter partiet. 

Femte runde er i gang i morgen 14.00. Der er det duket for et mestermøte når Norge skal ut i kamp mot Armenia. Der møter Carlsen nummer to på verdensrankingen, Levon Aronian.