PÅ DIALOGMØTE: Tidligere talibanminister og imam Abdul Mohammad Rauf under dialogmøte på Litteraturhuset i Oslo i 2009.
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX .
PÅ DIALOGMØTE: Tidligere talibanminister og imam Abdul Mohammad Rauf under dialogmøte på Litteraturhuset i Oslo i 2009. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX .

Talibanminister kastet ut av Norge

Abdul Mohammad Rauf har vært sentral i det ytterliggående islamistmiljøet i Norge og fikk varsel om utvisning i 2011.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var NRK som først meldte at den tidligere helseministeren i Taliban-regjeringen i Afghanistan ble pågrepet i juli i år og deretter sendt med et fly til Kabul i all hemmelighet.

TV 2s kilder bekrefter tirsdag morgen opplysningene.

Det var i mai 2009 at Utlendingsdirektoratet (UDI) fattet et vedtak om å utvise imamen Abdul Mohammad Rauf. Det skjedde etter at han ble dømt til fengsel i fire måneder for vold og trusler mot sin da fjorten år gamle datter.

Mannen, som tidligere var helseminister i Taliban, har lenge vært i medienes og Politiets sikkerhetstjenestes (PST) søkelys.

Oppfordret til hellig krig på internett

Bakgrunnen for det endelige utvisningsvedtaket fra Utlendingsnemnda var både voldsdommen og hensynet til nasjonale og alliertes interesser i Norge og utlandet.

Etter det TV 2 forstår mener norske myndigheter at Rauf har oppfordret til hellig krig i videoopptak og i nett-tv-sendinger.

Han skal også ha virket som en radikaliserende kraft i Norge, ifølge PST.

Imam Abdul Rauf kom til Norge i 2000 med kone og barn. UNHCR mente at han hadde et beskyttelsesbehov etter å angivelig ha uttrykt seg kritisk til talibanregjeringen.

PST krevde gjenforening

13. november 2001 skrev overvåkingssjef Per Sefland et høyst uvanlig brev til Utlendingsdirektoratet, UDI. I brevet sto det at Abdul Mohamad Rauf - den tidligere talibanministeren - nå samarbeidet med overvåkingstjenesten.

Men for at samarbeidet skulle fortsette, var det en forutsetning at hans familie kom i sikkerhet, skrev Sefland.

Bare ti dager senere fikk fire familiemedlemmer innvilget opphold i Norge.

I et intervju med TV 2 i 2009, avviste Rauf at han oppfordret til hellig krig.

– Vi har bare snakket om hvordan unge kan integreres i det norske samfunnet, ta til seg det beste fra begge kulturer, og forkaste det dårlige, hevdet Rauf i intervjuet.