Afghansk offiser skjøt og drepte amerikansk  general

En afghansk offiser åpnet tirsdag ild mot NATO-soldater ved et britiskstyrt militærakademi i utkanten av Kabul. 

En mann kledd i afghansk militæruniform åpnet ild mot ISAF-soldater i Camp Qargha, vest i Kabul tirsdag.  (AP Photo/Massoud Hossaini)
En mann kledd i afghansk militæruniform åpnet ild mot ISAF-soldater i Camp Qargha, vest i Kabul tirsdag.  (AP Photo/Massoud Hossaini)

– Det ser ut til at en offiser i den afghanske hæren har åpnet ild, sier general Mohammed Afzal Aman, stabssjef for operasjonell virksomhet ved det afghanske forsvarsdepartementet.

Det er uklart om det dreier seg om en offiser, eller en opprører i militær offiseruniform. 

Den tyske avisen Spiegel Online melder at en amerikansk tostjerners general ble drept i angrepet, og en tysk general ble såret. Den tyske generalen får behandling, og er ikke livstruende skadd. Ingen andre nyhetsbyråer bekrefter foreløpig at det var en amerikansk general som ble drept. 

Totalt ble 15 ISAF-soldater såret i angrepet som skjedde klokken 12.23 lokal tid, ifølge nyhetsbyrået AP.

Det har vært mange hendelser de senere år der afghanere har skutt og tatt livet av flere titalls amerikanere. Dette har skapt en dyp mistillit, og stor motstand blant amerikanerne mot å delta i såkalte blandede patruljer. Det er ofte nødvendig å sende med egne vakter som bare skal kontrollere samarbeidet mellom afghanere og ISAF-soldater.

I 2012 ble 53 allierte soldater drept i 38 ulike angrep av afghanere på innsiden av militærsystemet. I 2013 falt dette tallet betraktelig. Da ble 16 drept i 10 ulike angrep. 

Taliban hevder ofte de er ansvarlig for angrepene, som bevis på at de har infiltrert hæren i afghanistan. Angrepet kommer dagen etter et Nato-helikopter skal ha angrepet en Taliban-leir og drept fire sivile, ifølge en talsmann for afghanske myndigheter. 

NATO etterforsker episoden. 

(©NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2