FLOTT: Magnus Tøsse Knudsen (6) og Julian Bergan-Grønhaug (3) leker i vannet på Hovedøya i Oslofjorden torsdag 31. juli. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
FLOTT: Magnus Tøsse Knudsen (6) og Julian Bergan-Grønhaug (3) leker i vannet på Hovedøya i Oslofjorden torsdag 31. juli. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Aldri målt høyere temperaturer i juli

Juli var tropehet i hele Norge, det har aldri vært varmere de 160 årene det har vært målt temperaturer her i landet.

Årets juli var rekordvarm, så het at meteorologene karakteriserer været som ekstremt.

Den betegnelsen sitter langt inne.

Knuste rekordene

Middeltemperaturen i Sør-Norge og i Nordland endte mellom fire og fem grader over normalen. I de indre delene av Trøndelag var det seks grader varmere enn normalt.

TEMPERATUR: Avvik fra normal middeltemperatur i juli. Kilde: StormGeo
TEMPERATUR: Avvik fra normal middeltemperatur i juli. Kilde: StormGeo
HETT: Antall dager med maksimumstemperatur over 25 grade. Kilde: StormGeo
HETT: Antall dager med maksimumstemperatur over 25 grade. Kilde: StormGeo
NEDBØR: Nedbøren som prosent av normal nedbør i juli.
NEDBØR: Nedbøren som prosent av normal nedbør i juli.

Stavanger, Bergen, Trondheim, Bodø og flere andre værstasjoner på Vestlandet, i Trøndelag og i Nordland knuste de gamle julirekordene sine for middeltemperatur med en hel grad.

Dette er steder der temperaturen har vært målt siden 1800-tallet. 

Også på Østlandet satte de fleste værstasjonene nye temperaturrekorder, men i Oslo-området og langs Sørlandskysten var det varmere juli 1901.

Nord-Norge hadde det også fint og varmt, men ikke like hett som lenger sør. Kystområdene av Øst-Finnmark hadde det "bare" en grad varmere enn normalt. Troms var unntaket i nord, i Tromsø var juli den varmeste siden 1960.  

Tropevarmt

I tillegg til høy middeltemperatur - som er snittet gjennom hele døgnet, var det mange virkelig varme dager. Av de 31 dagene i juli var det over 30 grader i hele 17 av dem et eller annet sted i landet.

Bergen hadde fire tropedager med over 30 grader, mens Oslo hadde seks. Drammen, Voss og Kvithamar i Trøndelag hadde alle åtte dager med over 30 grader.

Oslo hadde bare en dag i juli med maksimumstemperatur under 20 grader, og i hele 20 dager var temperaturen over 25 grader. Værnes ved Trondheim hadde 18 dager med over 25 grader og Bergen 14. 

Tropenettene kom som perler på en snor. I 18 av julinettene ble det målt over 20 grader i minimumstemperatur på minst en værstasjon i landet.

Kraftige byger

Juli var tørrere enn normalt langs kysten. Kysten av Øst-Finnmark fikk bare vel ti prosent av normal nedbør.

Innlandet hadde det vått. Kraftige lokale regn- og tordenbyger gjorde juli våtere enn normalt. Aller mest nedbør fikk den nordlige delen av Oppland, der pøste det ned dobbelt så mye regn som normalt.

Finværet til Nord-Norge

Juli startet med lavtrykk over Skandinavia og enkelte regnbyger, men det snudde raskt. 

Den 5. juli kom finværet og sommervarmen til Nord-Norge og Midt-Norge med fralandsvind fra sørøst.

Svært mange værstasjoner registrerte tropenetter både den 5., 6. og 7. juli. Aller varmest om natten var det i Sandnessjøen natt til 6. juli med en minimumstemperatur på hele 23,0 grader.

Den 7. juli ble det målt 30 grader både i Finnmark og deler av Nordland.

Flom

Sør-Norge hadde det vått 7. og 8. juli. En kaldfront fra Nordsjøen kom inn over Vestlandet og Østlandet, og ga kraftig regnvær.

Nord på Østlandet flommet det over. Våtest var det i Lillehammer-området der flere værstasjoner satte ny rekord for nedbør på et døgn. Aller mest nedbør falt det på Venabu, som fikk 87,8 millimeter på ett døgn den 8. juli.

Finværet også til Sør-Norge

Den 9. juli kom finværet og tropevarmen til Sør-Norge.

I Bergen ble det målt 31,4 grader, mens Lærdal hadde hele 32,8 grader. Aller varmest var det i Nordland der Saltdal hadde 33,3 grader.

Den 10. juli ble det målt 29,7 grader i Tromsø. Dette er den høyste temperaturen som er målt i Tromsø siden juli 1972. Flere stasjoner både i Sør-Norge og i Nord-Norge registrerte tropenetter i dagene 9. til 11. juli.

Tropevarmen holdt frem til den 13. juli, men i Troms og Finnmark ga en kaldfront etter hvert noe kjøligere vær.

Ny runde med lavtrykk

Fra den 14. til 17. juli fikk vi en ny runde med lavtrykk over Midt-Skandinavia, med noen regnbyger og kjøligere vær.

I Nord-Norge ga lavtrykkene i sør østavind, fint vær, og temperaturer opp i 30 grader. Natt til 15. juli var minimumstemperaturen på Drag i Nordland hele 22,3 grader.

Høytrykk ga finvær

Fra den 18. juli bygget det seg opp et nytt høytrykk over hele Skandinavia.

Hele landet fikk finvær og sommervarme, men det ble aller varmest i Sør-Norge. Der steg temperaturen til over 30 grader om ettermiddagen i innlandet svært mange steder.

Den høyeste temperaturen så langt i 2014 ble målt den 23. juli med hele 34,5 grader på Gulsvik i Hallingdal.

Kilde: StormGeo
Kilde: StormGeo

Dagen etter steg temperaturen til 34,1 grader på Voss og 33,4 grader på Blindern i Oslo. For både Gulsvik og Voss er dette ny rekord for maksimumstemperatur i juli.

Langs kystområdene ble det registrert tropenetter omtrent hver eneste natt i denne perioden. Aller flest tropenetter i juli hadde Færder Fyr med ni, etterfulgt av Lindesnes med sju.

Varmen hadde også sin pris. Heten gjorde luften fuktig og ustabil, og det gikk uvanlig mange lokale tordenbyger i innlandet om ettermiddagen.

Lavtrykk

Den 28. juli var det slutt på tropevarmen. Høytrykket flyttet seg østover, og slapp til lavtrykk.Det ble kjøligere vær med enkelte regnbyger, flest på Vestlandet.

Østlandet ble liggende i le, og kunne nyte finværet også de siste dagene av juli. 

Slik var 2013: Hett og fuktig

Juli 2013: Rekordtørr juli på Sør- og Østlandet
Juli 2012: Sommeren uteble i juli
Juli 2011: Juli var varm og våt
Juli 2010: Mildt og vått i juli
Juli 2009: Søkkvåt juli
Juli 2008: Varm og våt juli