Krever større innsats for å stanse lærerstreiken

Ingen tegn til løsning for å få slutt på lærerstreiken. Tusenvis av elever kan miste skolestarten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er bare to uker igjen til skolestart, men så langt er det ingenting som tyder på at lærerstreiken går mot en løsning.

Utdanningsforbundet har varslet en opptrapping av streiken og dermed kan tusenvis av elever møte stengte skoler ved skolestart.

Over en måned etter at 36 lærere ved Rothaugen skole i Bergen ble tatt ut i streik 1. juli, mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) at lærerne og arbeidsgiverorganisasjonen KS må gjøre mer for å finne en løsning.

– Må gjøre mer

– Jeg tenker at partene har et soleklart ansvar for å sette seg ned og forsøke å komme til enighet. Streik er et lovlig virkemiddel, men for foreldre, elever og andre som blir berørt av streiken så tror jeg det vil være liten forståelse for en konflikt i skolen hvis ikke partene har gjort sitt ytterste for å finne en løsning først, sier kunnskapsministeren

– Virker det på deg som om de har gjort sitt ytterste for å finne en løsning til nå?

– Nei, jeg mener at de må gjøre mer

– Fastlåst

Utdanningsforbundet som organiserer over 150.000 lærere, mener konflikten er svært vanskelig.

– Akkurat nå virker det litt fastlåst, det må jeg si. Man må jo bare regne med at det blir en opptrapping i forbindelse med skolestart. Akkurat hvor og når, det kan jeg ikke kommentere nå, sier nestleder Steffen Handal.

Utdanningsforbundet ønsker ikke å si hvilke skoler eller hvor mange lærere de vil ta ut i 2. streikeuttak.

Stridens kjerne er lærernes arbeidstid. Mens arbeidsgiverorganisasjonen KS vil at lærerne skal være på jobb 7,5 timer hver dag, mener lærerne at det ødelegger deres mulighet til å være fleksible i en variabel skolehverdag.

– Opp til KS

Etter at KS og Utdanningsforbundet sentralt først kom frem til enighet, forkastet hele 73 prosent av Utdanningsforbundets medlemmer avtalen i uravstemningen i juni.

Det gjør det enda vanskeligere å finne en løsning.

– 73 prosent av norske lærere sa nei til den avtalen som vi anbefalte. Og sånn sett så har vi ingenting mer å gi. Ballen ligger nå hos KS-styret, og særlig hos styreleder Gunn Marit Helgesen. Hun er nå nødt til å komme med helt nye ting dersom denne opptrappingen skal avverges, avslutter Utdanningsforbundets nestleder.

KS ønsket ikke å kommentere denne saken i dag.