IDF forbereder seg på anklager om krigsforbrytelser

Det israelske militæret (IDF) har satt sammen en gruppe som samler bevis fra kampene mot Hamas for å svare på anklager om krigsforbrytelser.

GAZA: Røyk stiger etter en eksplosjon på Gaza i går.  FOTO:  REUTERS/Siegfried Modola
GAZA: Røyk stiger etter en eksplosjon på Gaza i går.  FOTO:  REUTERS/Siegfried Modola

Meldingen kommer natt til søndag. Lørdag ble minst 72 nye palestinere er drept i israelske angrep mot Gazastripen. Helsearbeidere opplyser at nye 7 personer er drept i løpet av natten og minst 15 skadet. Innbyggere på Gazastripen forteller om kraftig bombardement fra kampfly, melder nyhetsbyrået DPA.

Høye dødstall

Dermed er dødstallene på palestinsk side oppe i 1712 personer i tillegg til nattens drepte. På israelsk side har 64 soldater blitt drept i tillegg til tre sivile. Dette er dødstall fra 8. juni. 

Krigsforbrytelser

Det israelske militæret skal blant annet samle bevis om sivile palestinere brukt som menneskelig skjold, melder Haaretz. Særlig gjennom videodokumentasjon tatt opp av luftforsvaret.

FNs menneskerettighetsråd besluttet i juli å opprette en granskingskommisjon som skal avklare hvorvidt Israel har begått krigsforbrytelser på Gazastripen.

Høykommissæren for menneskerettigheter, Navi Pillay, har selv mer enn antydet at den israelske framferden på Gazastripen kan være i kategorien krigsforbrytelser.

– Det er stor mulighet for at de israelske styrkenes oppførsel bryter med folkeretten, sa høykommissæren i forrige måned.

Savnet soldat 

Den israelske soldaten som har vært savnet på Gazastripen, døde i kamphandlinger, ifølge det israelske militæret.

I en uttalelse natt til søndag sier en talsmann for det israelske militæret (IDF) at en granskningskommisjon kom til konklusjonen om at Hadar Goldin (23) er død basert på bevis funnet på åstedet, melder Haaretz.

 

(TV 2/ NTB)

Mer innhold fra TV 2