TIDLIGERE LAGKAMERATER: Claus Lundekvam og Brede Hangeland fotografert forut for Norge-Skottland i 2003. Foto: Tor Richardsen/Scanpix
TIDLIGERE LAGKAMERATER: Claus Lundekvam og Brede Hangeland fotografert forut for Norge-Skottland i 2003. Foto: Tor Richardsen/Scanpix

Lundekvam: – Superviktig med nordmenn i Premier League

Men TV 2s Premier League-ekspert mener Norge må akseptere situasjonen vi er i. 

Brede Hangeland er klar for Crystal Palace, og dermed er det nok en gang en nordmann på plass når Premier League starter om to uker.

Lenge har det sett ut til at Norge - for første gang siden opprettelsen av ligaen i 1992 - ikke ville ha noen spillere på engelsk fotballs øverste nivå.

– Det er superviktig. Det er veldig, veldig kjekt at vi får ha nordmenn i Premier League, sier TV 2s Premier League-ekspert Claus Lundekvam.

Han er med sine 290 kamper i Premier League nordmannen med nest flest kamper i ligaens historie - kun slått av John Arne Riise-, og var selv i aksjon på en tid der flere titalls nordmenn var å finne i engelsk fotball samtidig.

– Det har blitt tynnet ut sakte, men sikkert, men det er alltid stas å ha nordmenn i Premier League, sier den tidligere Southampton-proffen.

Les også: Seks nordmenn rykket ned fra Premier League samme dag

Kun én nordmann i første runde - som i 1992
Ved sesongstart for to år siden fokuserte TV 2 på at det aldri hadde vært færre nordmenn som var aktuelle for åpningsrunden, ettersom det den gangen kun var John Arne Riise og Hangeland i Fulham som var Premier League-spillere i august. Nå er det altså kun én, noe som nok en gang er historisk lavt.

Les også: Aldri har færre nordmenn vært aktuelle for åpningsrunden i Premier League

Senere i 2012/13-sesongen fikk de selskap av Alexander Tettey, noe som reddet den norske æren til en viss grad. I Premier Leagues første sesong - 1992/93 - var det for øvrig kun én som spilte åpningsrunden, Gunnar Halle for Oldham, men det var totalt åtte mann som var i aksjon om man ser hele sesongen under ett.

Forrige sesong var det dog ingen norsk glede å spore, ettersom både Hangeland og Riises Fulham, Tetteys Norwich og «norske Cardiff» - med Mats Møller Dæhli, Jo Inge Berget og Magnus Wolff Eikrem i troppen - måtte forlate engelsk fotballs øverste divisjon.

De seks rykket altså ned, mens Crystal Palaces Jonathan Parr var den eneste som klarte å holde plassen. Ettersom han har forlatt Hangelands nye klubb til fordel for Ipswich i Championship, var det en stund sannsynlig med null norske spillere til seriestart om to uker.

Les også: Parr skrev toårskontrakt med Ipswich

– Skulle gjerne hatt flere nordmenn
Lundekvam tror Hangeland fort kan bli den eneste i hele sesongen 2014/15.

– Om han får selskap av andre nordmenn? Det er ikke godt å si. Jeg skulle gjerne hatt flere nordmenn i Premier League, men det er nok sånn som dette det er om dagen. Vi må nok akseptere at vi ikke har produsert veldig mye av den kvaliteten de siste årene, sier eks-Saints-kapteinen.

Han har dog troen på at vi også i framtiden kan oppleve en ny strøm av norske spillere til divisjonen han selv spilte 290 kamper i.

– Jeg håper det kommer. En del av disse ungguttene kan ta steget og dominere Tippeligaen og ta steget etter hvert. Men nivået i Tippeligaen har heller ikke vært all verden de siste årene, så klubbene ser ikke inn mot det skandinaviske markedet lenger, sier Lundekvam.

Les også: Her er bøndene med over 4000 Premier League-kamper