Surrogatmoren: – Han er som mitt barn nå

Mennesker over hele verden donerer penger til surrogatmoren som ble etterlatt med en alvorlig syk gutt, uten penger til å betale for behandlingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Saken om den seks måneder gamle surrogatbabyen Gammy, som ble forlatt av et australsk par fordi han har Downs syndrom, har rystet en hel verden.

Nå lover surrogatmoren at hun skal gjøre alt hun kan for å ta vare på ham. 

– Hvorfor må han gå gjennom alt dette? Jeg elsker ham, han er som mitt eget barn nå, sier Pattharamon Januba.

Gammy bor under enkle forhold. Foto: ABC
Gammy bor under enkle forhold. Foto: ABC

Nå er det også satt i gang en kampanje for å hjelpe Gammy: kampanjen «Hope for Gammy» har i løpet av 11 dager samlet inn nesten 160.000 dollar fra over 3000 givere verden over.

Bedt om å ta abort

21 år gamle Pattharamon Januba gikk gjennom et fullt svangerskap med tvillinger. Barna er ikke hennes - de bar hun fram for et australsk par som gjennom surrogati skal få oppfylt drømmen om barn.

Etter fire måneders svangerskap fikk hun beskjed om at et av barna hadde Downs syndrom. Hun ble bedt om å ta abort, men nektet, skriver The Sydney Morning Herald.

– Jeg klarte ikke gjøre det. Jeg er redd for å synde, sier Pattharamon, og viser til at hun er buddhist.

Da tvillingparet ble født hentet agenten det ene av barna - en jente - og leverte henne til de australske foreldrene. Surrogat-moren møtte aldri paret, og Gammy ble forlatt med henne. 

Alvorlig hjertefeil

Etter hvert viste det seg også at Gammy har en alvorlig hjertefeil, som krever behandling. Det har ikke surrogat-moren mulighet til å gi ham. Hun har to barn fra før av, og har ikke råd til å betale for dyr legehjelp.

Hun har fortalt at fattigdom var grunnen til at hun gikk med på å være surrogat-mor i utgangspunktet, og at hun lovet om lag 11.700 dollar i betaling.

– Det var mye penger for meg. Med de pengene kunne vi betale ned gjeld, eller betale for barnas skolegang, fortalte Pattharamon til australske ABC News. 

I Australia har statsminister Tony Abbott gitt uttrykk for at saken gjør ham sjokkert og trist.

– Jeg antar at dette er noen av problemene med akkurat denne typen business. Det er en fryktelig trist historie. Det er forferdelig å tenke på at et barn kan bli forlatt på den måten, sier han.