FORLATT: Gammy ble forlatt av sine australske foreldrene, som kun tok med seg tvillingsøsteren etter surrogat-fødsel i Thailand. Foto: Hope for Grammy
FORLATT: Gammy ble forlatt av sine australske foreldrene, som kun tok med seg tvillingsøsteren etter surrogat-fødsel i Thailand. Foto: Hope for Grammy

Par forlot surrogatbarnet fordi han hadde Downs syndrom 

Gammy (6 mnd) kan dø av hjertefeil fordi hans thailandske surrogat-mor ikke kan betale for behandlingen. 

21 år gamle Pattharamon Januba fra Thailand har gått gjennom et fullt svangerskap med tvillinger.

Barna er ikke hennes, men til et australsk par som skal få drømmen om barn oppfylt gjennom surrogati. 

BLIR TATT VARE PÅ: Gammy er blitt seks måneder gammel og bor fortsatt med surrogat-moren i Thailand. Foto: Hope for Gammy
BLIR TATT VARE PÅ: Gammy er blitt seks måneder gammel og bor fortsatt med surrogat-moren i Thailand. Foto: Hope for Gammy

Ekstremt fattige

Etter fire måneders svangerskap fikk hun beskjed om at et av barna hadde Downs syndrom. Gjennom agenten som organiserte surrogat-avtalen fikk hun vite at de australske foreldrene ikke ville ha gutten med Downs syndrom, kun jenta, som var helt frisk. Det skriver Sydney Morning Herald

– De ba meg først om å ta abort, men jeg klarte ikke gjøre det. Jeg er redd for å synde, sier Pattharamon, og viser til at hun er buddhist. 

Da tvillingparet ble født tok agenten jenta og leverte henne til de australske foreldrene. Surrogat-moren møtte aldri paret. Gammy, som ble født med Downs syndrom, ble forlatt sammen med henne. 

Gammy, som nå er seks måneder gammel, lider av en alvorlig hjertefeil som krever livsviktig behandling. Den thailandske kvinnen og hennes familie er svært fattige, og har ikke mulighet til å gi Gammy hjelpen han trenger. 

Pattharamon forteller at fattigdommen var utgangspunktet for at hun gikk med på surrogati. Familien var desperate etter å få betalt gjeld. 

– Styr unna bransjen 

De ble lovet 11.700 dollar i betaling, omkring 73.500 norske kroner. 

Historien om det thailandske paret, som ble lurt både av agenten og det australske paret, har skapt sinne i Thailand. Landets myndigheter har uttalt at de vil etterforske og stramme inn prosedyrene rundt surrogati. 

– Jeg vil si til andre thailandske kvinner at de ikke må gå inn i denne bransjen. Ikke bare tenk på pengene. Går noe galt så er det ingen som vil hjelpe oss, og barnet blir utstøtt av samfunnet, noe vi må ta ansvar for, sier 21-åringen. 

Da det australske paret skulle reise fra Bangkok forteller kvinnen at hun ble tvunget til å informere om at prosessen var gått bra. Agenten sa de ellers ville tilbakeholde betalingen. 

Skjebnen til Gammy har rørt mange, og det er derfor opprettet en innsamlingsaksjon for den lille gutten. Målet er å samle inn 100.000 dollar til behandlingen, og hittil er det kommet inn over 50.000 dollar fra hele verden. 

Ødelegger for mange australske par

Direktør i en av Australias største surrogati-organisasjoner, Sam Everingham sier det er en trist historie. 

– Det er trist, men det er dessverre ikke første gang vi har hørt om dette. Det har nylig vært tilfeller hvor utenlandske foreldre ikke aksepterer et barn med funksjonshemninger, sier Everingham til den australske avisen. 

Det er ikke uvanlig at australske par benytter seg av surrogat i Thailand. De useriøse aktørene i bransjen er mange, og hendelsen vil gjøre det vanskelig for andre par. 

Everingham sier spesielt homofile par benytter seg av muligheten til å få barn i Thailand. 

– Nå har vi hundrevis at par som er svært bekymret for sikkerheten rundt deres surrogati-avtale i landet, sier han. 

I Thailand er det kontrollen rundt surrogati svært dårlig, og mange organisasjoner utnytter fattige familier.