Se unik video av indianerstamme som møter utenforstående for første gang

Stammen er en av de ukontaktede gruppene som bor i Acre-provinsen i Amazonas.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stammen i videoklippet øverst er tidligere ukontaktet. Det betyr at myndighetene i Brasil og Peru beskytter deres tradisjonelle liv i jungelen, og det er ikke tillatt å oppsøke dem.

Funai er det statlige brasilianske organet som jobber for å sikre indianernes rettigheter. De kartlegger hvor ulike stammer bor, og jobber for at områdene deres skal få være i fred for ulovlig tømmerhogst og andre inntrengere.

FØRSTE MØTE: Representanter for myndighetene kommuniserte med indianerstammen for første gang. YouTube/National Indian Foundation
FØRSTE MØTE: Representanter for myndighetene kommuniserte med indianerstammen for første gang. YouTube/National Indian Foundation

Funai-representantene blir møtt med sang av vennligsinnede unge gutter. Guttene har aldri snakket med utenforstøende før. De tar imot en klase bananer, men det første møtet med disse ungene mennene går ikke bare problemefritt. Se hva som skjer når de finner en øks og mashete i leiren til Funai-representantene i videoen øverst i saken.

Stammen vet om andre mennesker, men dessverre er den eneste kontakten de har hatt med dem blitt svært dårlige erfaringer. Stammemedlemmene forteller at landsbyen deres har blitt angrepet av fremmede som brenner ned hyttene deres.

Det er ulovlig felling av trær i jungelen, og en omfattende narkotikasmugling som er den største trusselen mot indianerne. Både oljeutvinning, produksjon av palmeolje og tømmerhogst sørger for at et område som tilsvarer halve Norges areal (130.000 kvadratkilometer) regnskog forsvinner hvert år på verdensbasis, ifølge regnskog.no.

Det er anslagsvis 15 stammer i Amazonas som ikke har vært i kontakt med sivilisasjonen. Alle bor i de mest avsidesliggende delene av jungelen, ifølge uncontactedtribes.org.

Ved sjeldne anledninger blir ukontaktede indianerstammer observert, og de gir da tydelig uttrykk for at de ikke ønsker kontakt. De oppfører seg ofte aggressivt, eller setter opp tegn i skogen som viser at de ønsker å være i fred.

Disse stammene er ekstremt sårbare for kontakt med andre folkegrupper fordi de ikke har immunitet mot en rekke virus som er vanlig blant de fleste andre mennesker i verden.

I Amazonas er det mulig å skimte håp. Det største regnskogslandet, Brasil, har halvert avskogingen siden 2004. Likevel forsvinner 60.000 kvadratkilometer regnskog i Amazonas hvert år.