I dette nabolandet kan politiet ta bilen fra fyllekjørerne

Og det gjelder også nordmenn på ferie.

Det danske politiet har fått sterkere virkemidler for å luke ut fyllekjørerne. Fra 1. juli kan de ta bilen fra alle som kjører bil med 2 eller mer i promille. Illustrasjonsfoto: Scanpix.
Det danske politiet har fått sterkere virkemidler for å luke ut fyllekjørerne. Fra 1. juli kan de ta bilen fra alle som kjører bil med 2 eller mer i promille. Illustrasjonsfoto: Scanpix.

Norge har et av verdens strengeste regelverk mot fyllekjøring- med promillegrense på 0,2 og høye bøtesatser.

Men noen går lenger enn det også.

I vårt naboland Danmark ble det fra 1. juli innført en ordning der politiet kan beslaglegge bilen til de som kjører med høy promille.

Ikke bare dansker

Det er heller ikke noen forutsetning at bilen faktisk tilhører den som kjører. Politiet kan likevel ta den - så blir bilen solgt på auksjon og pengene går til statskassen.

Det spiller heller ingen rolle om man er dansk statsborger, utlendinger som fyllekjører blir behandlet på samme måte.

I praksis gjelder regelen for de som blir stoppet med mer enn 2 i promille. Da snakker vi en tilstand der man som bilfører representerer stor fare både for seg selv og medtrafikantene.

Løp ved siden av bilen - dømt for fyllekjøring

Omfattende beslag

Danskene er også opptatt av å luke ut de som blir tatt med promille flere ganger. Skjer dette to ganger i løpet av fem år og promillen siste gang overstiger 1,2 - da betyr det også at bilen blir beslaglagt og solgt. 

Det danske politiet har også tidligere hatt hjemmel til å ta beslag i biler, men da bare ved gjentatt kjøring med svært høy promille. Likevel har det medført omfattende beslag. Nå er det ventet en kraftig økning i dette etter at reglene ble utvidet.

Grensene varierer 

- I 25 prosent av alle dødsulykker i 2010 og 2011 var alkohol involvert. Regjeringen har en visjon om å halvere antall drepte og skadde i trafikken fram mot 2020. Derfor vil vi reagere strengere mot de personer som ikke vil akseptere at trafikk, alkohol eller narkotika ikke skal blandes sammen, sier justisministeren Morten Bødskov i en uttalelse.

Danmark har for øvrig en promillegrense på 0,5. Det er det samme som en rekke europeiske land praktiserer, mens Norge og Sverige for eksempel har grense på 0,2. Høyest promillegrense i Europa finner vi i Storbritannia, som har 0,8.

Fikk 350.000 kroner i bot for fyllekjøring