UHELDIG: Ved All inclusive-hotellet Seven Seas i Side, utenfor Antalya, fikk flere skandinavere fått kraftig magesyke mens de var på ferie. Foto: Star Tour
UHELDIG: Ved All inclusive-hotellet Seven Seas i Side, utenfor Antalya, fikk flere skandinavere fått kraftig magesyke mens de var på ferie. Foto: Star Tour

Utnytter syke nordmenn på ferie

På populære feriesteder er det kamp om de syke turistene, men ikke all behandling er like nødvendig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag i forrige uke meldte TV 2 at flere nordmenn og svensker var rammet av magesyke ved all inclusive-hotellet «Blue Village Seven Seas» i Side, utenfor Antalya i Tyrkia

Ifølge reiseoperatøren Star Tour har til sammen 52 svensker og 12 nordmenn meldt fra om magetrøbbel.

Én av de som ble syke er norske Karianne. Hun forteller at hun ble sendt til sykehus i minibuss sammen med flere andre fra samme hotell.

– Der fikk vi vite at alle var dehydrert, og at vi måtte bli der over natten. Jeg ble satt på drypp og fikk en eller annen medisin, sier Karianne til TV 2.

– Men jeg sa jeg ikke ville hjem, og ikke ville være der.

Mistenker overbehandling

Hun ble plassert i en bil som skulle kjøre henne til hotellet, men da fikk hun beskjed om at hun måtte betale for behandlingen først; 5000 kroner. Dette på tross av at hun hadde reiseforsikring.

– Jeg ble stående i to timer før jeg kom meg av gårde. Det endte med Europeiske Reiseforsikringer måtte sende papirer til sykehuset for å bekrefte at det ble dekket, sier Karianne.

– Jeg fikk veldig god service fra både reiseselskapet og forsikringsselskapet.

Hun mistenker at sykehuset ville holde på henne lengre enn nødvendig for å tjene ekstra penger på det. Denne oppfatningen deler hun med flere nordmenn som befant seg i samme situasjon, og som også har kontaktet TV 2.

Kjent problemstilling

Sykepleier Mari Holmslien i Europeiske Reiseforsikringer bekrefter at nordmenn som føler seg overbehandlet når de oppsøker medisinsk hjelp på ferie ikke er uvanlig.

– Det gjelder nok ikke kun nordmenn – dette er en problemstilling vi er godt kjent med og som det kontinuerlig jobbes med å få bukt med, sier hun til TV 2.

Hun forteller at de opplever at dette er mest utbredt i Tyrkia, Spania, Hellas og Kypros. Utenfor Europa er det Thailand.

– Det kan se ut som det er kamp om pasientene, og det handler om å tjene penger. Vi ser for eksempel ikke det samme problemet i Frankrike og Italia, hvor det er offentlig helsevesen.

Assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland, viser til tidligere undersøkelser som peker på at Gran Canaria, Benidorm, Alicante, Tenerife, Mallorca og Kypros er der hvor nordmenn blir utsatt for mest overbehandling.

Ifølge tall de har hentet inn tyder det på at en tredel av de 3000 som blir lagt inn på sykehus i disse landene får mer behandling enn det de behøver.

Spør om råd

Europeiske Reiseforsikring er den største aktøren innen reiseforsikring i Norge, og har kontorer over hele verden. I Tyrkia ligger kontoret deres i Istanbul, hvor en lege er general manager.

– Her jobber man med denne problemstillingen blant annet ved å inngå avtaler med helsetilbydere, samt foretar kontroll av innkommende regninger, sier Holmslien.

Hun forteller at de oppfordrer kundene til å kontakte dem, spesielt hvis det er snakk om alvorlig sykdom eller skader. 

– Hvis kunden får en følelse av at her er det noe som ikke stemmer, vil vi oppfordre våre kunder til å kontakte oss slik at vi kan rettlede i hvordan sak skal behandles videre.