Etter å ha sett død og fortvilelse møtte den svenske journlisten denne blide gutten. Han lekte journalist, og lyste opp da han fikk låne TV-hjelmen. FOTO: Johan Mathias Sommarstrøm/Scanpix/Montasje:TV 2.
Etter å ha sett død og fortvilelse møtte den svenske journlisten denne blide gutten. Han lekte journalist, og lyste opp da han fikk låne TV-hjelmen. FOTO: Johan Mathias Sommarstrøm/Scanpix/Montasje:TV 2.

Folk verden over røres av gutten fra Gaza som leker journalist

Bildet av den blide gutten ble tatt av en svensk journalist - nå sprer det seg på sosiale medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sveriges Radios korrespondent Johan-Mathias Sommarström møtte gutten i Gaza torsdag. Han løp rundt med en svart søppelsekk knyttet rundt kroppen som ligner en skuddsikker vest og lekte journalist. 

Håp og livsglede

«En ung gutt i Gaza leker journalist med hjemmelaget skuddsikker pressevest. Jeg måtte låne ham hjelmen min» skrev Sommarström på Twitter.

Se direktebilder fra Gaza her

Bildet rører en hel verden. Få timer etter det ble publisert, er det delt flere tusen ganger, og medier over hele verden omtaler det. Kommentarene går på hvor trist det hele er, og at det er barn som han som drepes. Noen ber for gutten. Bildet berører alle fordi en blid gutt som leker midt i all elendigheten representerer et håp, og vilje til å overleve. 

Sommarström har beskrevet møtet med gutten på Svergies Radios nettsider:

«Å jobbe i krig innebærer å se ting man ikke ønsker å se. Døde barn revet opp til det ugjengkjennelige. Fortvilte foreldre. Bunnløs sorg og ødelagt hjem», skriver han.  

– Øynene lyst opp

Etter en lang formiddag i Gaza med nettopp slike inntrykk, møtte Sommarström denne gutten. 

«Jeg er journalist. Jeg skal lage reportasje om det som skjer her. Dette er den skuddsikre vesten min», sa gutten.

Den svenske krigskorrespondenten forteller at øynene til gutten lyste opp da han fikk låne hjelmen hans. Les hele Sommarströms kommentar her.

Også pressefolk er drept

I alt ni journalister er drept på Gaza siden angrepene startet for 24 dager siden. Noen pressefolk er blitt drept mens de dekket konflikten, mens andre er drept i luftangrep mot hjem og oppholdssted, sier Andrew Kennedy i International Federation of Journalists (IFJ).

Det siste dødsfallet skjedde torsdag. Da døde Mohammed Daher fra avisen Al-Risalah av skadene han ble påført da huset hans i Gaza by ble angrepet 20. juli.

Sivile ofre

Men de virkelige ofrene er sivilbefolkningen på Gaza. Mange av de drepte er kvinner og barn. Rundt 1400 palestinere er drept i kamphandlingene på Gazastripen i Israels over tre uker lange militæroperasjon. En fjerdedel av disse er barn. Angrep og kamphandlinger fortsetter torsdag.

Se direktebilder fra Gaza her

Kritikk fra Det hvite hus og Pentagon

Onsdag ble minst 16 mennesker drept da flyktninger på en FN-drevet jenteskole ble rammet av et angrep på Gazastripen. Amerikanske myndigheter sier det er liten tvil om at israelsk artilleriild var involvert i angrepet.

Pentagon sier Israel må gjøre mer for å beskytte sivile, mens Det hvite hus kaller angrepet mot en FN-skole med palestinske flyktninger helt uakseptabelt.

– Angrepet mot et FN-bygg som huser uskyldige sivile som flykter fra volden, er helt uakseptabelt og umulig å unnskylde, sier talsperson Josh Earnest i Det hvite hus i Washington.

– De sivile tapene i Gaza har vært for høye. Og det er blitt klart at Israel må gjøre mer for å leve opp til sin egen høye standard for å beskytte sivile liv, sier Pentagon-talsmann Steve Warren.

– På randen av avgrunn

FNs sikkerhetsråd diskuterte situasjonen i Midtøsten torsdag ettermiddag.

– Jeg mener befolkningen står ved randen av en avgrunn, sier Pierre Krähenbühl i FN-organisasjonen for palestinske flyktninger (UNRWA) til Sikkerhetsrådet.

Over 220.000 palestinere har søkt tilflukt i ulike FN-lokaler på Gazastripen, og Krähenbühl sier han har nådd bristepunktet. Han ber verdenssamfunnet gjøre det som trengs «for å håndtere denne ekstreme situasjonen».

– Vi har passert grensen for hvor mange vi kan huse, sier han i en videooverført samtale fra Gaza.