Slik ser et Hamas-raid inne i Israel ut

Kom seg inn i Israel gjennom underjordisk tunnel. Fem israelske soldater ble drept i raidet mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hamas har publisert en video av deres raid inne i Israel mandag morgen.

Angrepet skjedde i grålysningen, samme natt som Israel hadde drevet intensivt bombeangrep mot Gaza.

Videoen viser hvordan flere Hamas-krigere tar seg ut av en underjordisk tunnel inne i Israel for deretter å nærme seg en israelsk militærpost nær kibbutzen Nahal Oz.

Det israelske forsvaret har bekreftet at fem israelske soldater ble drept i kamper mot de militante palestinerne ved grensen til Gazastripen.

Ifølge forsvaret var fire av soldatene i alderen 18 til 21 år gammel. Alderen på den femte er ikke offentliggjort.

Ønsker å ta gisler

I videoen kan det synes som om Hamas-krigerne gjør et mislykket forsøk på å ta en av soldatene til fange i live og dra ham tilbake gjennom tunnelen tilbake til Gaza.

POSERER: På slutten av videoen viser en Hamas-kriger frem israelske våpen som angivelig ble tatt under mandagens raid inne i Israel.
POSERER: På slutten av videoen viser en Hamas-kriger frem israelske våpen som angivelig ble tatt under mandagens raid inne i Israel.

– Den israelske hæren vet at høyeste prioritet hos Hamas er å kidnappe en israelsk soldat eller sivile, sier Amir Buhbot, militær korrespondent for nyhetsbyrået Walla i Israel.

TUNNEL: En israelsk soldat viser frem en av de mange tunnelene man mener Hamas bruker for å krysse grensen. Denne tunnelen ble avdekket i forrige uke. Foto: Reuters
TUNNEL: En israelsk soldat viser frem en av de mange tunnelene man mener Hamas bruker for å krysse grensen. Denne tunnelen ble avdekket i forrige uke. Foto: Reuters

Det skriver Buzzfeed.com.

Unik video

Det er første gang Hamas publiserer en video som viser deres angrep inne i Israel. Alt av lyd og bilder som kan bidra til å identifisere noen av Hamas-krigerne er sladdet.

I den første kommentaren etter angrepet uttalte israelske myndigheter at angriperne ble nedkjempet, men har senere innrømmet at noen av de som deltok i angrepet kom seg tilbake til Gaza gjennom den samme tunnelen som de entret landet.

– I dette tilfelle bruker de tunnelen for å angripe en israelsk militær stilling, men i fremtiden kan de bruke tunnelene til å angripe de tusenvis av israelske sivile som bor i området rundt Gaza, heter det i en militær uttalelse.

Ønsker å finne alle tunneler

Israelske myndigheter har uttalt at de vil fortsette sin offensiv i Gaza inntil alle tunnelene er avdekket.

De militære mener det fortsatt kan være flere titalls tunneler som passerer under grensen, de fleste i sikksakk-mønster for å unngå å bli oppdaget eller være lett å ødelegge.

Granater traff FN-skole

Natt til onsdag gjennomførte Israel igjen en rekke angrep, og tallet på drepte siden midnatt er over 54, ifølge nyhetsbyrået AFP. Blant annet ble minst 19 mennesker drept da flyktninger på en jenteskole som drives av FN ble rammet.

Helsepersonell på Gazastripen melder at flere titall mennesker er døde. 

– Fem israelske stridsvogngranater, traff menneskene her og drepte mange av dem mens de sov. Disse personene hadde kommet til skolen fordi den er et tilfluktssted som drives av FN, sier Khalil al-Halabi fra UNRWA.