Carew om «Slagene i Drammen»: – Det svartnet for meg

John Carew snakker ut om episoden som rystet Fotball-Norge høsten 2003.

Se «Fotballeventyret Carew» onsdag klokken 22.40 på TV 2 og tv2sumo.no!

Datoen er 8. september 2003. Fotballandslaget er tilbake på norsk jord, nærmere bestemt på Marienlyst i Drammen, etter å ha tapt 0-1 borte mot Bosnia Herzegovina i EM-kvalikken. Det er to dager til landslagssjef Nils Johan Sembs utvalgte skal spille treningskamp mot Portugal på Ullevål.

Men noe er i gjære. Stemningen er langt ifra god i den norske leiren, noe John Carew selv bekrefter i onsdagens TV 2-sendte dokumentar om den tidligere toppspissen.

Jeg var grinete, alle var grinete. Og folk var grinete på hverandre. Selv var jeg egentlig nede i en bølgedal, kommer det fra mannen med 91 A-landskamper på samvittigheten.

– Sa ting vi ikke skulle sagt
Han snakker om den ettermiddagen. Om hvordan det hele begynte ute på treningsfeltet. Om hvor provosert han ble. På John Arne Riise.

I spillerbussen etter treningen orket han ikke mer.

– Det oppstod en situasjon med John Arne tidlig på treningen. Vi begynte å diskutere mens vi jogget, og vi sa ting til hverandre som vi ikke skulle sagt, sier Carew.

Da den 22 år gamle Riise og den to år eldre Carew var på plass i spillerbussen, rant det til slutt over for sistnevnte. I setet mellom de to, satt daværende Southampton-proff Claus Lundekvam.

– Jeg husker det veldig godt. Jeg var førstemann i bussen. John Arne satt seg foran meg. Så kom Carew og tok plass bak meg, forteller TV 2-eksperten.

Se hvordan TV 2 dekket Carew/Riise-konflikten i videovinduet nederst!

Artikkelen fortsetter under bildet!

2003: John Arne Riise holder seg til kjeven, dagen etter «Slagene i Drammen.» Foto: Tor Richardsen / SCANPIX
2003: John Arne Riise holder seg til kjeven, dagen etter «Slagene i Drammen.» Foto: Tor Richardsen / SCANPIX

– Det svartnet for meg
Han forteller at krangelen fortsatte i bussen, og at spesielt Riise «slengte mye dritt».

– Så kom det en helt sinnssyk eksplosjon fra Carew. Jeg husker han kom rundt setet mitt med en knyttet høyrehånd. Store sterke John Carew fyrte av så hardt han kunne, «sneiset» hodet til John Arne før knyttneven gikk rett i vindusruten. Til slutt klarte tre mann å dra vekk Carew. Det var en jævlig skremmende episode, sier Lundekvam.

– Begeret rant over og det svartnet for meg, kommer det fra Carew selv, som også legger til at de to kamphanene skværet opp allerede senere på kvelden.

– Han kom inn på rommet mitt og sa unnskyld for det han hadde sagt. Og jeg sa unnskyld for det jeg hadde gjort.

I dokumentaren snakker også tidligere landslagsspiller Bent Skammelsrud og TV 2-kommentator Øyvind Alsaker om episoden som rystet Fotball-Norge.

Episoden førte til at John Carew ble sendt hjem fra samlingen. Han spilte heller ikke kamper for landslaget på over et halvt år.

Riise: – Kanskje den snilleste mannen jeg har møtt
Tirsdag snakket TV 2 med episodens andre hovedperson, John Arne Riise, om det som skjedde på Marienlyst for snaue elleve år siden.

– Det skjedde for mange år siden og er egentlig glemt. Vi skværet opp samme kvelden og nå er vi veldig gode venner. John var i bryllupet mitt og vi spiller golf sammen, sa venstrebacken, som flirte godt da han fikk spørsmål om John Carew er en sterk mann.

– Ha ha, han er den sterkeste mannen jeg har møtt i hvert fall, både på og utenfor banen. Men han er også kanskje den snilleste mannen jeg vet om.

Se utdrag fra dokumentaren i videovinduet øverst!