Nini Stoltenberg er død

Jens Stoltenbergs søster, Nini Stoltenberg, er død 51 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere statsminister Jens Stoltenbergs søster, Nini Stoltenberg, er død etter lengre tids sykdom 51 år gammel. 

– Det jeg har fått vite av legene er at det ble for mye for hjertet, sier far Thorvald Stoltenberg til TV 2.

Stoltenberg husker sin datter som raus, åpen og glad.

– Vi har vært nær hverandre hele våre liv. Jeg vil huske hennes smil, latter og glede. Når hun hadde det bra og var glad så var hun uovertruffen.Jeg vil først og fremst huske gleden, sier han.

Onsdag kveld twitret også Jens Stoltenberg om søsterens dødsfall.

«Kjære lillesøster Nini, jeg vil savne deg». I tweeten var det også et bilde av Jens og Nini.

Åpen om sitt narkotikamisbruk

Stoltenberg, som for første gang fortalte om sitt narkotikamisbruk i TV 2-programmet «Rikets tilstand» tilbake i 2001, er kjent som tidligere programleder på TV blant annet fra programmene «Kvinnene på taket» og «På tide».

Mest kjent er hun allikevel som forkjemper av en mer human narkotikapolitikk sammen med sin far Thorvald Stoltenberg, etter at hun selv ble rusfri.

– Det var i stor grad ved egen hjelp at hun kom seg ut av narkotikaen, sier Stoltenberg. 

Familien bekrefter at Nini Stoltenberg døde av hjertesvikt etter lengre tids sykdom.

Både Thorvald og Nini Stoltenberg har flere ganger gått hardt ut mot narkotikapolitikken i Norge, som de mener er feilslått. Kritikken har også kommet i periodene Jens Stoltenberg har sittet som statsminister. 

– Har du lært mye av henne? 

– Hun har lært meg meget. Hun har lært meg hvor vanskelig det kan være å ha et utgangspunkt med de belastningene hun da hadde, sier Stoltenberg. 

– Åpenheten har betydd utrolig mye

Arild Knutsen, leder for Foreningen for en human narkotikapolitikk, hedrer Nini og Thorvald Stoltenberg for den åpenheten de har vist rundt Ninis rusproblemer. 

– Det har betydd utrolig mye for veldig mange at Nini var så åpen om problemene sine. Hun har vært med å fjerne mye av skammen, sier Knutsen.

Tidligere i dag, etter at dødsfallet ble kjent, ringte Thorvald Stoltenberg til Knutsen.

– Han sier at han vi fortsette å kjempe for en mer human narkotikapolitikk også fremover, sier Knutsen.

Forloveden gikk bort i fjor

I mars i fjor mistet Stoltenberg sin forlovede, Karljohn Sivertzen, kun sju måneder etter at Ninis mor, Karin Stoltenberg gikk bort. 

Etter dødsfallene bodde Nini hos sin far, Thorvald Stoltenberg. De trøstet hverandre etter at begge hadde mistet sine kjære i løpet av bare måneder i 2013. 

De to har jobbet tett sammen og tidligere slaktet «krigen mot narkotika», og Thorvald Stoltenberg har dratt stor nytte av datterens innsyn og erfaringer med narkotikamisbruk.

– Jeg har snakket mye med min datter. Hun har vært min nærmeste rådgiver og jeg har lært meget, sier han. 

– Varm og generøs

Knut Olav Åmås, direktør i Fritt Ord og god venn av Nini, fikk i dag en svært trist telefon fra Thorvald Stoltenberg der han overrakte dødsbudskapet.

– Jeg ble kjent med henne som redaktør for 15 år siden da hun ble aktiv i offentlig narkotikapolitikk og skulle skrive en større artikkel om en mer human narkotikapolitikk. Og da ble vi venner også ganske raskt underveis i samarbeidet om den artikkelen, sier han.

– Jeg vil huske henne som et varmt og generøst menneske som satt venner og familie høyest. Det var det som betydde aller mest for henne. Og hun hadde stor energi å bruke på venner og familie, og all den energien og alt det overskuddet hun hadde i sine beste stunder er jeg veldig glad for å ha tatt del i de siste årene. Så jeg savner Nini allerede, sier Åmås.

Se bilder fra hennes liv under: