DØD: Det dødelige ebola-viruset har tatt livet av over 3400 mennesker. Nå har smitten også kommet til USA og Norge. REUTERS/Umaru Fofana
DØD: Det dødelige ebola-viruset har tatt livet av over 3400 mennesker. Nå har smitten også kommet til USA og Norge. REUTERS/Umaru Fofana

Åtte ting du må vite om ebola

Det dødelige viruset kommer for første gang til Norge. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

1 Først oppdaget på 1970-tallet:

Det første tilfellet av ebola-viruset ble registrert i Kongo i 1976, av veterinæren Frederick A. Murphy. Den svært smittsomme og dødelige sykdommen har fått sitt navn etter sideelven Ebola i Kongoelven i Kongo. 

Siden 1976 har viruset utløst flere epidemier i området, men det største utbruddet av sykdommen pågår altså nå, i Liberia, Sierra Leone og i Guinea. 

2 Største utbrudd noen gang:

Overlege i avdeling for smittevern på Folkehelseinstituttet, Siri Helene Hauge sier til TV 2 at dagens situasjon i de vestafrikanske landene er alvorlig. 

– Dette er det største utbruddet av ebola noen gang. Det er knyttet høy dødelighet til sykdommen. Det viktigste fremover blir å stoppe spredningen, og det klarer man kun hvis man forholder seg til ekstremt strenge smittevernregler, forteller Hauge. 

Hittil er det registrert over 3431 dødsfall.

3 Stammer trolig fra flaggermus:

Ebola er et virus som opprinnelig er en dyresykdom. Mange forskere tror flaggermus er den opprinnelige kilden til viruset. Fra flaggermusen spres det videre til andre dyr, og deretter til mennesker som er i kontakt med dyrene. 

– Dette utbruddet startet trolig ved at en liten jente ble smittet via en flaggermus i Guinea i desember, sier Hauge. 

4 Smitte krever nærkontakt:

For at både mennesker og dyr skal bli smittet må væske eller blod fra den smittede overføres gjennom slimhinner, sår eller stikkskader. 

– Man blir ikke smittet ved å kun å være nær en bærer, sier Hauge. 

Siden det første utbruddet i 1976 har rundt 2000 mennesker mistet livet før nåværende utbrudd. Det er mellom 50 og 90 prosent dødelighet dersom man blir smittet. 

5Voldsomme symptomer:

En person som er smittet av ebola-viruset er ikke smittsom før personen selv merker symptomene på sykdommen. Symptomene er feber og sterk hodepine. Deretter smerter i hele kroppen, kvalme, oppkast og diaré. 

– Til slutt får den smittede både indre og ytre blødninger. Når man når blødning-stadiet går det som regel ikke lang tid før man dør, sier Hauge. 

Ebola-viruset sprer seg til alle kroppens organer og fører til multiorgansvikt. 

Det kan ta alt fra to til 21 dager før en smittet person utvikler symptomene. Det finnes ingen kur eller behandling, og man vet ikke årsaken til sykdommen. 

– Det eneste man kan gjøre er å erstatte væsketap og gi oksygenbehandling, sier Hauge. 

6 Ofrenes begravelser kan være smittefeller:

Hun sier det er knyttet ekstra bekymring til enkelte av landenes begravelsesritualer. 

– Det er vanlig at pårørende har nær fysisk kontakt med avdøde, og det kan selvfølgelig spre smitten videre, sier hun. 

I både Liberia og Sierra Leone har myndighetene forsøkt å informere landets innbyggere om sykdommen og hvordan den smitter. 

I Sierra Leone innførte myndighetene et tre dager langt portforbud for å stanse smitten. 

7 Klarer ikke håndtere smitten:

Verdens helseorganisasjon (WHO) og flere andre hjelpeorganisasjoner jobber nå på spreng for at viruset ikke skal ta livet av flere. 

Både FNs sikkerhetsråd og WHO beskriver utbruddet som en stor fare for verdens sikkerhet. 

8 Sprer seg til flere land: 

For én uke siden ble det kjent at USA fikk sitt første tilfelle av ebola. En mann som hadde vært på reise i Liberia utviklet symptomer etter at han ankom Dallas, USA.

Nå har Norge fått sitt første ebola-tilfelle, og WHO frykter at det vil spre seg til stadig flere land.