SMITTET: Kent Brantly (innfelt) ligger på isolat etter at han ble smittet av ebola. Foto: Afp/Ap
SMITTET: Kent Brantly (innfelt) ligger på isolat etter at han ble smittet av ebola. Foto: Afp/Ap

Kent (33) er smittet av ebola: – Jeg ber til Gud om at jeg overlever denne sykdommen 

Amerikanske Kent (33) kjemper for livet etter at han ble smittet av ebola-viruset i Liberia. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ebola-viruset sprer seg hyppigere enn noen gang i Vest-Afrika. Søndag ble det kjent at den amerikanske legen Kent Brantly (33) er smittet av den dødelige sykdommen. 

Livredd

Han ligger nå på isolat på sykehus i Liberia, og kjemper for livet. 

SJOKKERTE KOLLEGAER: Dr. David Mcray snakket med sin tidligere kollega, Kent Brantly mandag. Han sier Brantly er livredd for at sykdommen skal utvikle seg. (AP Photo/LM Otero)
SJOKKERTE KOLLEGAER: Dr. David Mcray snakket med sin tidligere kollega, Kent Brantly mandag. Han sier Brantly er livredd for at sykdommen skal utvikle seg. (AP Photo/LM Otero)

– Jeg ber til Gud om at jeg overlever denne sykdommen, skriver den syke legen i en e-post til sin kollega hjemme i Texas, overlege David Mcray ved John Peter Smith Hospital. 

Kent forteller at han er livredd for at sykdommen skal utvikle seg. Kun ti prosent av de som blir smittet av ebola-viruset overlever sykdommen. 

Brantly har alltid hatt et ønske om å bidra som lege i land med få ressurser. Han har siden i fjor høst bodd i Liberia sammen med sin kone og deres to barn. 

I flere måneder har han behandlet døende pasienter. Kollegaen Mcray snakket med Brantly mandag og situasjonen for 33-åringen er alvorlig.

Det er foreslått å frakte Brantly til Europa for å kunne gi ham optimal behandling, men det er foreløpig stanset etter stor bekymring for ytterligere spredning, skriver nyhetsbyrået AP. 

– Hjertet i Afrika 

Brantly og familien hans i USA har hele tiden vært klar over risikoen legen har løpt i Liberia. De er likevel sikre på at han ikke angrer på at han dro til Liberia. 

– Kent forberedte seg på et helt liv som medisinsk misjonær. Hjertet hans er i Afrika, sier moren, Jan Brantly. 

Det var i oktober i fjor at Brantly og familien dro til Liberia i regi av organisasjonen Samaritan's Purse. Han dro opprinnelig for å jobbe som allmenn- og fødselslege. Da utbruddet av ebola spredte seg fra nabolandet Guinea til Liberia vurderte han sammen med kona Amber å dra hjem til USA. 

De besluttet likevel å bli i Liberia. Kun dager før Brantly ble syk dro kona og barna på tre og fem år til USA for å delta i et bryllup. 

Brantly har vært i kontakt med mange smittende og har jobbet med beskyttelsesdrakt i ekstrem hete. Kun timer etter at det ble kjent at han var smittet kom meldingen om at en annen amerikaner også er smittet. 

Nancy Writebol, en kollega av Brantly ligger på isolat ved sykehuset i Monrovia. 

– Det har vært et sjokk for oss at to i vårt team har blitt smittet av sykdommen. Men vi håper og ber, sier visepresident i Samaritan's Purse.