MEDLEMMER: 37 stortingspolitikere, primært fra Frp og KrF, er med i gruppen «Israels venner» på Stortinget. Foto: NTB scanpix og Stortinget.
MEDLEMMER: 37 stortingspolitikere, primært fra Frp og KrF, er med i gruppen «Israels venner» på Stortinget. Foto: NTB scanpix og Stortinget.

TV 2 stilte politikerne i «Israels venner» tre spørsmål om Gaza-angrepene

24 av 37 medlemmer i støttegruppen har svart - her er svarene:

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 sendte følgende tre spørsmål til alle medlemmene i støttegruppen «Israels venner» på Stortinget, både på SMS og epost:

Spørsmål 1: Støtter du Israels offensiv i Gaza i sommer?

Spørsmål 2: Hvordan reagerer du på at over 200 barn er drept i israelske angrep de siste ukene?

Spørsmål 3: FN mener Israel kan ha brutt folkeretten og fordømmer «vilkårlig beskytning med raketter og bombekastere». Er du enig i FNs vurdering? (Rettelse 1/8: FN-toppen Navi Pillay ble i norske medier sitert på å ha kritisert Israel for vilkårlig beskytning. Det skyldes en unøyaktighet. Israel blir beskyldt for mulige krigsforbrytelser på grunn av sine angrep på skoler, sykehus, hjem og FN-installasjoner - Hamas for vilkårlig beskyting)

  • 24 av de 37 medlemmene svarte TV 2 fra spørsmålene ble sendt ut mandag formiddag, til tirsdag ettermiddag. Flere av medlemmene ønsket ikke å svare konkret, men kom med generelle uttalelser om konflikten. I flere tilfeller samkjørte gruppemedlemmer svarene sine, eller henviste til partikollegers svar.
  • Fra KrF svarte 5 av 10 medlemmer, av Frps 20 medlemmer svarte 12, mens alle Høyres og Arbeiderpartiets medlemmer har valgt å svare på TV 2s spørsmål.

Her er responsen fra de 24 stortingsrepresentantene som svarte på TV 2s henvendelse:

(Nederst i artikkelen finner du en oversikt over de som ikke har besvart henvendelsen)

Christian Tybring-Gjedde (Frp), medlem av Utenriks- og forsvarskomitéen: 

SPURTE: Christian Tybring-Gjedde valgte å sende en rekke spørsmål i retur til TV 2. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SPURTE: Christian Tybring-Gjedde valgte å sende en rekke spørsmål i retur til TV 2. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

valgte å besvare TV 2s tre spørsmål med kritiske spørsmål om Hamas. Han mener TV 2s spørsmålsstilling har «et ensidig fokus med en åpenbar politisk agenda». Her er svaret Tybring-Gjedde gir på TV 2s spørsmål:

– Hva synes du om at Hamas på vilkårlig vis har skutt 7000 raketter inn i Israel? Hva synes du om at Hamas gjemmer utskytningsramper i bolighus og bygger tunneller ut i fra kjellere i bolighus? Hva synes du om at FN ikke har karakterisert Hamas´ rakettutskytning som brudd på folkeretten eller som krigsforbrytelser? Hvordan mener du Israel burde ha respondert på rakettskytingen? Fortsatt bombing fra luften? Presisjonsraketter fra israelsk territorium? Mener (du) Israel har en rett til å eksistere innenfor forsvarbare grenser? Slik at de unngår selvmordsbomber på trikker og markedsplasser? Hva synes du om at en terrororganisasjon som mener enhver jøde er et legitimt mål deltar i den palestinske regjeringen? Hva synes du om at Israel åpner sine sykehus for å behandle skadde palestinere? Hva synes du om at Israel er et pluralistisk samfunn med ulike trosretninger, like rettigheter for minoriteter og folk med ulik seksuell legning?

 

Knut Arild Hareide (KrF), partileder og representant for Hordaland:

HAMAS MÅ GODTA ISRAEL: Knut Arild Hareide (KrF) betegner situasjonen i Midtøsten som krig. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
HAMAS MÅ GODTA ISRAEL: Knut Arild Hareide (KrF) betegner situasjonen i Midtøsten som krig. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

Spørsmål 1 - om støtte til Israels offensiv: Jeg har med stor sorg sett hvordan Hamas har skutt raketter mot Israel og hvordan Israel har svart med en kraftig militær operasjon. For når det først blir krig, vet vi at sivilbefolkningen rammes hardt. Jeg er fortvilet over ofrene på både palestinsk og israelsk side. Israel har folkerettslig en klar rett til å beskytte sin befolkning når de angripes. Men av humanitære hensyn bør krigshandlingene avsluttes snarest. Jeg tror ikke våpenbruk er noen vei til en varig konfliktløsning. Derfor støtter jeg USAs forslag til våpenhvile og derfor støtter jeg gjenopptakelse av forhandlinger om en fredsavtale. Det siste krever at Hamas godtar Israels rett til å eksistere, men det synes dessverre å være langt dit.

Spørsmål 2 - om drepte barn: Jeg reagerer med stor sorg på at barn rammes, men også på ethvert liv som går tapt i krigshandlinger. Årets krig har allerede krevd over tusen ofre. Jeg synes det er tragisk at israelere og palestinere ikke kan leve i fred. Et lysglimt er det likevel at Israel og palestinerne på Vestbredden har klart å unngå krig seg imellom de siste årene.

Spørsmål 3 - om enighet i FNs vurdering: FN har vel et mer nyansert syn enn spørsmålet kan gi inntrykk av. Jeg mener alle parter må respektere folkeretten. En seriøs folkerettslig vurdering må være konsekvent og ikke forskjellsbehandle partene. Vi må ikke lukke øynene for at Hamas og Islamic Jihad bevisst driver terror mot sivile israelere, og at de i en årrekke har brukt selvmordsbombere til å ødelegge klimaet for fredsforhandlinger. En folkerettslig vurdering må være konsekvent og gjelde alle parter.

Kåre Simensen (Ap), representant for Finnmark:

VURDERER UTMELDELSE: Kåre Simensen (Ap) er klokkeklar i sin kritikk mot Israel og vurderer å melde seg ut av «Israels venner». Foto: Stortinget.
VURDERER UTMELDELSE: Kåre Simensen (Ap) er klokkeklar i sin kritikk mot Israel og vurderer å melde seg ut av «Israels venner». Foto: Stortinget.

Forteller at han alltid har vært «skeptisk til Israels metoder for å undertrykke det palestinske folket» og meldte seg inn i gruppen for få en bedre forståelse for hvordan israelske beslutningstakere tenker og argumenterer for at staten Israel har rett til å uttrykke seg slik de gjør. – På bakgrunn av de siste ukers hendelser vil jeg revurdere medlemsskapet i venneforeningen, sier Simensen til TV 2.

Spørsmål 1 - om støtte til Israels offensiv: NEI - syns de er brutal.

Spørsmål 2 - om drepte barn: Med sinne og på godt nordnorsk: Æ blir forbanna på hvor hensynsløse de er.

Spørsmål 3 - om enighet i FNs vurdering: Et ubetinget ja. Når israelske myndigheter ber 100.000 mennesker forlate sine hjem så er det bare et signal om at de vil gjøre Gaza til en steinørken - at det går med menneskeliv virker å bety lite for den israelske stats- og militærmakta.

Som du skjønner, så er jeg for øyeblikket ikke en god representant for Israels venner, legger Simensen til.

Kari Henriksen (Ap), stortingsrepresentant for Vest-Agder: 

STØTTER IKKE ISRAEL: Kari Henriksen (Ap) mener Israel bryter folkeretten. Foto: Stortinget.
STØTTER IKKE ISRAEL: Kari Henriksen (Ap) mener Israel bryter folkeretten. Foto: Stortinget.

Forteller til TV 2 at hun også er medlem av gruppen «Palestinas venner» på Stortinget, fordi hun mener forsoningsarbeid er eneste rette vei å gå. På spørsmålene svarer hun følgende:

Spørsmål 1 - om støtte til Israels offensiv: Nei, på ingen måte. De utfører brudd på folkerettslige prinsipper og er okkupanter. Jeg er glad for at det også i Israel er mange som nå reagerer på den politikken deres deres politikere fører.

Spørsmål 2 - om drepte barn: Jeg synes det er helt forferdelig. Å bombe sivile og spesielt barn, er helt uakseptabelt. Det Israel må forstå er at dette skaper og forsterker grunnleggende hat mot israelere og jøder hos store grupper hos befolkningen. Det vil vanskeliggjøre forsoningsarbeidet, og her bør Israel, som et fungerende demokrati og med den historien jødene har, ta på seg en lederrolle.

Spørsmål 3 - om enighet i FNs vurdering: Ja, det er jeg.

 

Sverre Myrli (Ap), stortingsrepresentant fra Akershus:

Er også medlem av «Palestinas venner» på Stortinget, og svarer dette:

– FORFERDELIG: Sverre Myrli (Ap) reagerer med sorg når sivile drepes.
Foto: Morten Holm / Scanpix
– FORFERDELIG: Sverre Myrli (Ap) reagerer med sorg når sivile drepes. Foto: Morten Holm / Scanpix

Spørsmål 1 - om støtte til Israels offensiv: Jeg støtter verken Israels angrep på Gaza eller Hamas sine rakettangrep mot Israel. Selvsagt har Israel rett til å forsvare seg - noe ethver land har, men midlene de tar i bruk kan ikke forsvares. 

Dessverre er det sterke ytterliggående krefter på begge sider - Hamas på palestinsk side og en svært høyredreid regjering i Israel. La oss aldri miste håpet om fred i Midtøsten og la oss appellere til gode krefter på begge sider - for de finnes både blant israelere og palestinere. Derfor er jeg medlem både av Palestinas venner og Israels venner på Stortinget.

Spørsmål 2 - om drepte barn: Jeg reagerer med sorg og fortvilelse hver gang sivile drepes i denne konflikten - på begge sider. Det som har skjedd i Gaza er forferdelig.

Spørsmål 3 - om enighet i FNs vurdering: Jeg har ikke grunnlag for å si noe annet enn at FNs vurderinger er riktige.

 

Øyvind Halleraker (H), utenrikspolitisk talsmann, Høyres stortingsgruppe:

– RETT TIL FORSVAR: Øyvind Halleraker (H) mener voldshandlingene er urovekkende. Foto: Stortinget.
– RETT TIL FORSVAR: Øyvind Halleraker (H) mener voldshandlingene er urovekkende. Foto: Stortinget.

Spørsmål 1 - om støtte til Israels offensiv: Israel har rett til å forsvare seg mot angrep mot sitt territorium. Bruken av militærmakt skal følge humanitærrettens regler. Voldshandlingene i området er urovekkende og rammer sivilbefolkningen både i Israel og i Gaza.

Spørsmål 2 - om drepte barn: Det er vondt å se at uskyldige sivile rammes i konflikten. Begge parter har et ansvar for å minimere risikoen for at uskyldige sivile rammes, men kun en våpenhvile fra begge sider vil kunne stoppe det permanent.

Spørsmål 3 - om enighet i FNs vurdering: Det er nå viktig å få en varig våpenhvile slik at man får brakt alle fakta på bordet. Vi trenger en bred og samordnet internasjonal enighet til støtte for det egyptiske initiativet om ubetinget og umiddelbar opphør av krigshandlinger. Jeg vil også berømme vår egen utenriksminister, Børge Brende, sitt store engasjement i å få dempet konflikten.

 

Siri A. Meling (H), stortingsrepresentant for Rogaland:

RETT TIL FORSVAR: Siri A. Meling (H) mener det kan stiles spørsmål om Israels militære aktivitet. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
RETT TIL FORSVAR: Siri A. Meling (H) mener det kan stiles spørsmål om Israels militære aktivitet. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Spørsmål 1 - om støtte til Israels offensiv: Israel har i likhet med alle andre land rett til å forsvare seg mot angrep i henhold til folkeretten.

Spørsmål 2 - om drepte barn: Det er beklagelig at sivile liv går tapt i denne konflikten. Dette gjelder både bruk av sivile som menneskelige skjold og det gjelder bruk av militærmakt mot sivile mål.

Spørsmål 3 - om enighet i FNs vurdering: Jeg mener det er viktig at FN gjør aktive og fortløpende vurderinger i denne konflikten. De har informasjon som gjør at de kan vurdere disse folkerettslige spørsmålene på en bedre måte enn undertegnede. Jeg mener imidlertid at vi må kunne stille spørsmålstegn ved dimensjoneringen på Israels militære aktivitet i Gaza.

 

Jørund Rytman (Frp), stortingsrepresentant for Buskerud:

– IRRELEVANT: Jørund Henning Rytman ( Frp) mener hva han syns egentlig er irrelevant.  Knut Falch/ SCANPIX
– IRRELEVANT: Jørund Henning Rytman ( Frp) mener hva han syns egentlig er irrelevant.  Knut Falch/ SCANPIX

Spørsmål 1 - om støtte til Israels offensiv: Jeg er verken demokratisk valgt beslutningstaker i Israel eller militærstrateg, så hva jeg synes er egentlig irrelevant. Men jeg har forståelse for at de forsvarer seg og gjør det de kan for å stoppe terroren.

Spørsmål 2 - om drepte barn: Jeg tror og håper alle reagerer på at sivile liv, og spesielt barn, går tapt i en krig. Uavhengig om Israel er part i en krig eller ikke.

Spørsmål 3 - om enighet i FNs vurdering: Jeg tror det er alt for tidlig å konkludere. I forrige krig mellom Israel og Gaza kom også FN med slike beskyldninger, men måtte senere beklage og innrømme at de hadde tatt feil. Uavhengige granskningsrapporter får mene noe om dette når all fakta er på plass og krigen er over. Jeg reagerer ellers på den voldsomme kritikken og fordømmelsen over Israels militære operasjoner, mens man ikke hører tilsvarende kritikk av Hamas sine vilkårlige rakettangrep mot israelske sivile mål.

 

Erlend Wiborg (Frp), stortingsrepresentant for Østfold:

KRITISK TIL FN: Erlend Wiborg (Frp) mener noen land går fri, mens Israel skal angripes på alt. Foto: Stortinget.
KRITISK TIL FN: Erlend Wiborg (Frp) mener noen land går fri, mens Israel skal angripes på alt. Foto: Stortinget.

Spørsmål 1 - om støtte til Israels offensiv: Støtter Israels rett til selvforsvar og Hamas må bekjempes. Om angrepet er riktig utført er for tidlig å si.

Spørsmål 2 - om drepte barn: Sivile tap og spesielt når det er barn er alltid forferdelig i alle konflikter. Situasjonen blir ikke bedre av at Hamas bruker barn og andre sivile som skjold og jeg forventer at begge parter gjør det de kan for å skåne sivile

Spørsmål 3 - om enighet i FNs vurdering: Det er alt for tidlig å si, men FN har en lang tradisjon der Israel skal angripes på alt, mens andre land går fri for kritikk. Jeg tror de fleste land ville reagert meget kraftig hvis de gjennom mange år ble skutt raketter mot noe Israel har opplevd gjennom mange år

 

Harald Tom Nesvik (Frp), stortingsrepresentant for Møre og Romsdal og leder for Frps stortingsgruppe: 

SVARTE GENERELT: Harald Tom Nesvik (Frp). Foto: Stortinget.
SVARTE GENERELT: Harald Tom Nesvik (Frp). Foto: Stortinget.

Ønsker ikke å svare på spørsmålene hver for seg, men gir følgende svar til TV 2:

– Mitt enkle svar på dine spørsmål er at Israel må stanse sin offensiv og at det må settes press på å få stanset rakettutskytningene fra Gaza. Det som nå utspiller seg kan ikke fortsette, da det er for store sivile lidelser, svarer Nesvik i en SMS.

 

Ingebjørg Amanda Godskesen (Frp), stortingsrepresentant for Aust-Agder:

Spørsmål 1 - om støtte til Israels offensiv: Jeg støtter at Israel har rett til å forsvare seg og sitt folk. Israel er flinke til å forsvare sine, og et land som blir angrepet må ha rett til å forsvare seg. Det ville vi i Norge også ha gjort.

SAVNER FORDØMMELSE AV HAMAS: Ingebjørg Amanda Godskesen (Frp). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SAVNER FORDØMMELSE AV HAMAS: Ingebjørg Amanda Godskesen (Frp). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Spørsmål 2 - om drepte barn: Det er alltid grusomt når barn må lide for de voksnes konflikter. Vi har ikke et barn å miste, og barn burde vært forskånet fra krig og vold uansett hvor det vokser opp.

Slik er det imidlertid ikke alle steder i verden. De fleste land gjør det de kan for å skåne barn og voksne, men det ser det ikke ut til at det er slik Hamas tenker. Vi hører om at Hamas sine våpen er skjult i barnehager, skoler og sykehus. Det er ikke å passe godt på det viktigste vi har, nemlig barna.

Mitt store spørsmål er hvorfor de gjør dette. De gjør det motsatte av hva Israel og alle andre gjør med sine barn. Jeg savner at det blir stilt kritiske spørsmål til denne praksisen, men hører ikke noen fordømmelse av slik oppførsel i media. Det synes som om det er fullt akseptabelt. Etter min mening er det en aldeles grusom måte å behandle barn på.

Spørsmål 3 - om enighet i FNs vurdering: Jeg har ikke satt meg godt nok inn i hva FN mener om Israel, men vil gjerne også høre hva de mener om Hamas måte å føre krig på. Kun ved å høre hvordan FN vurderer begge sider vil gjøre det mulig å svare på dette spørsmålet.

 

Ingjerd Schou (H), stortingsrepresentant for Østfold:

VONDT Å SE USKYLDIGE RAMMES: Ingjerd Schou (H) mener begge parter har ansvar: Foto: Stortinget.
VONDT Å SE USKYLDIGE RAMMES: Ingjerd Schou (H) mener begge parter har ansvar: Foto: Stortinget.

Spørsmål 1 - om støtte til Israels offensiv: Slik jeg ser det har Israel rett til å forsvare seg mot angrep mot sitt territorium. Bruken av militærmakt skal følge humanitærrettens regler. Voldshandlingene i området er urovekkende og rammer sivilbefolkningen i både Israel og i Gaza.

Spørsmål 2 - om drepte barn: Det er vondt å se at uskyldige sivile rammes i konflikten. Det påviler BEGGE parter ansvar for å minimere risikoen for at uskyldige sivile rammes, men kun en våpenhvile fra begge sider vil kunne stoppe det permanent.

Spørsmål 3 - om enighet i FNs vurdering: Nå må det til en varig våpenhvile. Man må få brakt alle fakta på bordet. Vi trenger en bred og samordnet internasjonal enighet til støtte for det egyptiske initiativet om ubetinget og umiddelbar opphør av krigshandlinger.

 

Kristian Norheim (Frp), stortingsrepresentant for Telemark og andre nestleder for Utenriks - og forsvarskomitéen:

STØTTER ISRAEL: Kristian Norheim (Frp). Foto: Stortinget.
STØTTER ISRAEL: Kristian Norheim (Frp). Foto: Stortinget.

Spørsmål 1 - om støtte til Israels offensiv: Ja, jeg støtter Israels rett til å forsvare seg mot angrep og derfor støtter jeg også Israels forsvarskrig mot terroristorganisasjonen Hamas.

Spørsmål 2 - om drepte barn: Som de fleste andre; med sorg og sinne. Men mitt sinne retter seg mot terroristorganisasjonen Hamas som har hisset til krig og som skyver sivilbefolkningen på Gaza foran seg og i tillegg bruker sivile som menneskelige skjold. Det er Hamas som må tilskrives ansvaret for den katastrofen som nå utspiller seg på Gaza.

STØTTER NORHEIM: Per Sandberg (Frp) Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
STØTTER NORHEIM: Per Sandberg (Frp) Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Spørsmål 3 - om enighet i FNs vurdering: Det er ingenting som tyder på at det er en riktig fremstilling å si at Israel driver med vilkårlig beskytning med raketter og bombekastere". I motsetning til terroristorganisasjonen Hamas anser ikke Israel alle innbyggere av Gaza som legitime mål, det gjør terroristorganisasjonen Hamas om befolkningen i Israel. Det er Hamas som har hisset til krig og de visste at Israel var nødt til å svare på angrepene. Hamas viser gang på gang at de ikke er interessert i fred med sine raske brudd på alle våpenhviler som inngås. Det som vil føre denne prosessen videre i riktig retning er å få avvæpnet terroristorganisasjonen Hamas og få fratatt dem kontrollen over Gaza, en kontroll de har tiltatt seg med våpenmakt. Hamas bryter krigens regler ved å skyve sivilbefolkningen foran seg og bruke dem som menneskelige skjold, og ved å lagre raketter og våpenutstyr i eller i tilknytning til ikke-militære bygninger/områder.

  • Per Sandberg (Frp), stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag og medlem av Utenriks- og forsvarskomitéen, skriver til TV 2 at han støtter partikollega Kristian Norheims svar.

Frank Jenssen (H), representant for Sør-Trøndelag:

Spørsmål 1 - om støtte til Israels offensiv: Israel har rett til å forsvare seg mot angrep mot sitt territorium. Bruken av militærmakt skal følge humanitærrettens regler. Voldshandlingene i området er urovekkende og rammer sivilbefolkningen i både Israel og i Gaza. Krisen kan ikke løses, eller konflikten vinnes, gjennom bruk av militære midler. Israel vil ikke oppnå fred og sikkerhet ved å fortsette bakkeoperasjonen. Og nye raketter fra Gaza over Israel vil ikke gi palestinerne i Gaza et bedre liv eller verdighet.

–TRAGISK: Frank Jenssen (H) mener militærmakt ikke kan løse krisen. Foto: Stortinget.
–TRAGISK: Frank Jenssen (H) mener militærmakt ikke kan løse krisen. Foto: Stortinget.

Spørsmål 2 - om drepte barn: Barns død er tragisk. Det er vondt å se at uskyldige sivile rammes i konflikten. Begge parter har et ansvar for å minimere risikoen for at uskyldige sivile rammes, men kun en våpenhvile fra begge sider vil kunne stoppe det permanent.

Spørsmål 3 - om enighet i FNs vurdering: Det er nå viktig å få en varig våpenhvile og en slik at man får brakt alle fakta på bordet. Vi trenger en bred og samordnet internasjonal enighet til støtte for det egyptiske initiativet om ubetinget og umiddelbar opphør av krigshandlinger.

 

  • Kenneth Svendsen (Frp), Nordland og Oskar J. Grimstad (Frp), Møre og Romsdal, har sendt TV 2 identiske svar. Bente Thorsen (Frp), Rogaland, svarer ikke på spørsmålene selv, men sier hun slutter seg til Svendsens svar:

Spørsmål 1 - om støtte til Israels offensiv: Hamas og andre terrornettverk har skutt tusenvis av raketter inn i Israel. Dette gir Israel rett til og forsvare seg, derfor støtter jeg aksjonen.

Spørsmål 2 - om drepte barn: Det er uakseptabelt at sivile blir drept, selvfølgelig også barn. Dette viser hvor uhyrlige Hamas og deres likesinnede opererer. De fremprovoserer en situasjon hvor de ofrer sivilbefolkningen for å nå deres mål. Hamas har det totale ansvaret for situasjonen som er oppstått, og alle liv som har gått tapt.

SAMME SVAR: Kenneth Svendsen (t.v.) svarte, Oskar Grimstad (Frp) kopierte svaret, og Bente Thorsen (Frp) støtter Svendsens svar. Foto: Stortinget.
SAMME SVAR: Kenneth Svendsen (t.v.) svarte, Oskar Grimstad (Frp) kopierte svaret, og Bente Thorsen (Frp) støtter Svendsens svar. Foto: Stortinget.

Spørsmål 3 - om enighet i FNs vurdering: FN har sviktet sin rolle sammen med alle de aktører som har sittet stille å sett på at Israel har blitt torpedert av raketter, uten å løfte en finger. Kanskje denne situasjonen kunne vært unngått hvis FN hadde gjort vedtak, og satt inn tiltak for å stoppe terroren fra Hamas og deres likesinnede.

  • Helge Thorheim (Frp) skriver i en epost at han slutter seg til uttalelsene til Kenneth Svendsen (Frp) og Hans Fredrik Grøvan (KrF)

Olaug Johanna Vervik Bollestad (KrF), stortingsrepresentant for Rogaland:

Spørsmål 1 - om støtte til Israels offensiv: Verken Hamas sine rakettangrep mot Israel eller Israels militære svar gir noen varig løsning på konflikten slik jeg ser der. Nå trengs en våpenhvile snarest - og deretter forhandlinger om en forpliktende og varig fredsavtale. Det krever at Hamas godtar Israels rett til eksistens som egen stat.

Spørsmål 2 - om drepte barn: Jeg reagerer sterkt på at barn rammes, men også ethvert liv som går tapt i krigshandlinger er et liv for mye. Krigen har allerede krevd over tusen ofre. Jeg synes det er tragisk at israelere og palestinere ikke kan leve i fred. Et lysglimt er likevel at Israel og palestinerne på Vestbredden har klart å unngå krig seg imellom, selv om Hamas med sine rakettangrep fra Gazastripen mot Israel har utløst tre kriger i de senere år.

Spørsmål 3 - om enighet i FNs vurdering: En FN-granskning vil måtte vurdere begge parters håndteringer fremgangsmåter. Det er ingen tvil om at Hamas ikke retter seg etter folkeretten. Hvis noen skal kritiseres for vilkårlig rakettbeskytning, står Hamas og Islamic Jihad på Gazastripen i fremste rekke. Vi må konsekvent kreve at folkeretten respekteres og følges. Det gjelder alle parter i konflikten.

– HAMAS BRYTER FOLKERETTEN: Olaug Bollestad (KrF) mener Hamas står for vilkårlig rakettbeskytning. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
– HAMAS BRYTER FOLKERETTEN: Olaug Bollestad (KrF) mener Hamas står for vilkårlig rakettbeskytning. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

 

Line Henriette Hjemdal (KrF), stortingsrepresentant for Østfold:

Spørsmål 1 - om støtte til Israels offensiv: Verken Hamas sine rakettangrep mot Israel eller Israels militære svar gir noen varig løsning på konflikten. Det som nå tregs er en våpenhvile , så forhandlinger om en varig våpenhvile. Skal en lykkes med det krever det at Hamas godtar Israels rett til å eksistere.

Spørsmål 2 - om drepte barn: Jeg reagere med stor sorg på hvert barn som rammes, men også på hvert liv som går tapt i krigshandlingene. Årets krig har allerede krevd over 1000 ofre. Det er tragisk at israelere og palestinere ikke kan leve i fred.

Spørsmål 3 - om enighet i FNs vurdering: Spørsmålet gir en mangelfull fremstilling av FN sitt syn. Jeg forventer at folkeretten respekteres og følges av alle parter.

– VÅPENHVILE: Line H. Hjemdal (KrF) mener verken Israel eller Hamas´ handlinger gir noen varig løsning. Foto: Stortinget.
– VÅPENHVILE: Line H. Hjemdal (KrF) mener verken Israel eller Hamas´ handlinger gir noen varig løsning. Foto: Stortinget.

 

Anders Tyvand (KrF), stortingsrepresentant for Vestfold: 

Spørsmål 1 - om støtte til Israels offensiv: Nei, jeg kan ikke støtte handlinger som fører til at uskyldige barn mister livet.

Spørsmål 2 - om drepte barn: Med frustrasjon og en følelse av avmakt. Det er alltid trist å se at barn og sivile blir rammet av krig og terror.

Spørsmål 3 - om enighet i FNs vurdering: Det er vanskelig for meg å overprøve FNs vurderinger, men vi må kunne kreve at alle parter i en konflikt respekterer folkeretten. Vilkårlig beskytning med raketter fra Israels side er selvsagt ikke akseptabelt, men vilkårlig skyting fra Gaza mot Israel og bevisst terror rettet mot sivile Israelere kan heller ikke tolereres. Vi skal ikke godta at Israel bryter folkeretten, men må kunne stille de samme kravene til motparten.

MÅ STILLE KRAV TIL BEGGE PARTER: Anders Tyvand (KrF) kan ikke støtte handlinger som fører til at uskyldige barn mister livet. Foto: Stortinget.
MÅ STILLE KRAV TIL BEGGE PARTER: Anders Tyvand (KrF) kan ikke støtte handlinger som fører til at uskyldige barn mister livet. Foto: Stortinget.

 

Hans Fredrik Grøvan (KrF), stortingsrepresentant for Vest-Agder:

Spørsmål 1 - om støtte til Israels offensiv: Hamas bærer et hovedansvar for at det ble krigshandlinger på Gaza denne sommeren pga deres stadige rakettangrep mot sivile mål i Israel. Israel har en folkerettslig rett og plikt til å beskytte sin befolkning når den angripes.
Av humanitære årsaker bør krigshandlingene avsluttes snarest. Krigshandlingene er ikke vegen til en varig konfliktløsning. Jeg støtter USAs forslag til våpenhvile og gjenopptakelse av forhandlinger om en fredsavtale selv om dette målet kan synes fjernt akkurat nå. Det må forutsette at også Hamas aksepterer Israels rett til å eksistere.

Spørsmål 2 - om drepte barn: Jeg reagerer med stor sorg på at barn rammes, men også på et hvert uskyldig liv som går tapt i krigshandlingene. Når årets krig har krevd mer enn tusen ofre allerede og de aller fleste på palestinsk side, handler dette også om måten denne krigen er blitt ført på fra Hamas sin side. At skoler, sykehus og sivile boliger blir av Hamas benyttet som baser for våpenlagring og andre militære aksjoner, er et uttrykk for en svært kynisk krigføring fra Hamas sin side. Det er tragisk at israelere og palestinere ikke kan leve i fred. Dette er imidlertid ikke en krig mellom Israel og palestinere, men mellom Israel og Hamas. Selv om Hamas sine rakettangrep fra Gaza mot Israel har utløst tre kriger de seinere år, har ingen av disse utviklet seg til å bli krig mellom Israel og palestinerne på Vestbredden. Det er et lyspunkt midt i den tragiske situasjonen som også understreker Hamas sin sentrale rolle i forhold til hvorfor det er blitt krig.

Spørsmål 3 - om enighet i FNs vurdering: Spørsmålet gir etter min oppfatning en mangelfull framstilling av folkeretten og FNs syn. En gransking vil måtte vurdere begge parters framferd. Det er mange klare dokumentasjoner på at Hamas på ingen måte retter seg etter folkeretten. Hvis noen skal kritiseres for vilkårlig rakettbeskyting, står Hamas i fremste rekke. Vi må ikke lukke øynene for at Hamas på denne måten driver terror mot sivile israelere, og at de i en årrekke har brukt selvmordsbombere mot sivile mål og slik bidratt til å underminere klimaet for fredsforhandlinger. En folkerettslig vurdering må gjelde alle parter.

  • Tor André Johnsen (Frp) skriver i en epost tirsdag at han stiller seg bak svarene til Kenneth Svendsen (Frp) og Hans Fredrik Grøvan (KrF).
HAMAS HAR HOVEDANSVARET: Hans Fredrik Grøvan (KrF) mener det som skjer nå er en krig mellom Israel og Hamas, og ikke en krig mellom  Israel og palestinere. Foto: Stortinget.
HAMAS HAR HOVEDANSVARET: Hans Fredrik Grøvan (KrF) mener det som skjer nå er en krig mellom Israel og Hamas, og ikke en krig mellom  Israel og palestinere. Foto: Stortinget.

Disse 13 stortingsrepresentantene med medlemsskap i «Israels venner» har ikke besvart TV 2s spørsmål. TV 2 tar forbehold om at enkelte, på grunn av feriereiser, ikke har hatt anledning:

Frp: Jan-Henrik Fredriksen, Sivert Haugen Bjørnstad, Morten Ørsal Johansen (svarte at han var på ferie), Ulf Leirstein, Mazyar Keshvari, Morten Wold, Morten Stordalen og Tom E.B. Holthe.

Krf: Kjell Ingolf Ropstad, Rigmor Andersen Eide, Hans Olav Syversen, Geir Jørgen Bekkevold og Geir Toskedal.