BOM, BOM, BOM: Azar Karadas og Brann tapte 0-1 for Viking søndag. Foto: Marit Hommedal, NTB Scanpix
BOM, BOM, BOM: Azar Karadas og Brann tapte 0-1 for Viking søndag. Foto: Marit Hommedal, NTB Scanpix

Brann vil ikke panikk-kjøpe seg ut av krisen

– Vi har begrensninger i vår økonomiske handlefrihet, sier styrelederen og peker på at Brann egentlig spilte bra mot Viking.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sportsklubben Brann er i sportslig nedoverbakke, og i lokalavisene mandag brukte man ordene «full krise» for å beskrive situasjonen.

Søndagens 0-1-tap mot Viking var en spillemessig forbedring, men sjansesløsing førte allikevel til klubbens sjette hjemmetap på rad, deres verste rekke i moderne tid.

Når 13 seriekamper gjenstår, har Rikard Norlings lag tre poeng opp til kvalifiseringsstreken og fem til sikker plass.

Les også: Brann i krise: – De rykker ned uten seks poeng på de to neste kampene

Til tross for situasjonen har Brann ingen planer om drastiske grep.

– Jobben for Rikard nå er å stå på videre. Jeg tror alle kan være enige om at kampen i går var et stort steg i riktig retning. Gårsdagens kamp var en meget god forestilling fra oss. Vi har vist i de fire siste kampene at vi har tettet bra igjen bak. Vi har kommet oss vekk fra den situasjonen vi har vært i i noen år, der vi har sluppet inn to mål i hver eneste kamp, sier Rolf Barmen.

Styrelederen: – Begrensninger i vår økonomisk handlefrihet
Han er styreleder i klubben, og fornøyd med at forsvaret virker bedre. Fremover er det dog også kun blitt scoret tre mål på de fire samme kampene.

– I de siste tre kampene før denne har vi sett at vi ikke har skapt så mye, men vi har vært tette bak. I går løsnet det også offensivt, så på mange måter var kampen sett under ett en virkelig «høydare». Det må ha vært veldig underholdende for publikum. Vi må ta en kamp av gangen fremover, og jobber hardt for at spillerne skal trene med like stor glød og er best mulig forberedt utover, sier styrelederen.

– Mange roper høyt om spillerkjøp. Vil det bli gjort grep for å få klubben ut av denne situasjonen?

– Vi har gjort det første grepet, og det var jo selvfølgelig å få inn Azar Karadas. Vi er veldig glade for det, og vi så med all mulig tydelighet i går at det var et veldig smart grep. Han gir oss stor kraft i begge bokser, og er et godt alternativ både bak og på topp.

– Det er ett tiltak, og så vet jo alle som følger Brann at vi har begrensninger i vår økonomiske handlefrihet. Derfor er vi veldig glade for at vi fikk anledning til å hente inn Karadas med god hjelp fra Hardball, sier styrelederen.

Det er likevel en dårlig skjult hemmelighet at Brann lenge har jobbet med å hente kantspilleren Simon Lundevall fra Gefle, men har fått flere bud avslått.

Hardball vil ikke kommentere eventuell bistand
Investeringsselskapet Hardball stilte opp med økonomisk bistand da Sogndal-spilleren returnerte til Brann, og har også bidratt i stor grad til tidligere signeringer. På spørsmål om hva de synes om situasjonen sier de følgende:

– Situasjonen som Brann befinner seg i er overhodet ikke lystig. Vi er et bunnlag for øyeblikket. De ligger på nedrykksplass, og ingen er fornøyd med den plasseringen. Men utover det har jeg ikke noen kommentar.

Det sier Eivind Kåre Lunde, talsmann for investeringsselskapet, til TV 2 Sporten. Men de Brann-supporterne som håper på at Hardball bare står og venter på muligheten til å spytte inn nye penger i Bergens stolthet, må tro om igjen.

– Vi støtter ungdomsarbeidet, og det synes vi har vært en suksess. Utover det så må du nesten forholde deg til Brann. Det er en økonomi som skal stemme også. Vi forholder oss til det Brann ønsker å gjøre med spillerstallen.

– Når dere ser at spillere dere bidrar til å hente kommer inn og styrker laget så til de grader, vil det være aktuelt å bidra til flere spillerkjøp?

– Det er en hypotese. Nå har de gjort litt i dette krumspringet her med Azar, som absolutt var en forsterkning på banen søndag. Vi gleder oss over at spillet hans løftet Brann et hakk, selv om de tapte, men det er altfor hypotetisk spørsmål. Det avhenger av situasjonen, sier Lunde.

Brann vil være fornøyd uten ytterligere forsterkninger
Fra Brann sin side er man meget fornøyd med at klubben fikk anledning til å hente tilbake Azar Karadas for andre gang, og ser også bedring for resten av troppen.

– Vi må huske på at vi har fått Badji tilbake i veldig godt slag. I går var også Mojsov tilbake. Vi har en stall som er vesentlig styrket materiellmessig, og med styrkingen med Azar inn og øvrige skadefrie så er det kun Vadim Demidov og Markus Jonsson som er borte.

– Dere er fornøyde med å gå inn i en høstsesong med den stallen dere har nå?

– Det er helt åpenbart. Samtidig vil jeg understreke det at vi ikke kommenterer logistikk, men at vi har noen begrensninger, sier styreleder Rolf Barmen.

TV 2-ekspert: Brann er ikke så dårlige som det de har vært
TV 2s fotballekspert Petter Myhre er også klar på at Brann-stallen ikke nødvendigvis  ha nye navn, og at det er gode muligheter for at de holder seg.

– De er ikke så dårlige som det de har vært, hvis man ser på papiret. De er ikke et medaljelag, men at de bør være på øvre halvdel av tabellen er det ingen tvil om. De må ikke få helt panikk. Det er mange andre lag «nedi der» som også er dårlige.

– Så du mener at de ikke trenger å forsterke seg?

– Som trener sier jeg aldri nei til gode spillere som kan gå inn og gjøre en jobb i elleveren. Men det er der lista ligger, og da er det også spillere som sannsynligvis koster mye. Det er klubbene som skal selge til Brann klar over, og så blir spørsmålet om det er verdt det, sier Myhre.

– Ekstremt viktig å tenke både kortsiktig og langsiktig
Den tidligere Vålerenga-treneren mener det viktigste når Brann skal på spillermarkedet er at de klarer å ha flere tanker i hodet på samme tid.

– Det er altfor mange klubber som har latt som om de har god råd i det siste. Det er ekstremt viktig at de tenker både kortsiktig og langsiktig nå. Hvor mye er de villige til å betale for å redde plassen? Hvor mye koster et eventuelt nedrykk? spør han.

Dette er et scenario Brann og styreleder Barmen allerede er fullstendig klar over.

– Det må være en bærekraftig utvikling for oss også framover i tid. Vi har hatt høyrisiko i budsjettene våre, og risikoen blir ikke mindre ut ifra prestasjonene våre og de lave tilskuertallene, sier han.

Petter Myhre mener at det viktigste er at Brann, både blant spillere og i ledelsen, tar tak med den gjengen som er der. Over lang tid har man stilt seg bak det mange ser på som «unnskyldninger» som går på at man spillemessig har vært gode, men at uttellingen har manglet.

– Jeg er ikke så opptatt av hva de sier i media. Jeg er opptatt av hva de sier i garderoben. Sier de det samme der, og fortsetter å pakke inn ting der, så får de kjempeproblemer. Nå har det gått såpass lenge at det er en trend. Samtidig er det viktig ikke å grave seg ned. De må ta ut de positive elementene og prøve å jobbe med dem, sier han.

Myhre: – Må ikke være så opptatte av hvordan det ser ut lenger
Rikard Norlings nye stil har ikke evnet å gi resultater, og nå maner TV 2s ekspert til en alternativ tilnærming til kampene.

STOR FALLHØYDE: Petter Myhre sier at måten Brann har uttalt seg på skaper stor fallhøyde. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix
STOR FALLHØYDE: Petter Myhre sier at måten Brann har uttalt seg på skaper stor fallhøyde. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix

– De må ikke være så opptatte av hvordan det ser ut lenger, og det vil nok være lurt ikke å tenke så mye på utvikling nå. Nå er det kun resultater som teller, uansett hvordan de kommer. Så kan det jo være at de mener at de har de beste forutsetningene for å få til det ved å spille på den måten som de har gjort.

– De er i en klubb som lever av å snakke høyt, både når det går bra og dårlig. De ønsker engasjement, de la listen før sesongen, og la i altfor stor grad skylden på Rune Skarsfjord i fjor. De sendte ham ut med den merkelappen, og hentet inn en mann som de hauset opp. Da er fallhøyden mye større enn hos lag som Sarpsborg, Stabæk og Sogndal, avslutter TV 2-eksperten.

Verken Branns daglige leder Roald Bruun-Hanssen eller den bergenske millionæren Trond Mohn, som tidligere har gitt klubben økonomisk støtte, har besvart TV 2 Sportens henvendelser mandag.