STORT TALENT: Martin Ødegaard har fått sitt gjennombrudd denne sesongen. Nå vil enkelte ha ham på A-landslaget. Foto: Vegard Grøtt/NTB
STORT TALENT: Martin Ødegaard har fått sitt gjennombrudd denne sesongen. Nå vil enkelte ha ham på A-landslaget. Foto: Vegard Grøtt/NTB

Årst mener Martin (15) må bevise mer for å komme på landslaget

Ekspertene er uenige om Strømsgodsets Martin Ødegaard bør bli en UEFA-nasjons nest yngste landslagsspiller gjennom tidene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Allerede i tredje serierunde ble han tidenes yngste spiller i Tippeligaen.

I den niende serierunden ble han tidenes yngste målscorer i Tippeligaen, og i helgens kamp mot Sandnes Ulf briljerte Martin Ødegaard (15) på ny da han fikk sin fjerde kamp fra start for sesongen og Strømsgodset vant 3-1 borte mot Sandnes Ulf.

Les også: Martin (15) ga Nordlie marerittstart

Den sistnevnte prestasjonen har fått flere til å nevne navnet til Tippeligaens yngste komet i forbindelse med A-landslaget, og blant dem var John Arne Riise.

– Martin på landslaget ASAP! Gi ham matching i kamper mot de beste i Europa. La oss bygge ham opp og vi har en mulig stjerne om noen år ute i Europa :). La oss håpe NFF kan tenke utenfor boksen for en gangs skyld!, skrev Riise på sine Facebook-sider lørdag, skrev VG.

TV 2s fotballekspert Ole Martin Årst er uenig med mannen som står med flest landskamper for det norske landslaget gjennom tidene.

 – Jeg tenker at man må holde hodet kaldt og la gutten få utvikle seg over tid. Man hauser opp og forventningene blir veldig høye veldig raskt. Vi har hatt flere eksempler på at folk blir nevnt altfor tidlig.

– Han har fått muligheten i Tippeligaen og har gjort seg fortjent til det, men selv om han isolert sett kunne konkurrert med noen på landslaget så mener jeg at han bør få enda flere kamper i beina og bevise litt mer over tid, sier den tidligere storscoreren.

VG-kommentator: – Har ikke flere gode fotballspillere enn at vi må bruke de beste vi har
Årsts kollega Morten Langli er klar på at Ødegaard er god nok, men etterlyser også en klar plan fra NFFs side.

– Ferdighetsmessig er han god nok, det er jeg ikke i tvil om. Men er det riktig mot gutten? Han er et barn, han er kun 15 år gammel. Her må Semb og Høgmo (NFF) legge en strategi på hva de skal gjøre, sa han søndag.

Les også: Langli: – Potensialet er større enn hos noen annen spiller vi har hatt

kommentatorplass søndag tok også den profilerte journalisten VG-Knut Espen Svegaarden til orde for å inkludere Ødegaard allerede nå.

«Norge har ikke flere gode fotballspillere enn at vi må bruke de beste vi har – uansett alder – om vi skal nå et sluttspill igjen» og «Det er ikke farlig. Han har spilt mot fullblods seniorer i hele år. Og jeg vil si at han har fikset det mer enn greit.» er bare noen av formuleringene Svegaarden benytter for å fremme sitt syn.

Årst sier at det ikke er noen tvil om at Ødegaard er god og at han til tider har vært en av Tippeligaens beste spillere, men tenker på spilleren selv når han sier at det er lurest å vente.

– Man trenger ikke å vente i årevis, men la ham i hvert fall få fullføre en sesong og få enda flere Tippeliga-kamper. Det er ikke noen tvil om at han kommer til å levere og bli enda bedre, men dette handler om hans egen trygghet, sier TV 2-eksperten.

Årst mener januardebut kan være mer realistisk
Ødegaard fyller 16 år i desember, og dersom han opprettholder sitt solide spill utover høsten mener Årst at deltakelse i landskamper på nyåret kan være aktuelt. I slike kamper tas det ofte ut landslagstropper bestående utelukkende av spillere fra Tippeligaen, og i en slik tropp vil det være vanskelig å komme utenom en av ligaens beste spillere.

– Det er kanskje en mer realistisk og fornuftig tilnærming til landslagsfotball, med tanke på at han kan få testet seg litt der. Det å bli kastet inn i kvalifiseringskamper som 15-åring skal litt tid. Du skal ha rygg for å bære det. Men at han som 16-åring kan få teste seg i en januarkamp er det ingenting i veien med, sier han.

John Arne Riise skrev videre lørdag at det er på tide at Norge ser til de større nasjonene, men dersom Ødegaard blir tatt ut til og får spilletid i Norges neste landskamp vil han faktisk være Europas nest yngste landslagsdebutant gjennom tidene.

Stortalentet er 15 år og 212 dager nå, og siden den neste norske landskampen er en treningskamp mot De Forente Arabiske Emirater 27. august vil Strømgodset-spilleren i så fall være 15 år og 253 dager når den kampen spilles.

– Alder er ingen hindring, er du god nok er du gammel nok. La oss vise at vi lærer av de beste nasjonene. Dette kan bli spennende :). Well done, Godset, skrev den tidligere Monaco-, Liverpool-, Roma- og Fulham-spilleren Riise på Facebook.

Kun en europeer har vært yngre
Listen over tidenes 40 yngste landslagsspillere
viser dog at kun en europeisk nasjon - Ungarn - har hatt en yngre spiller enn som så på sitt A-landslag (hvis man ser bort ifra Kai Bower fra kanaløyen Alderney, som ikke er medlemmer av FIFA eller UEFA).

Da József Horváth debuterte for magyarene mot Böhmen i en alder av 15 år og 188 dager i 1. april 1906 var det et helt annet nivå på internasjonal toppfotball enn det det er i dag.

Årst mener at det ikke er så rart at spillere fra nasjoner som Nord-Marianene, Myanmar og De amerikanske jomfruøyene topper listen over unge landslagsspillere og at europeiske nasjoner er mangelvare. For selv om mange ser på norsk fotball med negative øyne så er det klart at det finnes svakere nasjoner i verdensfotballen. Allikevel er det snakk om motstandere som Italia og Tsjekkia i den kommende kvalifiseringen, og det vil være et stort steg opp fra hverdagsfotballen til Ødegaard.

– Det er ingen tvil om at vi ikke har den sterkeste ligaen i Europa, men det er veldig sterkt at han som 15-åring går inn og dominerer som det han gjør. Men å dominere i landskamper er både for tidlig å tro og litt urettferdig overfor han selv. Men vi kan glatt snakke om U21. Det er det overhodet ikke noe i veien med, sier Årst.

– Er du god nok er du gammel nok, sier mange?

– Dette har noe å gjøre med å få en naturlig utvikling. Det handler om å bli trygg og god i Tippeligaen. Man har sett at man kan ramle noen hakk tilbake når ting går for fort, og det kan også være fort gjort å miste hodet litt. Han virker som en type som kan takle det, men nå hauser hele Norge ham opp. Det er fullt fortjent, men jeg blir glad når jeg hører at David Nielsen sier at man må holde ham igjen. Det er ikke sånn at man er fullt utlært som 15-åring.

PS! Norges yngste landslagsspiller gjennom tidene er Tormod Kjellsen. Han var 15 år og 351 dager da han spilte mot Sverige 11. september 1910. Nettstedet www.fotballsonen.com er blant dem som har omtalt rekorden som «uslåelig».