FØDT ETTER MORENS DØD: Fire dager gamle Shayma ligger i kuvøse på Nasser-sykehuset i Khan Younis nord på Gazastripen. Hun ble hentet ut av magen på sin døde mor torsdag. FOTO: AP Photo/Eyad Baba
FØDT ETTER MORENS DØD: Fire dager gamle Shayma ligger i kuvøse på Nasser-sykehuset i Khan Younis nord på Gazastripen. Hun ble hentet ut av magen på sin døde mor torsdag. FOTO: AP Photo/Eyad Baba

Nyfødte Shayma fra Gaza reddet med keisersnitt fra sin døde mor

226 barn er drept. Shayma (4 dager) mistet sin mor allerede før hun ble født.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

24 år gamle Shayma Hussein al-Sheikh Ali var høygravid da de israelske bombene begynte å falle over Gaza for tre uker siden. Torsdag klarte hun ikke flykte da en bombe traff huset hennes. Hun ble fraktet til Nasser-sykehuset nord på Gazastripen der hun døde av skadene.

Hentet ut av død mor

Fosteret i magen levde fortsatt, og ble forløst med keisersnitt etter at moren var erklært død. Det ny livet startet på den mest dramatiske måten man kan tenke seg. Moren døde før den lille jenta ble født, og faren, Ibrahim Sheikh Ali, og flere familiemedlemmer ligger såret etter det samme angrepet. 

Fire dager gamle Shayma er oppkalt etter sin mor. Hun ligger i kuvøse, og trenger trolig behandling i fem uker. Jenta representerer håp, men fremtiden hennes er høyst usikker. 

226 barn drept

Ifølge Unicef er 226 barn drept etter at den israelske offensiven startet for tre uker siden. 2000 barn er såret i angrepene. Totalt 1100 palestinere er drept, de fleste av dem sivile. Til sammenligning ble 1300 palestinere drept i den militære offensiven mot Gaza vinteren 2008/2009. 40 israelske soldater er drept i kamphandlingene, og tre sivile israelere er drept av Hamas' raketter.

Det yngste offeret UNICEF har fått melding om, var bare tre måneder gammelt palestinsk barn, opplyser kommunikasjonsrådgiver Helene Sandbu Ryeng i UNICEF Norge til NTB.

Fireåring drept av stridsvogn

Mandag var det en uformell pause i kamphandlingene i forbindelse med den muslimske høytiden id. Id markerer avslutningen på den hellige fastemåneden ramadan.

Men etter 12 timer ble kampene gjenopptatt, og en fire år gammel gutt er drept i et angrep fra en israelsk stridsvogn nord på Gazastripen, ifølge helsepersonell.

Ifølge talsmann Ashraf al-Qudra ble fireåringen drept da artilleriild traff et hus øst for Jabaliya, hvor det nylig var kamper mellom israelske soldater og militante Hamas-medlemmer.

Gravide lider

FN får også stadige rapporter om spontanaborter, for tidlig-fødsler og dødfødsler. Gravide kvinner lever under konstant frykt for seg selv om familiemedlemmer, og stresset går ut over svangerskapene.

Antall barn på Gazastripen som trenger umiddelbar krisehjelp, er oppjustert til 194 000.

Krever våpenhvile

FNs sikkerhetsråd vedtok natt til mandag en enstemmig uttalelse som ber om en umiddelbar våpenhvile på Gazastripen.

I uttalelsen ble det uttrykt «en sterk støtte» til en umiddelbar og uforbeholden humanitær våpenhvile», som gjør det mulig å få nødvendig hjelp inn på Gazastripen.

Sikkerhetsrådet understreker også at sivile og humanitære bygg, inkludert FN sine, må «beskyttes og respekteres».

De femten medlemmene av Sikkerhetsrådet møttes sent søndag til et krisemøte om konflikten mellom Hamas og Israel. Møtet kom i stand etter at Israel og Hamas brøt våpenhviler søndag. 

Selv om sikkerhetsrådet kom med en kraftig oppfordring, er det allikevel ikke en bindene resolusjon, noe som var svært skuffende for den palestinske FN-ambassadøren Riyad Mansour.

– Du kan ikke holde 1.8 millioner sivile palestinere innesperret på Gaza. Dette er som et stort fengsel, og oppskriften på tragedie. Det er inhumant, og må stoppes, sier han til journalistene.

Gazas befolkning er låst inne i den overbefolkede, tørre enklaven. De er til sammen 1,8 millioner mennesker, fattigdom dominerer og 40 prosent er arbeidsledige. Slitne beboere sier de håper kampene vil bryte den åtte år gamle blokaden som kontrolleres av Israel og Egypt.

Israels ambassadør til FN sa oppfordringen fra Sikkerhetsrådet var ubalansert fordi det ikke nevnte krav til Hama som skyter raketter mot Israel. 

(TV 2/NTB)