VIL HJELPE: Norske Kenneth Bjerkelund (33) reiser til Liberia med utstyr for å begrense ytterligere spredning av ebola-viruset. Foto: Privat
VIL HJELPE: Norske Kenneth Bjerkelund (33) reiser til Liberia med utstyr for å begrense ytterligere spredning av ebola-viruset. Foto: Privat

Norske Kenneth Bjerkelund (33) drar til Liberia for å bekjempe ebola-smitten

Tidligere marinejeger Kenneth Bjerkelund (33) skal være i Liberia i tre uker. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Denne gangen følte jeg at jeg ikke har noe valg. Jeg var nødt til å dra, sier Kenneth Bjerkelund til TV 2 på telefon fra Sola flyplass, tidlig mandag morgen. 

Han reiste fra Norge til Liberia klokken 06.00 mandag morgen, for å hjelpe til i kampen mot ebola-viruset.

– Hvis du ser på situasjonen nå, er potensialet i denne epidemien vanvittig. Dødstallene er doblet på svært kort tid, og viruset sprer seg raskt. Det er på høy tid å få på plass preventive tiltak som fungerer, legger han til.

Flere enn 600 døde

Så langt har ebola-viruset tatt livet av 672 mennesker i fire forskjellige afrikanske land. Det første utbruddet kom i Guinea, og spredte seg deretter til Liberia og Sierra Leone.

Forsvarsveteraner organiserer nå en gruppe frivillige som skal bistå befolkningen i grenseområdene mellom de tre landene i kampen mot ebola-viruset. Operasjonen er organisert av Making Change og ledes av Kenneth Bjerkelund.

– Vi jobber i Liberia først, og reiser inn i grenseområdene og støtter lokalbefolkningen med å treffe preventive tiltak. I tillegg håper jeg å gjøre en jobb for det etablerte systemet og WHO, sier Bjerkelund.

Han er overbevist om at løsningen ligger i å være i forkant av spredningen.

– Det er mangel på informasjon. Ebola trenger ikke være farlig hvis du vet hvordan du skal beskytte deg. Å komme ut med relevant informasjon er viktig, understreker han.

Bjerkelund tar også med seg materiell det er behov for på klinikkene. 

– Det er mangel på alt. Alt blir jo skittent, sier han.

Skal ikke behandle syke

Søndag ble det kjent at en amerikansk lege som reiste ned for å bekjempe ebola, selv har blitt smittet av sykdommen. 

Det skremmer ikke Bjerkelund fra å reise. 

– Vi skal i utgangspunktet ikke inn og behandle, og vi skal heller ikke håndtere døde. Og vi har gjort så gode forberedelser vi kan på beskyttelse, og har med verneutstyr, sier Bjerkelund.

VIKTIG UTSTYR: Den norske forsvarsveteranen Kenneth Bjerkelund reiser godt forberedt til Liberia for å kjempe mot det dødelige ebola-viruset. 
Foto: Privat / NTB scanpix
VIKTIG UTSTYR: Den norske forsvarsveteranen Kenneth Bjerkelund reiser godt forberedt til Liberia for å kjempe mot det dødelige ebola-viruset. Foto: Privat / NTB scanpix

Styreleder i Making Change, Aslak Sverdrup sier til TV 2 at Bjerkelund skal reise til Liberia sammen med en britisk veteran. De er begge vant til denne typen oppdrag.

– Vårt hovedmål med reisen er å støtte organisasjonen som har jobbet med ebola-problematikken på bakken siden mars. Kenneth skal bidra med informasjonskampanjer, blant annet på skoler og på radio, sier Sverdrup. 

Erfaring fra katastrofeområder

Han sier Bjerkelund i utgangspunktet ikke skal komme i kontakt med ebola-smittede.

VURDERER RISIKO: Aslak Sverdrup og resten av organisasjonen Making Change vil fortløpende vurdere risikoen ved å være i Libera. Foto: Privat
VURDERER RISIKO: Aslak Sverdrup og resten av organisasjonen Making Change vil fortløpende vurdere risikoen ved å være i Libera. Foto: Privat

– Kenneth har med beskyttelsesutstyr, og vi vurderer fortløpende risikoen ved å være i landet. Det er uten tvil en mer utfordrende situasjon enn tidligere, sier Sverdrup.

Etter planen skal Bjerkelund og hans britiske kollega være i Liberia i tre uker. Organisasjonen vil fortløpende vurdere om de skal sende flere for en lenger periode.

Making Change har tidligere deltatt i hjelpearbeid etter tyfonen på Filippinene, etter tsunamien i Japan og etter orkanen Sandy i USA. 

I tillegg til den amerikanske legen Kent Brantly, er også en annen amerikaner smittet av ebola de siste dagene. Nancy Writebol ble syk på samme sykehus som Brantly. Begge får nå behandling, og situasjonen er kritisk med stabil. 

Mandag besluttet president i Liberia, Ellen Johnson Sirleaf å stenge deler av grenseovergangene til Liberia. I tillegg er det pålagt streng karantene i de rammede områdene.