Svensk terrorforsker: – Dette er bare starten på mange terrortrusler mot Norge

Terrortrusselen mot Norge knyttes, etter det TV 2 erfarer til høytiden Id, som starter mandag. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Direktør og terrorforsker ved Forsvarshögskolen i Sverige, Magnus Ranstorp mener den nåværende terrortrusselen mot Norge kun er starten på et større problem. 

Stort problem 

– Jeg tror dette er noe Norge kommer til å måtte håndtere de neste ti årene, sier Ranstorp. 

Han mener det vil bli et stort problem med hjemvendte Syria-krigere. 

– Hundretalls personer som må vurderes hver dag. Hva har de for intensjoner? De fleste er nok ikke et sikkerhetsproblem, men noen vil nok ønske å gjennomføre terrorangrep, sier Ranstorp. 

Terrorforskeren mener nordmenn som har vært i Syria blir påvirket i stor grad. 

– De kommer hjem hengivne og har kanskje fått et oppdrag fra noen. Det skal man være veldig oppmerksom på, sier Ranstorp.  

Politidirektoratet vil holde en ny pressekonferanse mandag klokken 17.30.

Seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen sier til TV 2 at trusselnivået i Norge er uendret i forhold til i går.

– Det er fortsatt en uavklart og alvorlig situasjon, sier Bernsen.

TV 2 erfarer at et mulig terrorangrep kan skje akkurat på denne høytidsdagen. I en gradert trusselvurdering PST har utarbeidet er nettopp Id nevnt som en spesifikk dag for et angrep.

PST har vært svært tilbakeholdne med informasjon, og sier det er snakk om flere kildesensitive opplysninger. Norge samarbeider med flere etterretningstjenester i utlandet, og noe av informasjonen kan være hemmeligholdt fordi det er få personer som har kjennskap til den.  

Mange eier opplysningene 

Ekspert på islam og ekstremisme, Lars Gule sier til TV 2 at det er mange som skal tas hensyn til i denne typen etterretningsarbeid. 

– Det er nok snakk om mye sensitiv informasjon, som ikke bare PST eier. Det er knyttet til samarbeidende tjenester i utlandet, og de har mye de skulle ha sagt om hvordan disse opplysningene kan brukes, sier Gule. 

Han er til en viss grad enig med Ranstorp, og tror terrortrusler vil skje oftere. 

– Det blir nok ikke en del av hverdagen vår, men at terrortrusler vil forekomme hyppigere, også mot Norge, det må vi nok regne med, sier han. 

Som følge av terrortrusselen mot Norge ble luftrommet over Bergen sentrum stengt for all flytrafikk lørdag. Mandag er forbudet opphevet, og alt går som normalt.

– Lev normalt 

Søndag informerte PST-sjef Benedicte Bjørnland at terrortrusselen mot Norge er noe redusert, men at beredskapen opprettholdes inntil videre. 

Mandag starter muslimene feiringen av Id, høytiden som avslutter fastemåneden Ramadan.

– Jeg blir sint. Å ta livet av uskyldige mennesker, hvilken religion sier at det er greit? Det har ingenting med muslimer å gjøre, sier Ghulam Sarwar, styreleder i Jamaate Ahle Sunnat-moskeen i Oslo. 

Politiet rundt om landet ber folk å oppføre seg vanlig, og leve livet normalt. 

– Vi sier det vi har sagt før. Det er slik at folk flest skal oppføre seg som de har gjort. I tillegg ber vi fortsatt folk med å komme med tips, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier til TV 2 at det fortsatt er en alvorlig situasjon, men at utviklingen har gått i riktig retning. 

– Men vi skal ikke være naive og derfor sier vi at dette er en situasjon som raskt kan endre seg, sier Bjørnland. 

Vil måtte fortelle alt

Terrorforskeren mener PST skylder nordmenn en forklaring på hvorfor de har spredt redsel. 

– Norske myndigheter håndterer denne situasjonen med bakgrunn i 22. juli, hvor de mislyktes totalt. Det hviler på norske myndigheter som et spøkelse at de ikke kan mislykkes for andre gang, sier Ranstorp.

Han tror norske myndigheter vil bli tvunget til å fortelle hver minste detalj om hva de har visst om terrortrusselen.