Terrorforsker: – PST må legge alle kortene på bordet

Magnus Ranstorp mener PST skylder nordmenn en forklaring på hvorfor de har spredt redselskapende informasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den anerkjente svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp har bistått regjeringer, sikkerhetstjenester og kommisjoner verden rundt med sin terrorekspertise.

Han mener PST til syvende og sist må legge alle kort på bordet, og forklare i detalj hva de visste om terrortrusselen, som et svar på usikkerheten og redselen beredskapen har skapt siden torsdag.

– Norske myndigheter håndterer denne situasjonen med bakgrunn i 22. juli, hvor de mislyktes totalt. Det hviler på norske myndigheter som et spøkelse at de ikke kan mislykkes for andre gang, sier Ranstorp.

Han analyserer norsk politis håndtering av terrortrusselen som riktig, men tror ikke de var forberedt på den massive informasjonssulten fra media og det norske folk.

– Det var riktig å gå ut med dette, men jeg tror ikke myndighetene og PST forventet så mye oppstandelse omkring dette.

– Rart å ikke be om internasjonal hjelp

Samtidig sier han at det er helt ubegripelig at man ved en så tilsynelatende stor terrorfare, ikke ber om bistand fra Norges nærmeste naboland for å stoppe terroristene før de når den norske grensen.

– Vi har ikke bedt våre nordiske kolleger om å bistå i grense- eller utreisekontroll. Det har vi ikke sett behov for, har politidirektør Odd Reidar Humlegård sagt i en pressekonferanse om terrortrusselen.

Denne uttalelsen setter Ranstorp spørsmålstegn ved.

– Jeg er ekstremt forundret over at Norge ikke har bedt andre land om bistand. Den store gåten er at om det er individer som reiser fra Syria, som er terrorister som skal reise gjennom hele Europa, hvorfor finnes ikke forhøyet beredskap i Danmark eller Sverige, spør Ranstorp retorisk.

Tvinges til sannhet

Derfor mener han PST og politiet må fortelle folket sannheten om hva som lå bak avgjørelsen i å gå ut med terrortrusselen, som skapte mye frykt.

– Jeg tror PST vil bli nødt til å være åpne, slik de har vært hittil, til å gi offentligheten mer informasjon om hvorfor det var nødvendig å skape frykt, uro og redsel, sier terrorforskeren, men han tror det kommer til å ta lang tid før detaljene legges på bordet.