Politiet har fått inn store mengder terrortips

PST og politiet jobber på spreng med å gjennomgå alle tipsene som har kommet inn i forbindelse med terrortrusselen mot Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiets sikkerhetstjeneste har fått inn en mengde tips i forbindelse med terrortrusselen mot Norge, og både PST og politiet jobber på spreng med å gjennomgå tipsene. 

Så langt har ingen vært inne til formelle avhør, men PST har hatt samtaler med flere personer de mener er interessante, forklarer Jon Fitje Hoffmann, fagdirektør i PSTs analyseavdeling til TV 2.

– Trusselbildet er uendret

Lørdag ettermiddag holdt Politidirektoratet pressekonferanse for å informere om siste nytt etter at terrortrusselen mot Norge ble gjort kjent torsdag.

Trusselbildet har ikke endret seg, opplyste politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Se hele pressekonferansen nederst i saken.

– Vi har fått gjennom de bistandsanmondningene vi har sendt, for bistand fra Forsvaret. Det har gått bra, vi har de ressursene og de fullmaktene vi trenger for å håndtere det trusselbildet som nå er beskrevet.

Det er også gitt fullmakt til at disse ressursene kan utløses i direkte samhandling mellom forsvar og politi, opplyser Humlegård.

– Det betyr at vi har veldig kort responstid på å få satt disse i verk.

– Du sier det er større sannsynlighet for at det ikke skjer noe, enn at det skjer noe, hvorfor kan du si det?

Vi baserer de uttalelsene på de trusselvurderingene fra PST, og det har vi sagt hele tiden, det er heldigvis større sannsynlighet for at det ikke blir en hendelse, sier Humlegård til TV 2.

ID-krav

Humlegård benyttet anledningen til å si at en rekke aktører nå gjør viktig arbeid, ikke bare politiet.

På grunn av terrortrusselen mot Norge har det også blitt innført krav om pass eller annen gyldig ID for alle reisende, inkludert for reisende fra land innenfor Schengen.

– Men det er ikke slik at noen skal være bekymret for å ikke komme inn igjen til Norge etter å ha vært på ferie, sier Humlegård.

Politiet ber om at reisende er forberedt på at det kan ta noe tid når man skal over grensen, og at folk gjør de kan for å klargjøre sin identitet.

Les alt om terrortrusselen i Norge her!

Stengte luftrom

I Politidirektoratet forbereder de nå politidistriktene på at tiltakene som er innført kan komme til å vedvare over den tid det er nødvendig.

Lørdag formiddag meldte politiet i Hordaland at luftrommet over Bergen er stengt.

– Hensikten er å få kontroll over det ukontrollerte luftrommet over Bergen. Bakgrunnen er den økte trusselsituasjonen vi har hatt siden torsdag. Det er viktig å få presisert at det ikke endringer i trusselvurderingen, opplyste stabssjef Gustav Landro i en pressemelding.