TERROR: Forfatter og frilansjournalist Kjetil Stormark ser for seg to forskjellige scenarioer. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
TERROR: Forfatter og frilansjournalist Kjetil Stormark ser for seg to forskjellige scenarioer. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

– Om terroristene er i Norge, er de sannsynligvis forbi  «point of no return»

Forfatter og tidligere journalist Kjetil Stormark skisserer to ulike scenarier for terrortrusselen mot Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjetil Stormark har skrevet bok om 22. juli-terroren arbeider med ny bok om beredskap i Norge.

Han ser for seg to forskjellige scenarier om det viser seg at terrortrusselen stemmer.

  • SCENARIO 1: Terroristene er på vei til Norge

– Om de ikke er kommet til Norge, så er sannsynligheten stor for at norske myndigheter forsøker å skremme gruppen fra å gjennomføre sin opprinnelig plan, og ellers gjøre vanskelig for gruppen å gjennomføre noe som helst med alarmberedskapen som nå er satt i gang, sier Stormark. 

Det samme skjedde i 1973 da norsk politi slo full alarm i frykt for et angrep mot et oljeraffineri på Slagentangen utenfor Tønsberg. Den gang avbrøt terroristene planen og valgte ut et nytt mål i Singapore. Der lyktes terroristene og angrep et oljeraffineri med automatgevær og eksplosiver året etter.

  • SCENARIO 2: Terroristene befinner seg allerede i Norge

– Dette er det farligste scenariet. Hvis de er i Norge, så er de sannsynligvis forbi «point of no return». De kan ha begynt på en bombe og planlegge en terrorhandling. Bare det å planlegge dette, er i seg selv en straffbar handling. I tillegg kan de mentalt ha kommet i en fase der har bestemt seg for å angripe uansett, sier Stormark.

I en gradert trusselvurdering Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har utarbeidet, er høytiden Id, avslutningen på fastemåneden ramadan, spesifikt nevnt som dagen der et mulig terrorangrep mot Norge kan skje.

– Psykologien i dette er viktig. Terroristene er kanskje ikke redd for å dø. Heller ser man at martyrdøden er noe flere trakter etter. De kan avblåse angrepet, men de kan også bli provosert og se på det hele som en større utfordring. Det er en maktdemonstrasjon å gjennomføre et angrep til tross for at hele samfunnet er satt i alarmberedskap, sier Stormark.

Det foreligger ingen informasjon om hvem, hvordan, hvilket mål eller på hvilken måte et slikt angrep er planlagt gjennomført. Det er ingen som er siktet i saken.

– De er nok mest redd for å mislykkes og kanskje havne i fengsel i årevis. Nå som myndighetene har gått ut offentlig og advart om trusselbildet er sjansen for at de eventuelle terroristene blir avslørt vesentlig høyere, sier Stormark.

Ber folk om å følge med

Politiet skriver følgende på sine nettsider:

  • I forbindelse med økt nasjonal beredskap og politiets økte tilstedeværelse gjennomfører politiet økt personkontroll på territoriet inkludert nasjonale grenser. Politiet understreker at dette ikke medfører krav om ID-dokumentasjon utover det som kreves i en normalsituasjon, og at de som er på reise ikke skal bekymre seg for å få komme tilbake til Norge.
  • Informasjon som politiet har inneholder ikke trusler mot konkrete objekter, arrangementer eller personer. På nåværende tidspunkt er det derfor ingen grunn til å anbefale folk å ta spesielle forholdsregler.
  • Politiet ber folk være årvåkne. Ser du noe mistenkelig, ring politiet på telefon 02800. Ved akutte hendelser, ring 112.
  • Når det gjelder arrangementer, så er politiet lokalt i dialog med en rekke arrangører og objekteiere blant annet med tanke på vakthold. Dette er vurderinger som gjøres av lokalt politi i samarbeid med arrangør.
  • Tidligere erfaringer viser at enkelte personer dessverre kan utnytte situasjoner som dette til å spre informasjon som ikke stemmer. Folk bør blant annet være skeptiske til rykter på sosiale medier, og heller forholde seg til verifisert informasjon fra politi og andre myndigheter.