HJERNEN BAK LAGET: Birger Hungerholdt eier laget som nå har bestemt seg for å øke satsingen.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.
HJERNEN BAK LAGET: Birger Hungerholdt eier laget som nå har bestemt seg for å øke satsingen. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.

– Dette kan være starten på et norsk lag i Touren

Team Joker sikter mot sykkelsportens nest høyeste nivå.

Den norske suksessen i Tour de France de siste ti årene har fått mange til å drømme om å se et norsk lag i verdens største sykkelritt. 

Nå kan den drømmen bli virkelighet. 

Oppgraderer laget
procycling.no skriver at Team Joker, det gamle laget til Edvald Boasson Hagen, Lars Petter Nordhaug og Alexander Kristoff, skal tredoble satsingen. Planen er å bli et såkalt Pro Continental-lag, altså et lag på sykkelsportens nest høyeste nivå, i tide til 2016-sesongen. 

Med Pro Continental-status kan man inviteres til de aller største rittene på sykkelkalenderen, inkludert Tour de France. Lagene Cofidis, NetAtpp-Endura, IAM og Bretagne-Séché Environnement er alle på prokontinentalnivået, og alle deltar i årets Tour.

For å «oppgradere» laget tilstrekkelig til å være konkurransedyktige på nivå to, vil laget trenge et budsjett på cirka 20 millioner kroner.

- Vi skal gjøre hva vi kan for å få til det. For å krydre stallen med gode ryttere, havner vi nok fort på rundt 20 millioner, sier lageier Birger Hungerholdt til procycling.no.

– Ønsker å stille i Touren
Videre sier Hungerholdt at laget vil ha en «norsk ryggrad», men at det også kan bli aktuelt å hente inn ryttere fra andre skandinaviske land. Han utelukker heller ikke å «hente hjem» noen av utenlandsproffene.

– Jeg ser ikke bort ifra at Nordhaug eller Vegard Stake Laengen kan være aktuelle for et slikt prosjekt. Det er ikke gitt at de sitter på avtaler hos andre profflag i årene som kommer, forteller han.

Ifølge nettstedet ble beslutningen om å øke satsingen tatt på et møte i begynnelsen av juni. 

Gino Van Oudenhove er sportsdirektør på Team Joker og var tilstede på møtet.

– Jeg spurte om målet var å stille i Tour de France, i klassikerne, å utvikle ryttere til ProTouren eller være spesielt synlige i ritt som går på TV, sier belgieren

- Hva svarte de da?

- De ønsket alt det der. Så da sa jeg at de måtte tre-firedoble budsjettet.

– 10-15 nordmenn i Touren
Team Joker har de siste årene vært en talentfabrikk av de sjeldne. Boasson Hagen, Kristoff, Nordhaug, Stake Laengen, Gabriel Rasch, Frederik Wilmann og Vegard Breen kommer alle fra produksjonsbåndet til Hungerholdt og Van Oudenhove.

Den nye generasjonen med norske sykkelryttere er kanskje vel så talentfull som sine forgjengere, og Van Oudenhove håper det nye laget kan hjelpe disse til å ta de siste stegene mot toppen.

– Historisk sett har vi vært heldige med å få ryttere ut, men et Pro Continental-lag vil gi rytterne mer tid. Det vil gjøre at vi kan beholde Odd Christian Eiking eller Oskar Svendsen lenger i våre rekker. Det vil også være et springbrett for andre ryttere fra kontinentalnivået. Om ti år kan Norge ha 10-15 mann i Tour de France, og kanskje har vi også et eget lag, sier han. 

Å delta i Tour de France allerede i 2016 er dog ikke så sannsynlig.

– Det første året kan vi kanskje gå for en klassiker som Omloop Het Nieuwsblad, og kanskje et etapperitt som Tyrkia rundt. Men dette kan bli starten på et norsk lag i Tour de France, avslutter han.