Navardauskas snøt Kristoff og spurterne

– Jeg ble sperret inne, sier Alexander Kristoff etter tredjeplass på den 19. etappen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De fleste forventet at en spurt skulle avgjøre den 19. etappen, men slik ble det ikke.

På toppen av dagens eneste kategoriserte stigning 13 kilometer før mål angrep Ramunas Navardauskas. Alene fikk rytteren fra Litauen aldri den helt store luken, men på mesterlig vis klarte han å holde unna helt til mål og ta Garmin-Sharps første seier i årets Tour.

På de glatte veiene gikk deler av hovedfeltet i bakken i en massevelt de siste tre kilometerne. Storfavorittene Peter Sagan og André Greipel var to av ofrene, men Alexander Kristoff kom seg unna. 

I spurten om andreplassen syv sekunder bak Navardauskas, var John Degenkolb raskest. Kristoff, som aldri virkelig kom opp i toppfart, måtte nøye seg med tredjeplass.

– Fikk ikke klar bane
– Én mann holdt unna. Det var en hard avslutning. I spurten satt jeg egentlig bra, men jeg ble sperret selv om jeg satt helt foran. Akkurat da jeg skulle gå til kom de rundt meg, og da fikk jeg ikke helt klar bane, sa han til TV 2 sekunder etter å ha kommet til mål i Bergerac.

– Var du overrasket over at han holdt unna?

– Ja, men han kjørte bra. Når det er vått og svingete er det like greit å være foran som bak.

Den store velten med to og en halv kilometer igjen hindret en rekke ryttere, men Kristoff tror ikke det hadde noe å si for utfallet på etappen.

– Det fikk jeg ikke med meg, så jeg tror ikke det hadde noe å si. 

Kristoff gikk dermed glipp av sjansen til å skrive historie. Hadde han vunnet fredagens etappe, ville han ha blitt den eneste nordmannen med tre etappeseire fra en og samme Tour. I Paris på søndag får han en siste sjanse til å ta sin tredje.

– Veldig, veldig, veldig takknemlig
Navardauskas har tidligere vunnet en etappe i Giro d'Italia, men kan nå også skryte av å ha en etappeseier i verdens mest prestisjetunge ritt på CVen. 

Det er det ingen andre fra Litauen som har.

– Det har alltid vært min store drøm å vinne en etappe i Touren, det er noe alle vil, og jeg er glad for at jeg klarte det. Jeg er veldig, veldig, veldig takknemlig for alt lagkameratene mine gjorde. Alle på laget gjorde det de skulle. Jeg fikk et fantastisk opptrekk av Sebastian (Langeveld), Jack Bauer jobbet for meg i bakken, jeg fikk fantastisk hjelp av Tom-Jelte Slagter på toppen av bakken... Jeg er veldig fornøyd for hele laget, sa han i det offisielle seiersintervjuet like etter målgang.

Se hele intervjuet til høyre!

Lagkamerat Jack Bauer var uhyre nære å vinne i Nîmes på søndag, men ble tatt igjen på de siste hundre meterne og måtte se Kristoff vinne sin andre etappe. Mannen med navnet tok til tårene i etterkant, men fredag fikk han noe å smile for.

– Jeg er veldig stolt av ham. Han er en fantastisk rytter, en fantastisk lagkamerat. Han har vært en fantastisk lagkamerat for meg i hele rittet. Jeg er overlykkelig for ham, sa han til TV 2.

Slik gikk det til
Fem mann kom seg løs tidlig på den 208,5 kilometer lange etappen. 

Slagter (Garmin-Sharp), Cyril Gautier (Europcar), Martin Elmiger (IAM), Arnaud Gérard (Bretagne - Séché Environnement) og Rein Taaramäe (Cofidis) klarte å rive seg løs. Sagans Cannondale-lag var imidlertid ikke villige til å gi de store luken. Kvintetten fikk aldri stort mer enn fire minutter.

I dag var nemlig dagen Sagan skulle gå helt til topps etter stang ut på de første 18 etappene. 

Cannondale holdt derfor utbryterne på armlengdes avstand hele veien, og med 30 kilometer igjen hadde de bare minuttet å gå på.

Slagter gjorde et desperat forsøk på å holde unna ved å gå solo like etter, men på toppen av den kategoriserte stigningen med 13 kilometer ble han tatt igjen og eventyret var over.

Navardauskas avgjør
Da Slagter ble tatt igjen var det lagkamerat Ramunas Navardauskas tur til å angripe.

På det meste fikk den temposterke mannen fra Litauen 25 sekunder. Luken han fikk var aldri truende i seg selv, men på de våte og svingete veiene slet hovedfeltet med å ta ham igjen.

Like etter at rytterne hadde passert banneret som signaliserte at det var tre kilometer igjen til mål, skjedde den som nesten måtte skje. En haug med ryttere deiset i bakken - blant de Sagan, Greipel og den franske yndlingen Romain Bardet.

Kristoff kom seg unna, men han fikk aldri muligheten til å spurte om det som ville ha blitt en historisk tredje seier. Navardauskas holdt unna med syv sekunder og trillet i mål med armene i været. Bak ham kom Degenkolb og Kristoff inn på andre - og tredjeplass.