TILSKUERFLUKT: «Fulle lommebøker, tomme tribuner. Nei til TV-styrt fotball». Tribunen er nesten tom under eliteseriekampen i fotball mellom Viking og Odd på Viking stadion i mai 2014. 
 Foto: Carina Johansen  / NTB Scanpix
TILSKUERFLUKT: «Fulle lommebøker, tomme tribuner. Nei til TV-styrt fotball». Tribunen er nesten tom under eliteseriekampen i fotball mellom Viking og Odd på Viking stadion i mai 2014. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Ekspertene uenige: – Færre lag, snu sesongen, revurder Royal League!

Et nederlandsk selskap er hyret inn for å gjennomgå den norske ligastrukturen. I mellomtiden klarer ikke ekspertene å bli enige om hva som skal til for å gjenreise norsk fotball.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norsk fotball sliter med å hevde seg i Europa. Kanskje mer enn noensinne.

I går røk Tromsø ut mot Vikingur fra Færøyene, mens Haugesund ikke klarte å slå FK Sarajevo over to kamper. Dagen før ble Strømsgodset sendt ut av Champions League-kvalifiseringen. Det skjedde etter komfortabel 3-0-seier sammenlagt til Steaua.

Rosenborg klarte imidlertid å snu hjemmetapet mot Sligo Rovers til sammenlagtseier, mens Molde hadde få problemer med å slå Gorica sammenlagt.

Problemene i norsk fotball har bidratt til at Norsk Toppfotball (NTF) hyret inn et nederlandsk konsulentselskap tidligere i år for å vurdere hele ligastrukturen.

I mellomtiden klarer ikke ekspertene å bli enige, og diskuterer alt fra færre lag, europeisk sesongstart og en revurdering av Royal League.

Foreslo å snu terminlisten

I Fotballkveld på søndag ble det diskutert ulike løsninger på å få norsk fotball tilbake på et høyt nivå.

– Vi må kutte antall lag i Tippeligaen for å få interessen opp igjen, ellers så dør produktet. Det blir massevis av uinteressante kamper og da blir det ikke noe Tippeliga som vokser. Det blir en Tippeliga som tørker ut, og da er du plutselig nede på 3-4000 tilskuere på mange arenaer. Da er det sjanseløst å drive på det nivået vi ønsker å drive på, sa Kjetil Rekdal.

Vålerenga-sjefen foreslo også å legge om terminlisten.

– Vi bør tenke på å snu og tilpasse oss Europa. Vi kunne hatt serieåpning nå i midten av juli, og så får vi spille frem til et stykke ut i november. Da får vi det samme som Europa, hvis sesongen er ferdig i mai. Vi må unngå at det blir åtte måneder fra du har kvalifisert deg til Europacupen til du skal spille ute. Vi må bare innse at du er nødt til å gjøre det.

– Danmark har nesten det samme. De spiller til 1. desember, og vi spiller Tippeliga nå til midten av november. Det er mulig det. Da får du begynne igjen i midten av mars, og så får vi legge inn ekstra runde i midtuken. Vi skal tåle det, sa Rekdal.

TV 2s programleder Davy Wathne minnet om at man i gamledager spilte høst-vår også i Norge, med seriefinale i juni.

– Vi er nødt til å tilpasse oss. Europa kommer ikke til å snu seg etter Norge. Norge må nok bare bite i det sure eplet og si «ja, vi får gjøre som de andre gjør», sa Rekdal.

Myhre uenig

TV 2s ekspert Petter Myhre ønsker alle forslag velkommen, for han liker virkelig ikke utviklingen i norsk fotball.

– Jeg sitter ikke på en fasit her. Jeg bare drømmer om at det skal bli bedre enn det er nå.

Myhre mener imidlertid at man begynner i feil ende ved å gå etter kampprogrammet. Problemet per nå er jo tross alt å komme seg forbi kvalifisering, når norske lag sammenlignet med motstanden bør være i bedre form, og ikke å hevde seg i gruppespillet, hvor situasjonen er snudd på hodet.

– Slik jeg ser det har man en fordel og en ulempe med dagens sesongformat. Fordelen er at norske lag er midt i sesong når kvalifiseringen spilles, mens andre europeiske lag er i ferd med å trene seg opp til sesongstart. Dette er i utgangspunktet en stor fordel for oss.

Ulempen, som Rekdal poengterte, er at man risikerer å miste gode spillere i tidsperioden mellom Tippeliga-slutt og Europacup-deltakelse.

– Dette er åpenbart også en ulempe, men i mine øyne er fordelen større enn ulempen, sier Myhre.

Slår et slag for Royal League

Som de fleste andre, mener Petter Myhre at norsk fotball står overfor et svært komplekst problem. Det finnes ingen enkel løsning, mener han, men fremhever behovet for å bygge erfaring.

– Jeg var en av de få som forsvarte Royal League, og det står jeg fortsatt for. Jeg mener det var en ypperlig måte for norske klubber til å bygge erfaring mot andre motstandere. Problemet var at det ble introdusert i en periode der norsk fotball var bortskjemt med gode opplevelser.

Han inviterer til en ny vurdering av turneringen, hvor man prøver å finne ut hva som fungerte og hva som ikke fungerte ved Royal League. Vinterkamper var, for eksempel, ikke ideelt, og man måtte forsøkt å bake det inn i ordinær sesong. 

– Det er ikke umulig å få bakt Royal League inn i dagens terminliste. Jeg følte, og jeg merket på mine spillere, at vi fikk en annerledes erfaring.

Den erfaringen var gull verdt, mener Myhre.

– I 2006 reiste vi i Vålerenga til Stockholm for å spille mot AIK. Det å reise på bortekamp i utlandet og møte lag du aldri har møtt før, i en atmosfære som er annerledes enn vanlig, det gir en erfaring som er svært nyttig når man skal ut i Europa. Rammen rundt hele reisen minnet nemlig om Europacupspill.

Også Årst positiv til Royal League

Ole Martin Årst gir støtte til Petter Myhres forslag om å revurdere Royal League.

– Hvis man beholder dagens struktur, med seriespill fra vår til høst, så er jeg helt enig med Petter. Som han sier var nok tidspunktet litt feil for å introdusere det i norsk fotball, men jeg var selv med på å spille i Royal League og syntes det utelukkende var en positiv opplevelse. Vi møtte store lag, og det ble til store kamper for oss. På denne måten utviklet vi oss mye mer enn ved å spille betydningsløse kamper, sier han, med henvisning til alternativet: treningskamper.

Totalt sett er han imidlertid mest enig med Rekdal, og håper at norsk fotball i fremtiden begynner på sensommeren, holder det gående til slutten av høsten og deretter fullfører sesongen på våren.

– Ja, jeg er absolutt enig med Kjetil her. Man har mye slitasje i troppen utover mot slutten av året. Det er også mange andre viktige fokus, som gjør at det også blir nedprioritert. Jeg tror samlet sett at det ville lønnet seg å snu på det. Videre synes jeg også vi må gå ned i antall lag.

Samtidig synes Årst at klubbene, uavhengig av ligastrukturen, må ta et større ansvar for å lykkes i Europa.

– Jeg synes det er rart å se hvordan man kan være kjempefornøyd med å kvalifisere seg, og deretter klage når man skal spille kampene. Man har nesten tapt før man deltar. 

Årst ønsker initiativet fra Norsk Toppfotball velkommen.

– Det er positivt at man går inn og ser på det. Vi må lete med lys og lykter for å forbedre denne situasjonen, sier han.