PSTs opplysninger: – Gruppe på vei fra Syria med Norge som terrormål

Dette var utgangspunktet for situasjonen vi nå står i, forteller fagdirektør i PSTs analyseavdeling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi fikk opplysninger om at en gruppe personer som har reist fra Syria, med målsetting om å gjennomføre et terrorangrep i Vesten, og Norge er nevnt konkret, sier fagdirektør i PSTs analyseavdeling Jon Fitje Hoffmann til TV 2.

Det var utgangspunktet for den situasjonen vi har nå, forklarer han.

Torsdag morgen ble det på en pressekonferanse gjort kjent at det foreligger en konkret trussel mot Norge.

– Så har vi gjort det vi kan for å avklare og verifisere disse opplysningene. Det arbeidet har så langt ført til at vi mener troverdigheten i disse opplysningene er styrket.

Håper på avskrekkende effekt

– Vet dere hvor denne gruppen er?

– Vi vet ikke hvor de er. Men det er heller ikke sånn at vi nødvendigvis går ut og gir fortløpende informasjon om opplysninger vi får inn

I går fant PST det nødvendig å informere, på grunn av de synlige tiltakene. I tillegg mener de dette kan ha en positiv effekt, en avskrekkende effekt, forklarer Hoffmann.

– Folk reiser jo ned til Syria med ulik motivasjon og bakgrunn, og det er ikke automatikk i at alle som reiser til Syria er eller blir en terrorist. Men de personene vi er særdeles bekymret for er de som har reist og sluttet seg til de mest ekstreme terrorgruppene.

Vesentlig tidsfaktor

– Har dere klart å etablere sammenheng mellom denne gruppen som har reist ut av Syria og til personer i spesielle miljøer her i Norge?

– Jeg kan ikke kommentere konkret på det, men det er selvsagt en del av arbeidet. Nå jobber vi intenst med å skaffe informasjon, fra veldig mange ulike kilder og samarbeidspartnere, sier Hoffmann.

– Så vil man vurdere den informasjonen totalt sett, og forhåpentligvis vil dette føre til at man enten kan avkrefte trusselen, eller at en kan foreta seg handlinger som nøytraliserer trusselen.

Tidsfaktoren er et vesentlig poeng i informasjonen PST har fått, ifølge Hoffmann. 

– Det er bakgrunnen for at vi har sagt at dette kan være nært forestående. Men dette er informasjon som kanskje også kan endre seg, så det er ikke sånn at denne trusselen har en utløpsdato.