SAMMEN MOT TERROR:  Hanne Kristin Rohde har frontet en rekke alvorlige politisaker. Nå fronter hun et ønske om rosetog for å vise avsky mot terror. Foto: Scanpix
SAMMEN MOT TERROR:  Hanne Kristin Rohde har frontet en rekke alvorlige politisaker. Nå fronter hun et ønske om rosetog for å vise avsky mot terror. Foto: Scanpix

Tidligere polititopp ønsker rosetog mot terror

Hanne Kristin Rohde går i bresjen for at nordmenn skal stå sammen mot terror på sosiale medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tidligere politiprofilen, Hanne Kristin Rohde, har en oppfordring til det norske folk. 

«ROSEAKSJON #SammenMotTerror!!! Del denne m alle du kjenner på tvers av etnisitet. Sammen er vi sterkere!»

Dette skriver den tidligere lederen for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, på sin Twitter-profil med over 12.000 følgere fredag. 

– At vi er inne i samme uken som 22. juli og opplever at PST går ut og informerer om et terrorangrep, får meg til å tenke. Hadde det ikke vært fint om vi kunne bevise at vi mente noe med roseaksjonen for tre år siden? Det er så lett å være inderlig på ens egne vegne, så dette er vår samfunnsprøve, forteller Rohde til TV 2. 

BAKGRUNN: PST frykter terrorangrep mot Norge

ALT OM TERRORTRUSSELEN

– Meningsløst hat

Rohde ønsker altså at Norge kan vise verden - og innbyggerne kan vise hverandre, at vi kan stå sammen mot terror. 

TERROR RAMMET NORGE: Markering på Rådhusplassen til minne om ofrene for terroraksjonene i Oslo og på Utøya fredag 22. juli.
Tusenvis av mennesker med roser samlet seg ved Oslo rådhus.
Foto: Vegard Grøtt / Scanpix
TERROR RAMMET NORGE: Markering på Rådhusplassen til minne om ofrene for terroraksjonene i Oslo og på Utøya fredag 22. juli. Tusenvis av mennesker med roser samlet seg ved Oslo rådhus. Foto: Vegard Grøtt / Scanpix

– Jeg har sett på sosiale medier og i nyhetsbildet at det demner seg opp hat knyttet til etnisitet, før vi vet noe mer, og det er meningsløst, sier hun og fortsetter:

– Jeg brukte en tanke fra min ledergjerning og fant ut at vi er blir så mye sterkere når vi står sammen om vanskelige ting. Så min oppfordring er å legge vekk de fordommene som nå ulmer. Vi skal ikke fordømme naboen som er muslim, jøde eller kristen. Vi bør skape en ny holdning og vise at vi står sammen.

Håper på initiativ til tog

Rohde kommer ikke til å arrangere et nytt rosetog, men håper tanken vil spre seg slik at noen vil ta initiativet. 

– Hadde vi fått et nytt rosetog ville jeg blitt veldig glad. Vi må kunne klare å løfte rosen selv uansett om det gjelder våre egne eller ikke. Det foregår religionskrig i andre samfunn og selv om det er motsetninger i Norge også, så kan vi ha en fredelig sameksistens hvis vi har en samlet kjerneverdi. 

– Tror du et nytt rosetog vil kunne bidra til å forebygge et angrep fra den gjeldene terrortrusselen? 

– På sikt tror jeg det. Men ikke i den akutte situasjonen. Jeg tror at samhold vil kunne forebygge at flere faller utenfor og at antallet som oppsøker ekstreme miljøer vil synke. Jeg tror på at man skal begynne med det vennlige og begynne med seg selv. 

– Hva tenker du om at et massivt rosetog kan skape en arena for et angrep?

– Det har jeg ikke tenkt på, for jeg ville i utgangspunktet skape en effekt på sosiale medier. Men om noen vil arrangere et rosetog er det viktig å ta kontakt med politiet for å vurdere sikkerheten rundt et slikt arrangement, sier Rohde.

Muslimer er redd for å bli stigmatisert

Flere i det muslimske miljøet i Norge er nå bekymret for å bli misforstått og stigmatisert etter at det torsdag ble kjent at ekstreme islamister har Norge som terrormål. 

– Flere som ikke kjenner Islam tror kanskje at dette er noe alle muslimer driver med, sier Mohammad AbuBakr, talsperson for Minjah Ul Quran. 

Han presiserer at det muslimske miljøet i Norge tar avstand fra terrorplanene.

– Hvis man er en troende muslim, så tror man ikke på terror. Man tror ikke på å skade noe - man tror på fred.

Han sier at mange muslimer ble skremt da PST orienterte Norge om terrorplanene.

– Jeg ringte til folk jeg kjente og alle lurte på hvilke muslimer som i alle dager kan finne på dette, forteller AbuBakr.