Politiet: Umulig å kontrollere alle grenseovergangene

Det finnes 78 veier inn til Norge, men bare et fåtall av grenseovergangene er bevoktet. 

I forbindelse med terrortrusselen mot Norge har politiet også i dag kontrollert hovedferdselsårene inn til landet.

– Vi følger med på det generelle trafikkbildet og observerer det vi ser, sier Halvor Østlid, politiførstebetjent i Utrykningspolitiet. De overvåker trafikken fra Sverige inn i Norge ved Magnor i Hedmark.

Se listen over hvordan ditt distrikt håndterer terrortrusselen her.

Mange ubevoktet

Ikke langt unna hovedferdselsårene inn til Norge går det mindre veier til og fra Sverige som ikke blir overvåket av politiet. Der er det mindre sjanse for eventuelle terrorister å bli oppdaget.

– Vi har en kontrollpost på Magnarmoen i Hedmark hvor de kam se oss. I tillegg står vi på Riksvei 25 i Trysil, sier Kari-Anne Dobloug, Kommunikasjonsrådgiver ved Hedmark politidistrikt til TV 2.

Totalt er det 78 veier inn over grensen til Norge, bare et fåtall er bevoktet. TV 2 kunne for eksempel ikke se noe politi ved gamle E6 ved Svinesund i dag. 

Kan ikke overvåke alle

Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier til TV 2 at de har ikke kapasitet til å bemanne alle innfartsveier til Norge 24 timer i døgnet.

Er ikke det da et smutthull, nettopp fordi at de som ville komme seg inn med dårlig hensikter vil unngå de store innfallsportene?

– Jo, det kan det være, naturligvis. Det er mange måter å komme seg inn i et land på.

Mobile kamera 

Tollvesenet opplyser fredag kveld til TV 2 at de har 13 kameraer, hvorav to mobile, som overvåker grenseoverganger i Tollregion Øst-Norge. Tollregion Øst-Norge omfatter 56 grenseoverganger og består av Østfold og Hedmark fylke.