Norske muslimer frykter moskéterror

Norges største muslimske trossamfunn fordømmer terrortrusselen mot Norge og frykter at de selv kan bli rammet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mer enn 3000 mennesker samlet seg i dag til fredagsbønn i Jamaate Ahle Sunnat-moskeen i Oslo. De ba for fred, og for at terroristene ikke skal lykkes.

– Menigheten reagerer sterkt. Det er stor bekymring. Angrepet kan jo skje her i moskeen. Det behøver ikke skje for eksempel på Stortinget. Det er en stor bekymring for oss, sier Guhlam Sarwar, styreleder i Jamaate Ahle Sunnat.

– Blir du redd?

– Selvfølgelig. Jeg er jo redd.

– I dag bad jeg for fred

Flere uavhengige kilder bekrefter til TV 2 at terrortrusselen er tidfestet til førstkommende mandag, når muslimene feirer sin julaften, Id. Id markerer avslutningen på den muslimske fastehøytiden Ramadan.

STOR OVERSIKT: Slik er terrorberedskapen i ditt distrikt.

De besøkende i Norges største moské fordømmer de som truer Norge med terror.

– Jeg blir sint. Hvilken religion sier at en skal ta livet av uskyldige mennesker? Det har ingenting med islam å gjøre. Id handler om glede, ikke om terror, i dag ba jeg for fred. Jeg ba for at Norge, verdens fredeligste land, fortsatt skal være i fred, sier Sarwar.

Fleksible terrorister

Terrorekspert Helge Lurås sier eventuelle terrorister ikke nødvendigvis velger en spesifikk dag.

– Vi må også ta høyde for at terroristene er fleksible og kan endre planene. De må ikke absolutt gjøre dette på mandag. Det de ønsker er å få effekt på det norske storsamfunnet, ikke det muslimske samfunnet. Da har det liten betydning om det skjer under en høytid eller ikke. 

– Hva sier det om informasjonen til PST når man har en så konkret dato?

– Det er det vanskelig å være konkret og sikker på. Vi må ta høyde for feilinformasjon. Det er ikke noen enkel jobb som PST har for øyeblikket. De må skille støy fra realiteter i informasjonsmengdene som finnes. Hvis informasjonen er så konkret, hvorfor har vi ikke sett noen arrestasjoner? Hvorfor har vi ikke sett noen etterlysninger?